Terugblik vierde kwartaal 2017

Na de terugblikken op het eerste, tweede en derde kwartaal van 2017 vandaag op de laatste dag van 2017 een terugblik op de het vierde kwartaal van 2017 op Maarkelsnieuws.

Oktober begon met de heropening van Bodyfit die na jaren in sporthal De Haverkamp een onderkomen had, een nieuwe plek aan het Beaufortplein had gevonden. Slager Erik Nijenhuis wist zowel begin oktober als later die maand beslag te leggen op gouden bekroningen. Op de Zwaluw maakte de vulpen de eerste week van oktober plaats voor de laptop om deels digitaal te gaan werken.

De locatie voor het kindcentrum blijft ook in het vierde kwartaal onderwerp van gesprek. Zo zal een studie duidelijkheid moeten geven of de locatie van de huidige Zwaluw geschikt is, de schoolbesturen blijven bij de ambitie voor de groene droom. De gemeenteraad gaf eind oktober groen licht voor de studie.

Sportclub Markelo neemt begin oktober in een speciale wedstrijd afscheid van scheidsrechters Gerrit Meutstege en Henk Boonk alsmede van vier spelers van het eerste. Met walking football wil de vereniging ook ouderen helpen actief en gezond te blijven. Op de voormalige voetbalvelden van SV Markvogels komt mogelijk een zonnepark.

Wekelijks wordt er in onsProat door columnisten ieder op een eigen wijze stilgestaan bij een bepaald onderwerp. Begin oktober stak Niek onze redactie in zijn column de spreekwoordelijke ‘veer in de reet’. Diezelfde redactie is overigens nog op zoek naar lokale ‘nieuwsjagers’.

Medio oktober is er ook nieuws van een aantal bedrijven. Zo wijzigt Fietscity Markelo haar naam in Profile Markelo, is Peter Potman 12,5 jaar in dienst bij Overbeek Hoveniers en staan er meerdere Markelose bedrijven op het Hofkracht & Woonfestival.

De Dorpsraad roept Markeloërs op om lid te worden, aan welke oproep binnen een maand ook gevolg werd gegeven. Bij een andere belangengroep, het Platform Buurtschappen Hof van Twente, neemt Jan ten Hove na 15 jaar de voorzittershamer over van Wim Jansen.

De laatst anderhalve week van oktober stond Markelo weer in de schijnwerpers tijdens de Boerderijverlichting, een storm zorgde net voor de laatste dag voor schade aan de olifant in Herike-Elsen.

Markelo-Oost won in Het Beaufort de jaarlijkse kennisquiz. Dini Harmelink wist bij SV Markvogels dubbel clubkampioen te worden. Wethouder Pieter van Zwanenburg zet 21 oktober Lizanne 4 op het erf van de familie Lonink-Nijenhuis in het zonnetje.

Autobedrijf Dijkstra heeft na vele jaren nog steeds geen groen licht voor de nieuwbouw aan de Rijssenseweg, de Raad van State boog zich eind oktober over de plannen, een uitspraak laat nog op zich wachten. Er zijn ook nieuwbouwplannen aan het Beaufortplein, waar het voormalige en leegstaande ontspanningsgebouw, plaats moet maken voor zorgappartementen.

Voormalige burgemeester van Hof van Twente en commissaris van de Koning Ank Bijleveld koos op de dag van haar beëdiging als minister van defensie voor een japon uit de collectie van 2ImpressU. Eind oktober was er meer ondernemersnieuws. Zo bleek het Markelose Vintage & More genomineerd voor de Startersprijs Midden Twente, lijkt de OVM toch voor een doorstart te gaan en vertrekt tandarts Frank Gerritzen uit Markelo.

Op de eerste dag van november presenteerde Piet Paulusma het weer vanaf de Endemansdijk. De 29e Off Road Rit Markelo werd op de eerste zondag van november onder zonnige weersomstandigheden verreden. Rijden was op de Holterweg in de bebouwde kom van Markelo de eerste week van november niet mogelijk door het aanbrengen van een nieuwe asfaltlaag.

Voorafgaand aan de eerste raadsvergadering van november roept de PvdA op tot een onderzoek naar de verplaatsing van ABZ, in de vergadering gesteund door de hele raad. Tijdens diezelfde raadsvergadering bleek de uitvoering van Plan Mooi Markelo wederom vertraging te hebben opgelopen. Later maakte de gemeente bekend dat de Kaasfabriek in 2018 vorm zal krijgen en in het eerste kwartaal van dat jaar wind- en waterdicht gemaakt zal worden.

Begin november wordt bekend dat Johan Nijenhuis samen met Herman Finkers een Twenstalige film aan het voorbereiden is die in 2019 in de bioscopen moet gaan draaien. Later in november was de première voor de huidige bioscoopfilm ‘Gek van geluk’ van Nijenhuis. De gemeente denkt dat in Markelo een Martinikerk staat in de week dat kinderen van groep 3 van de Zwaluw tussen de koeien ontbijten.

Op 11 november viert NooTzaak haar 3e lustrum bij De Kroon en viert Rederijkerskamer Bilderdijk haar 150-jarig jubileum met een receptie bij De Haverkamp. De lange bestaan is volgens de Stichting Heemkunde Markelo een unicum in Markelo en mogelijk zelfs wel voor een groter deel van Twente.

