Het Beaufort draait film Shoplifters

Donderdagavond 21 november draait de Japanse film ‘Shoplifters’ in Het Beaufort. De film gaat over een kleine arme familie uit Japan. Deze film is de winnaar van de Gouden Palm in Cannes en genomineerd voor een Oscar in de categorie ‘Beste Buitenlandse Film’. De voorstelling begint om 20.00 uur en de toegangsprijs bedraagt € 7,50 inclusief een pauzedrankje. De zaal van Het Beaufort is open vanaf 19.30 uur. Reserveren kan via de website van Het Beaufort. Wanneer Osamu en zijn zoon na hun zoveelste winkeldiefstal weer onderweg naar huis zijn, komen ze buiten in de kou een verloren klein meisje tegen. Als blijkt dat ze van huis is weggelopen, neemt Osamu haar mee naar huis, waar ze al snel wordt opgenomen in het hechte gezin. Hoewel de familie arm is en net genoeg verdient door dingen te stelen, zijn ze gelukkig samen. Tot een onverwachte gebeurtenis verborgen geheimen blootlegt en de familiebanden hevig op de proef worden gesteld.

Boekpresentatie ‘Oet de la van Hendrika’

De Markelose Hendrika Nijenhuis heeft ter gelegenheid van haar 80e verjaardag een boekje uitgebracht met een bundeling van haar teksten. Het boekje ‘Oet de la van Hendrika’ wordt op dinsdag 26 november om 20.00 uur gepresenteerd bij Boek- en Kantoorvakhandel Prins aan de Grotestraat in Markelo. Veertig jaar geleden schreef Hendrika Nijenhuis de revue ‘Waarachtig ’t is 1980’. Dit jaar is Hendrika zelf 80 jaar geworden. De spitsvondige teksten als ‘De jach is los’ over de liefdesjacht op zaterdagavond in de Twentse discotheken of bijvoorbeeld het humoristische lied ‘Honderden regeltjes, het zit de boer neet met’ schreef ze in de jaren ’80 en is nog altijd actueel. (meer…)

Hilde Jager onthult logo Obs Stokkum

Samen met hun ouders en de buurt, telden de leerlingen van Obs Stokkum vanmiddag enthousiast af naar het moment dat de Markelose judoka Hilde Jager het nieuwe logo van de school onthulde. Locatiedirectrice Dorien Klein Teeselink presenteerde daarvoor de nieuwe missie van de school die in de buurtschap Stokkum een centrale rol inneemt. De nieuwe onderwijsrichting vraagt een logo dat past bij de sterk veranderde manier van lesgeven. ‘Bewegend leren’ is de onderwijsvisie waar het team van Obs Stokkum de schouders vol onderzet. Door fysiek en energiek aan de slag te gaan wordt het concentratievermogen en dus ook de focus op leren, verhoogd. De leerlingen leren al vroeg Engels en leren omgaan met eigentijdse digitale middelen. Energiek de toekomst in’is dan ook niet voor niets de nieuwe slogan van de basisschool in Stokkum. Voordat Hilde Jager het logo onthulde benadrukte zij het belang van bewegen en vertelde ze over haar bijzondere sportprestaties als judoka, haar droom om deel te nemen aan de Olympische Spelen en haar studie in Nijmegen. 

(meer…)

Inloopochtend ‘t Trefpunt Anholtskamp

Op woensdag 20 november kan weer vrijblijvend kennis worden gemaakt met Dagvoorziening ‘t Trefpunt Markelo in woonzorgcentrum Anholtskamp. Veel ouderen wonen nog zelfstandig of met hulp van mantelzorg thuis en missen soms het contact met andere leeftijdsgenoten of plaatsgenoten. Daarvoor is Dagvoorziening Trefpunt Markelo een uitkomst. Samen met anderen kan men meedoen aan allerlei activiteiten, vaardigheden trainen of een broodmaaltijd nuttigen. De dagvoorziening heeft iedere derde woensdag van de maand een vrijblijvende inloopochtend. (meer…)

Zwaluw-ouders verzamelen oud papier

20110823_oudpapierElke derde zaterdagmorgen van de maand om exact 9.00 uur staat een groep Zwaluw-papa’s klaar om oud papier in te zamelen voor de school. Vol enthousiasme wordt het oud papier opgehaald in de kern maar zelfs ook een gedeelte van het buitengebied word meegenomen in de vaste routes. Tractoren en auto’s met aanhangers worden belangeloos ingezet door de ouders en zelfs bedrijven werken hier aan mee. Door de inzameling van het oud papier is het voor de OR van Obs de Zwaluw mogelijk om extra uitgaven in het belang van de leerlingen te doen. Dat is belangrijk maar eigenlijk even belangrijk is wel het enthousiasme waarmee de groepen dit telkens doen en er samen de schouders onderzetten, waarbij ook de onderlinge gezelligheid zeker een belangrijke factor is. 

