Nog cursusplekken in Het Beaufort

Vanaf maandag 3 oktober wordt in Het Beaufort weer gestart met een groot aantal uiteenlopende cursussen. Voor een deel van deze cursussen is nog een aantal plaatsen beschikbaar.  Degenen die daarvoor in aanmerking willen komen kunnen bij voorkeur op korte termijn contact opnemen met een van de cursuscoördinatoren. Voor de cursussen Duits, Engels en Fotografie is dat Ellen Graven, voor Zweeds en Kunst kan men terecht bij Diny Breuker, voor de cursussen Computer is de coördinator Henk Nijhuis, en voor de lessen in Frans, Italiaans en Spaans is dat Eugenie Knuiman. De coördinatoren geven u desgewenst ok graag alle gewenste informatie en u kunt voor de inhoud en duur van de cursussen ook terecht op de website van Het Beaufort.

Vele hectares extra kruidenrijk grasland

De gemeente Hof van Twente is de eerste gemeente met 100 hectare extra kruidenrijk grasland. Ongeveer 30 melkveehouders maakten gebruik van de 150 euro per hectare korting op de aanschaf van kruidenrijk grasmengsel. Zo ook boer Vruwink uit Markelo: “Door de korting heb ik de stap gewaad en heb gisteren ingezaaid en ben erg benieuwd hoe het uit gaat pakken. In ieder geval alvast dank aan de gemeente Hof van Twente! Ik hoop dat nu de provincie meedoet voor nogmaals een kortingsactie volgend jaar”. Door de klavers in het mengsel is bijvoorbeeld stikstofkunstmest niet meer nodig en wordt veel CO2 bespaard. Ook wordt de bodem gezonder, neemt het aantal insecten toe en vindt de koe het lekker. De actie van de gemeente is onderdeel van de crowdfundingscampagne 1001ha.nl van Urgenda voor meer kruidenrijk grasmengsel. “Hof van Twente heeft als gemeente evenveel bijgedragen als menig provincie. We hopen dat andere gemeenten volgen en ook hun boeren op deze laagdrempelige manier helpen met verduurzamen”, aldus projectleider  Hanneke van Ormondt van Urgenda. (meer…)

Brandweer naar Brandveenweg

De hulpdiensten zijn vanavond rond half 7 gealarmeerd voor een woningbrand aan de Brandveenweg in Markelo. De brandweer heeft vrij vlot opgeschaald naar middelbrand. Met meerdere voertuigen waaronder een hoogwerker van Brandweer Rijssen, wordt geprobeerd de brand zo snel mogelijk onder controle te krijgen. Brandweer Twente geeft aan dat de bovenverdieping van de woning onder rook staat. De bewoners zijn buiten.

André Vis in Het Beaufort over Oekraine

Donderdag 29 september is André Vis te gast in Het Beaufort om te vertellen over de situatie in Oekraïne. André Vis was hoofdredacteur van De Twentsche Courant Tubantia en naast andere werkzaamheden schrijft hij nog regelmatig in die krant. In de lezing in Het Beaufort vertelt hij over de oorlog in Oekraïne, een land waarvan hij de geschiedenis en cultuur heel goed kent. Hierbij zal de aandacht vooral uitgaan naar de geopolitieke gevolgen voor de rest van de wereld, maar ook over dat wat de oorlog betekent voor ons land. En dat kan wel eens meer zijn dan een hoge benzineprijs aan de pomp of een gepeperde gasrekening. (meer…)

4×4 trotseren glibberig circuit Herikerberg

De Land Rover Club Holland is ook dit jaar weer op het Markelose motorcross circuit neergestreken. Het terrein op de Herikerberg biedt voldoende uitdaging voor de deelnemers en hun auto’s. Veel toeschouwers genoten van het spektakel met behoorlijke hoogteverschillen tot uitdagende, smalle en glibberige routes. Een vol deelnemersveld en een klein buitje maar verder perfecte weersomstandigheden zorgden voor een geslaagd evenement van de LRCH.  (meer…)

Twee gewonden bij botsing Rijsssenseweg

Op de Rijssenseweg zijn vanmiddag ter hoogte van het Tinq tankstation bij een ongeval tussen een historische Land Rover en een personenauto twee personen gewond geraakt. De personenauto belandde als gevolg van de botsing in de sloot, de twee inzittenden zijn met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis. De Rijssenseweg is als gevolg van het ongeval enige tijd afgesloten geweest, de Markelose brandweer heeft het wegdek gereinigd.