De Markelose judoka Hilde Jager behaalde op de Europese Kampioenschappen tot 23 jaar in Monenegro de EK-titel. Wevers Sport maakte bekend als fabrieksteam van autofabrikant Borgward weer mee te doen aan Dakar, later die maand werd bekend dat Erik Wevers zelf de tweede auto zal besturen, eind november vertrekt het team al richting Le Havre.

De Markelose horeca wist op de tweede zondag van november tijdens Proef Markelo ruim 650 mensen culinair te verrassen.

Een nieuwe lokale energiecoöperatie probeert met behulp van inwoners bij te dragen aan een energieneutraal Hof van Twente in 2034. Medio november neemt Andre Leunk, een van de oprichters van de Supportersvereniging FC Twente Markelo, na 20 jaar afscheid als bestuurslid.

Het Kaasplein is op 18 november het decor van de intocht van Sinterklaas in Markelo, in de decembermaand wordt het ook de plek voor de kerstboom die daarvoor jarenlang in december voor Eung Schöppe stond. Op de dag van de intocht van de Sint zweven enthousiaste deelnemers tijdens de uitvoering van de Gymnastiekvereniging Markelo in sporthal De Haverkamp door de tijd.

In oktober is door de Dorpsraad een enquête gehouden over de centruminrichting, de resultaten werden medio november duidelijk. Deze worden gebruikt bij het ontwikkelen van het plan van het centrumgebied door de gemeente  dat in maart 2018 gepresenteerd moet worden.

Op 22 november is er in een deel van het centrum van Markelo een grote stroomstoring door een kabelbreuk bij werkzaamheden bij het voormalige kantoor van Tempelman aan de Roosdomsweg waar 3 woningen gepland staan. Ook komt er mogelijk woningbouw op de plek van de volkstuintjes aan de Hemmelweg en is in december de komst van woningbouw aan de A. ten Hovestraat en een woning aan de Slagendijk weer een stap dichterbij.

Op zondag 26 november is het muziek dat centraal staat. Anna Heijenk wint in de Reggehof Hofpopvoices 2017 en de Elvisdienst ‘Soutime’ zorgt voor een overvolle Martinuskerk.

Het Canadacomité plant eind november op meerdere plekken in Markelo tulpenbollen. In Het Beaufort weet het Markelose team eind november het Groot Hofdictee te winnen.

In de laatst week van november worden de werkzaamheden op het Kaasplein weer hervat, betonnen cirkels zijn even later de grote blikvangers.

De eerste advent viel dit jaar op 3 december, traditioneel stonden de ossenhoornblazers die dag op het voorplein voor kasteel Weldam. Met het vertrek van de Sint kijken we alweer vooruit naar kerst. Het Brook Duo kreeg de Martinuskerk stil met haar nieuwe voorstelling. Binnen was het aangenamer dan buiten, Magisch Markelo verliep fris. Het slechte weer voor het weekend leidde tot het aflasten van de Midwinterwandeling.

In december was er ook weer nieuws van ondernemend Markelo. Zo sluit ’t Winkeltje na ruim 2,5 jaar haar deuren. En ondanks dat Il Campanile na vier jaar geen vermelding meer heeft in de Bib Gourmand gids kreeg het Italiaanse restaurant wel een vermelding in de Michelingids.

Jente ten Donkelaar en Sasha Kuiper hadden succes op het Nederlands kampioenschap groepsspringen in Sittard. Rutger Kats is vanaf volgend seizoen hoofdtrainer van SC Markelo en volgt daarmee Anne de Jong op.

Op zondag 17 december gaan de deuren van de Martinuskerk 2 keer open, ’s ochtends voor de bevestiging van Rob Nijhuis als predikant en ’s avonds voor de volkskerstzangdienst.

Volleybalsters Floor Harmelink, Anna Beuving, Milla Poorter, Lotte Harmelink, Naomi Rechterschot en Amy van Heuven wisten medio december in Vroomshoop kampioen geworden met het minivolleybalteam 2.1 van Markel-Up. Het was in december ook prijs voor Gerard ter Hofte die met Hof van Plastic de Duurzaamheidsprijs in de wacht sleepte. Vlak voor de kerstdagen werden een aantal mensen door deze nieuwssite verrast met een dinerbon.

Stichting Dorpsfeest Markelo krijgt met Hilko Pruntel in het najaar van 2018 een nieuwe voorzitter, komend jaar loopt hij al mee met scheidend voorzitter Henk Bussink.

Een aantal Markeloërs waren eind december ook de zien op landelijke televisie. Isa Aanstoot was te zien in de tweede voorronde van het televisieprogramma CupCakeCup 2017 op NPO Zapp en Kire ter Harmsel, Diede Brunsveld en Iris Waanders hadden een rol in All You Need Is Love.

Zondag voor kerst namen 900 deelnemers mee de jaarlijkse veldtoertocht van de Stichting Wielersport Markelo.

De Goorse Sjoowavonden in maart volgend jaar staan een Markelose invasie te wachten. De Martinuskerk sloot 2017 op muzikale wijze af met een Top 2000 kerkdienst.