Bouw kindcentrum op schema

Dronefoto: Gerrit Smit

Vandaag is de begane grondvloer van het nieuwe Kindcentrum Markelo gestort. De hele morgen werd door meerdere betonwagens af en aan gereden om de beton te kunnen storten in de bekisting op het bouwterrein aan de Fokkerstraat. Gert Jan ten Hoor, adviseur huisvesting CNB Climate Neutral Building geeft aan dat de bouw van het Kindcentrum Markelo nog steeds op schema ligt. Dat betekent volgens hem dat het kindcentrum medio september 2020 opgeleverd zal worden. Momenteel wordt het ontwerp van de buitenruimte uitgewerkt. (meer…)

Oplaat: “We zijn in Nederland knettergek”

Landelijk media melden vandaag dat het kabinet morgen waarschijnlijk gaat aankondigen dat de maximumsnelheid op autosnelwegen wordt verlaagd van 130 naar 100 kilometer. Vorige week liet voormalig Tweede Kamerlid Gert-Jan Oplaat zich fel uit over dit voorstel. Een ploeg van het actualiteitenprogramma Nieuwsuur zocht de VVD-er vandaag op tijdens de verjaardag van zijn moeder. De gevolgen van de stikstofuitspraak van de Raad van State was hét onderwerp tijdens de verjaardagsvisite. In de uitzending van televisieprogramma zal vanavond vanaf 22.00 uur op NPO2 onder meer aandacht zijn voor de stikstofmaatregelen. Volgens Oplaat zouden we in Nederland naar een Duits model moeten waarbij de drempelwaarde wordt verhoogd. In reactie op de mogelijke snelheidsverlaging was Oplaat ook tegenover de camera van Nieuwsuur fel. “Volstrekt idioot voorstel wat tijdelijk misschien heel iets gaat helpen. Gisteren was ik nog in Duitsland waar het heel normaal is dat je 200 kilometer per uur rijdt. Daar is geen enkele discussie over de stikstof. We zijn in Nederland knettergek om de automobilisten en de boeren zo te pesten,” aldus Oplaat. (meer…)

Koffieconcert met NooTzaak en Elad

Symfonieorkest Elad uit Hengelo is zondag 17 november te gast bij het koffieconcert van Nederlandstalig koor NooTzaak in zalencentrum De Haverkamp. Een verrassende combinatie van Nederlandstalige en klassieke muziek. De samenwerking tussen beide koren is niet onverwacht. Ria Degenkamp-Nijenhuis is namelijk al jarenlang dirigente van NooTzaak. Haar echtgenoot Marinus Degenkamp hanteert bij het orkest Elad de dirigeerstok. Hoogtepunt van het concert beloven de stukken ‘Verdronken Vlinder’ van Boudewijn de Groot en ‘Het Dorp’ van Wim Sonneveld te worden die door beide korten gezamenlijk zullen worden gebracht. “Beide stukken brengen de klassieke klanken van Elad en de Nederlandstalige meerstemmige zang van NooTzaak perfect samen,” aldus een van de koorleden van NooTzaak. (meer…)

Schoorsteenbrand aan Potdijk

De brandweer is vanmorgen met meerdere eenheden uitgerukt voor een melding van schoorsteenbrand in een woning gelegen aan de Potdijk in Markelo. Ter plaatse werd de uitslaande brand direct opgeschaald naar middelbrand.  Met de hoogwerker vanuit Rijssen kon de brand goed benaderd worden en snel worden geblust. Bij de brand hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. De woning wordt momenteel geventileerd omdat er tijdens de brand een flinke rookontwikkeling is ontwikkeld.

Lezing bewegend leren in Stokkum

Remedial teacher en beelddenk specialist Gabrielle Alberink zal woensdagavond 20 november in Het Gebouwtje in Stokkum een lezing verzorgen over de invloed van bewegend leren op de leerprestaties van kinderen. Alberink komt naar Stokkum op uitnodiging van de ouderraad van OBS Stokkum. Ze begeleid in haar RT Praktijk Hengelo leerlingen die een andere manier nodig hebben om de leerstof eigen te maken en geeft leerkrachten cursussen in bewegen lerend. Tijdens de lezing laat ze zien dat er meer hersenactiviteit ontstaat na beweging, al is dat bij het ene kind wat meer dan bij het andere kind. Na elke 20 minuten stilzitten gaat Alberink met de aanwezigen in de zaal samen in beweging, zodat men zelf ervaart wat beweging met je doet. (meer…)