Demonstraties Eungs Schöppe in trek

Bezoekers genoten vanmiddag bij Museumboerderij Eungs Schöppe van de demonstraties van oude ambachten. In de zomerperiode worden elke donderdagmiddag verschillende oude ambachten gedemonstreerd vanaf 13.30 tot 16.30 uur.  Vrijwilligers gekleed in authentieke kleding, demonstreerden vanmiddag de wijze waarop het vlas vroeger in Markelo werd bewerkt. Wanneer het vlas gedroogd was totdat het goed bros was, werd het gewas gebraakt. De houtachtige delen van het vlas werden op deze manier verwijderd. Door het vlas vervolgens te hekelen was het gewas klaar om tot een fijn draadje te worden gesponnen. Bezoekers keken vanmiddag belangstellend toe en stelden vragen die met veel enthousiasme werden beantwoord. (meer…)

Debbie pakt met Arie titel Kroatisch Veteranen Kampioen

Debbie Noteboom heeft afgelopen weekend in Kroatië deelgenomen aan een hondenshow met haar Golden Retriever Miss Of a Season My Love Of Splendour. De hond is opgegroeid aan de Stokkumerbroekweg en eigendom van Belinda en Debbie Noteboom. De 9-jarige Arie, zoals zij thuis liefdevol wordt genoemd, kreeg geweldige punten toegeschreven van de jury op de 4-daagse avondshow ‘4 Summer Nights show Split’ in Kroatië. Met deze mooie resultaten werd Arie elke avond uitgeroepen tot Beste Veteraan van het Ras. Hiermee wist Debbie met Arie de titel Kroatisch Veteranen Kampioen op haar naam te zetten. Als klap op de vuurpijl mocht Debbie met haar Golden Retriever teefje ook nog eens de titel Split Veteranen Winner in ontvangst nemen. Na een succesvol weekend keerde het team moe maar voldaan huiswaarts waar ze vanavond na een bijzondere terugreis, verwelkomd werden door familie met versieringen, spandoek en bloemen. “Na een lange reis, op déze manier thuiskomen is heel speciaal”, vertelt Debbie trots. (meer…)

Tijdelijk geen aanvraag paspoort mogelijk

Vanwege de invoering van een nieuwe model van de Nederlandse identiteitskaart op maandag 2 augustus is het vanaf aanstaande donderdag 29 juli 12.00 uur tot en met zondag 1 augustus niet mogelijk om een paspoort of identiteitskaart aan te vragen bij de gemeente Hof van Twente. Dit geldt zowel voor reguliere aanvragen als spoedaanvragen. Bij een spoedaanvraag kan de identiteitskaart die besteld is op een werkdag voor 14.00 uur de volgende worden afgehaald. (meer…)

Wandelen in je eigen tempo

Vanaf de start in mei, wandelt de Markelose Alie Mensink wekelijks mee aan de GoodGoanMarkeloWandelChallenge. Samen met een vriendin die diabetes type 2 heeft werd ze door een fysiotherapiepraktijk in Markelo doorverwezen naar deze wandelgroep. Af en toe wandelen er zorgprofessionals uit Markelo mee. Erna Veninga, poh-er bij huisartsenpraktijk Bruins-Slot vertelt: “Ik zie in mijn werk veel mensen met diabetes type 2. Een gezonde leefstijl is daarbij ontzettend van belang. Tijdens het wandelen heb ik mensen gesproken die meedoen omdat ze graag van de medicatie af willen of juist willen voorkomen diabetes type 2 te krijgen. Soms zie ik mensen in mijn werk die moeilijk te motiveren zijn om iets in hun leefstijl aan te passen. De wandelchallenge is laagdrempelig. Veel mensen hebben zich uit eigen beweging aangemeld nadat zij het bericht van Salut op deze lokale nieuwssite Maarkelsnieuws hadden gelezen. Dat is juist erg mooi, men krijgt op deze manier veel tips om de leefstijladviezen in de praktijk in te zetten”.  (meer…)

Nostalgische graanoogst

Coöperatie Markelokaal heeft vandaag de brouwgerst op de Noordachteresch geoogst. Het gewas is door Markelokaal geteeld en geoogst op verzoek van Stichting Schaapskudde Hof van Twente en de Stichting Stadsbrouwerij Goor. “De oogst leverde circa 1.300 kilo brouwgerst op welke nu in opslag gaat en komende week naar de Vloermouterij in Winterswijk worden gebracht. 

(meer…)

Veilig op vakantie!