Natuur verbindt op burendag

Naast de uitreiking van de Beste Buur Bokaal in Hof van Twente staat de Burendag landelijk al ruim 15 jaar in het teken van het verbinden van de buurt. De buurt aan de A. ten Hovestraat heeft vandaag samen hard gewerkt aan een insectenhotel. De afgelopen weken werd in het kader van Machtig Mooi Markelo Zoemt al een poel gerealiseerd. Het gebied- langs de A. ten Hovestraat wordt hiermee steeds vriendelijke voor insecten zoals vlinders, (honing)bijen en libellen, waar vervolgens ook vogels, amfibieën, reptielen en kleine zoogdieren van profiteren. Het gebied moet onderdeel worden van de toekomstige I-1, oftewel insectensnelweg 1. (meer…)

Beste Buur Bokaal voor Bennie en Annie Potman

Vandaag is het Burendag, de dag waarop in Hof van Twente de Beste Buur Bokaal wordt uitgereikt. Bennie en Annie Potman-Teela zijn vandaag als ‘Beste Buur Hof van Twente’ door burgemeester Ellen Nauta in het zonnetje gezet. Daarmee staat de Beste Buur Wisselbokaal na een jaar afwezigheid wederom in Markelo. Naast de wisselbokaal kregen Bennie en Annie een Twents gevelteken en namens Wonen Delden en Viverion een buurtcheque. Het was voor het eerst dat de woningcorporaties in Hof van Twente deze cheque uitreikten, de winnaars mogen de cheque inzetten in het kader van verbinding in de buurt. De prijs is een initiatief van de gemeente, Salut en de woningcorporaties en bedoeld voor inwoners die een grote bijdrage leveren aan het noaberschap in de buurt. (meer…)

Bakermat levert wederom soundtrack FIFA

Het nummer ‘Madan (King)’ van de Markelose DJ Bakermat is opgenomen als officiële soundtrack in de nieuwste editie van het grootste sportspel ter wereld. In de nieuwe editie EA SPORTS FIFA 23 zal de track, die afgelopen zomer werd uitgebracht en wereldwijd door vele radiostations werd gedraaid, dan ook te horen zijn. Het is niet het eerste werk van de Markelose DJ dat is op genomen in het sportspel. In FIFA 21 was zijn nummer ‘Baianá’ al opgenomen als soundtrack. Een clip ter promotie van de nieuwe editie van het spel werd opgenomen in de Grolsch Veste in Enschede. FC Twente-spelers Ramiz Zerrouki en Mees Hilgers figuren in de clip waar Lodewijk Fluttert als DJ Bakermat de hoofdrol vervuld.

Theaterkapper bezoekt hervormde vrouwen

Theaterkapper en grimeur Richard Klompenhouwer komt donderdagavond 29 september naar de Martinushof. Klompenhouwer is die avond te gast op een verenigingsavond van de Hervormde Vrouwen Vereniging Markelo. Hij zal die avond vertellen over zijn werk als grimeur en theaterkappen bij Joop van den Ende. De in Sinderen woonachtige Klompenhouwer heeft al bij vele grote musicals gegrimeerd. In zijn vrije tijd geeft hij workshops voor theater make-up en acteren voor amateurtoneel. De verhalen die hij zal vertellen worden ondersteund door pruiken en foto’s. De avond is voor iedereen toegankelijk vanaf 19.30 uur.