Onbekende foto boerenbruiloft (UPDATE)

Nadat we vorige week in de Oude Toren al aandacht vroegen voor een onbekende foto van deelnemers aan een opvoering van de Markelose boerenbruiloft in openluchttheater De Kösterskoele vandaag weer een onbekende foto van hetzelfde evenement. De foto is afkomstig uit het fotoarchief van de Stichting Heemkunde Markelo die bij de foto graag een onderschrift zou willen plaatsen. Mocht iemand de deelnemer op de foto herkennen en weten wanneer de foto is gemaakt, dan vernemen we dat graag via oudetoren@maarkelsnieuws.nlUPDATE: Het onderschrift bij de foto is inmiddels bekend, op de foto staat Hermi Kottelenberg gemaakt rond de opvoering van een boerenbruiloft in openluchttheater De Kösterskoele omstreeks 1983.

Onbekende foto minder

Karin Horstman en Yvonne Geubel tijdens de opvoering van de Markelose boerenbruiloft in openluchttheater De Kösterskoele in 1982 of 1983

In de Oude Toren vroegen we afgelopen donderdag aandacht voor een onbekende foto gemaakt een opvoering van de Markelose boerenbruiloft in openluchttheater De Kösterskoele. Op de foto stonden twee deelnemers. Beide hebben zich bij de redactie gemeld waardoor het onderschrift bij de foto inmiddels bekend is.

Wie zijn deze deelnemers boerenbruiloft?

Vandaag in de Oude Toren weer een onbekende foto uit het rijke fotoarchief van de Stichting Heemkunde Markelo. Het gaat om een foto van deelnemers aan de opvoering van de Markelose boerenbruiloft welke tot midden jaren 80 in openluchttheater De Kösterskoele te zien was. De foto is vermoedelijk van een van de laatste edities. Mocht iemand de deelnemers op de foto herkennen en weten wanneer de foto is gemaakt, dan vernemen we dat graag via oudetoren@maarkelsnieuws.nl.

Onbekend echtpaar

Eens in de zoveel tijd vragen we lezers van deze nieuwssite in de rubriek de Oude Toren aandacht voor een onbekende foto uit het rijke fotoarchief van de Stichting Heemkunde Markelo. Vandaag aandacht voor een foto van een onbekend echtpaar. Wie meer kan vertellen over de mensen op de foto en wanneer deze is gemaakt vragen we contact met de redactie op te nemen via redactie@maarkelsnieuws.nl.

Wie zijn deze tennissterren? -update-

Op bovenstaande foto uit het archief van de Stichting Heemkunde Markelo staan jeugdkampioenen van tennisvereniging MTV’65 uit Markelo. De foto is afkomstig uit vermoedelijk eind jaren ’80 of begin jaren ’90. Wie kan er meer vertellen over de kampioenen op de foto en uit welk jaar deze foto afkomstig is. We vernemen dit graag via oudetoren@maarkelsnieuws.nl.

Update: De namen van links naar rechts zijn: Michiel van der Plas,  Ivar Freriksen, Robert Pullen, Pieter Bas Mulder.

Wie zijn dit? (UPDATE)

 

Na enige tijd weer eens een onbekende foto in onze rubriek de Oude Toren. Bovenstaande foto is van de toneelgroep van Kerspel-Goor uit vermoedelijk midden 90er jaren. We zijn op zoek naar de namen van de personen op de foto en ontvangen deze graag via oudetoren@maarkelsnieuws.nlUPDATE: Het onderschrift is inmiddels bekend. Het is een foto van de toneelgroep Kerspel-Goor met het stuk Het Vrolijke Tankstation. Op de foto staan van links naar rechts: Arie Wegereef, Ria Meutstege, Jan Keuper, Rikie Peters, Herman Kranenberg, Gerda Teselink en Jan Wanink. Zittend van links naar rechts: Heide Woertman (of Pasman), Tineke Goorhuis, Hennie Wegdam, Hermien Wissink en Diny Platenkamp.

Weer reconstructie Grotestraat

Werkzaamheden Grotestraat 1955

Vanaf vandaag gaat de Grotestraat een half jaar op de schop. Medewerkers van de Stichting Heemkunde Markelo zijn het archief ingedoken voor foto’s van eerdere reconstructies van de Grotestraat. Zo werd in 1955 de weg verbeterd nabij de toenmalige melkfabriek. Deze fabriek werd later zelfs gesloopt om de Grotestraat te verbreden. Hetzelfde lot onderging Café Wissink en erve Eungs. Dit was nodig omdat tot 1973 de E8/A1 door de dorpskern van Markelo liep. Nadat de nieuwe autosnelweg A1 in gebruik werd genomen volgden in 1982 vele discussies om de Grotestraat aan te passen. (meer…)

Heemkunde maakt 18e-eeuwse akten leesbaar

Het was een klus van ruim 3 jaar om de ruim 6.000 aktes van het oud-rechterlijk archief Kedingen te transcriberen. Dankzij het vele werk van de vrijwilligers van de Stichting Heemkunde Markelo zijn deze akten inmiddels in te zien op de website shm.nl. Het gaat hierbij om aktes die te maken hebben met de koop of verkoop van onroerend goed, testamenten, hypotheken, familie- en maagscheidingen, momberstellingen en van het register 50e penning (een overdrachtsbelasting) over de periode van 1704 tot 1811. De Stichting Heemkunde Markelo heeft alleen de akten van de latere gemeente Markelo leesbaar gemaakt, dit zijn de akten van de buurtschappen Markelo, Stokkum, Herike, Elsen en Kerspel-Goor. (meer…)

Oud torenuurwerk Martinuskerk

Markeloër Henk Zomer weet boeiend te vertellen over de historie rondom de kerk en is als vrijwilliger betrokken bij stichting Heemkunde Markelo. Ditmaal neemt hij het torenuurwerk van de Martinuskerk onder de loep. Dit eeuwenoude uurwerk staat in de toren van de Martinuskerk. “Een prachtig meesterwerk uit de 17e eeuw. Het is hoogstwaarschijnlijk gebouwd door een klokkenmaker in Goor, Jurriën Sprakel (1618-1692). Aanvankelijk was het een uurwerk met een waag, een horizontaal heen en weer gaand mechanisme. Nadat Huygens in 1656 het slingeruurwerk had uitgevonden is dit uurwerk omgebouwd en is de waag vervangen door een slinger”, vertelt Henk. (meer…)

Duivenluik in de Martinuskerk

Op het dak aan de zuidzijde van de Martinuskerk  is een duivenluik te zien dat herinnert aan de tijd dat de koster het recht had duiven te houden op de zolder van de kerk. Henk Zomer vertelt: “Achter dat luik is de duivenkooi nog steeds in bruikbare staat. Een onzichtbaar monument, compleet met een touw om het luik te openen of dicht te trekken”. (meer…)