Vanwege de coronamaatregelen bleven mensen veel meer thuis dan voorheen. Daardoor werd er minder ingebroken. Maar nu de coronamaatregelen worden versoepeld, grijpen inbrekers weer hun kans. De politie adviseert daarom om uw huis veilig achter te laten. Licht uw buren in. Maai het gras en zorg dat de heg geknipt is. Vraag buren om af en toe hun auto op jullie oprit te parkeren. Laat buren de brievenbus leeghalen en de gordijnen open en dicht te doen. Gebruik een tijdschakelaar op je verlichting om een bewoonde indruk te wekken. (meer…)

Heuvel Zes zaterdag weer live

Het Markelose radioprogramma Heuvel Zes was afgelopen zaterdag niet te horen op Hofstreek FM. Door een technische storing van voor de uitzending benodigde mengpaneel bleek de uitzending afgelopen zaterdag niet haalbaar. Het mengpaneel wordt momenteel gerepareerd, de omroep heeft haar televisiestudio omgebouwd tot tijdelijke radiostudio met de onlangs aanschafte mobiele studio set. Hierdoor zijn live-uitzendingen, zoals Heuvel Zes, weer mogelijk. “We hopen dat de luisteraar er zo min mogelijk van merkt. Eén ding is zeker; het zal niet liggen aan de inzet van onze vrijwilligers”, aldus een woordvoerder van de omroep. Heuvel Zes is zaterdag tussen 10.00 en 12.00 uur te beluisteren bij de lokale omroep.

Speeltoestellen pekelbaden geplaatst

In april van dit jaar werd gestart met de aanleg van een interactief sport- en speelterrein in de voormalige pekelbaden van de Kaasfabriek Markelo. In de achterliggende maanden is de vloer van de zoutbaden verhoogd tot straatniveau. De drainage is aangebracht en de bestaande bebouwing is afgewerkt. Uitsluitend de vorm en de opnieuw aangebrachte felle kleur blauw doen nog denken aan de zoutbaden waar vroeger de kazen lagen te rijpen. Vandaag is het Goorse bedrijf Yalp gestart met het plaatsen van de sport- en speeltoestellen. Deze week volgt de afwerking van de vloer met kunstgras en worden de speelnetten geplaatst. De verwachting is dat het sport- en speelterrein in augustus wordt opgeleverd. (meer…)

Het Eetbare Erf zoekt naar feestelijke beelden en verhalen

Het Eetbare Erf heeft in de afgelopen jaren twee boekjes uitgebracht. Letterlijk en figuurlijk smaakte dit voor Diederik, Gerrie, Alie, Mini, Henk en Gerrit naar meer en is er meer dan voldoende inspiratie voor een derde boekje. Het team heeft nu gekozen om het thema ‘Iets te vieren’ uit te werken en is inmiddels gestart met het verzamelen van lekkere recepten die binnen dit thema passen. Het boekje dat aan het eind van dit jaar wordt uitgegeven wordt ingericht met verschillende hoofdstukken zoals ontbijt, koffietijd, lunch, vijf-uurs borrel en diner. Deze hoofdstukken worden ingericht met feestelijke recepten die gemaakt worden van producten van het eigen erf. Voor het boekje wordt gezocht naar beeldmateriaal en verhalen van Markeloërs die iets bijzonders hebben gevierd en dit willen delen door het beschikbaar te stellen voor de derde uitgave van Het Eetbare Erf. Materiaal kan tot 15 augustus per mail aangeleverd worden bij Diederik Roeterdink.
(meer…)

In gesprek met Ellen Nauta…

ellen-nauta-hof-van-twente-maarkelsnieuws-fotostudio-markeloTijdens het zomerprogramma van de Martinuskerk gaat dominee van der Boon, om de week in gesprek met een persoon die een bijzondere link heeft met Markelo. Aankomende woensdagavond om 19.30 uur neemt burgemeester van gemeente Hof van Twente, Ellen Nauta plaats aan tafel. Ellen Nauta neemt eigen muziek mee en vertelt ongetwijfeld waarom ze juist voor deze muziek heeft gekozen. Ellen Nauta is noaber van de kerk en heeft al meermaals aangegeven te kunnen genieten van de klank van de kerkklokken. Tijdens het voorbereidende gesprek met Ellen Nauta, kwam aan de orde wat er na corona op haar ‘to-do-list’ staat. Dat de kerk daarbij niet met zijn rug naar de samenleving kan staan, is voor haar een belangrijk punt.   (meer…)