18e Jaargang | zaterdag 25 mei 2024

Werkzaamheden toen en nu

De komende twee weken wordt er tot 22 meter diep onder de dorpskern van Markelo geboord om het elektriciteitsnetwerk toekomstbestendig te maken. Rond 12.00 uur vanmiddag was er al 120 meter geboord. Het werk dat nu door machines wordt uitgevoerd kostte vroeger de nodige mankracht. Dit is ook te zien op bovenstaande foto van de jaren 30 van de vorige eeuw uit het archief van de Stichting Heemkunde Markelo. (meer…)

Lees meer

Onbekende kameraden voor de boake (UPDATE)

Vandaag in de Oude Toren weer eens aandacht voor een onbekende foto uit het archief van de Stichting Heemkunde Markelo. Het is een foto van 4 onbekende kameraden voor de boake in 1951. Vermoedelijk de Maarkelse Boake, maar ook dat is niet met zekerheid vastgesteld. Mocht iemand meer informatie over de kameraden op de foto weten, dan vernemen we dat graag via oudetoren@maarkelsnieuws.nl. UPDATE: Het onderschrift is inmiddels bekend. Het is een foto die in 1951 is gemaakt bij de Stokkumse boake met van links naar rechts Hendrik Eelderink (Snieder) (*1941), Hendrik Vreeman (Kampman) (*1938), Jan Schreurs (Hubert (*1939), Berend Jan Vedders (Bute) (*1941).

Lees meer

Buurtrijmpjes Bovenberg, Roosdomsweg en Beusbergen

In aansluiting op de buurtrijmpjes die we eind 2023 mochten ontvangen van Diederik Roeterdink kwamen de buurtrijmpjes binnen van de Bovenberg, Roosdomsweg en Beusbergen. Mocht iemand de verzameling rijmpjes kunnen helpen uitbreiden, dan ontvangen we dit graag op oudetoren@maarkelsnieuws.nl. (meer…)

Lees meer

Holterweg 16 Markelo

Gistermorgen is er een waterleiding gesprongen precies voor de woning van de familie Zomer aan Holterweg 16. Gelukkig is het water niet het huis binnengedrongen, maar op 2 april 1958 kreeg men in deze zelfde woning onverwacht bezoek. Het werd toen bewoond door de familie van bakker Dollekamp, Dikk’n Hein genaamd. Het is niet bekend of er bier was besteld door Dollekamp maar een vrachtwagen van Grolsch kwam wel zijn winkel binnen. Grolsch was niet blij met deze 'reclame'; er stond toen een foto in de krant waarbij de tekst 'Grolsche bieren' was weggepoetst.  

Lees meer

Rijmpjes op noabers

Jaren geleden kreeg Diederik Roeterdink 'van de Zweer' van zijn, inmiddels overleden buurvrouw Mina Beltman (Leafank) een buurtrijmpje daterende rond het jaar 1880 over 't Ulken. In 1832 werd de omgeving Brinkweg-Nijhuisweg-Kerkweg-Stokkumerweg, het Luttikende genoemd. Deze benaming verbasterde door de jaren heen tot Ulkeneinde. We verwachten dat er in meerdere buurtschappen zo'n rijmpje bestaat. Wie kan ons helpen om de verzameling rijmpjes uit de verschillende buurten uit te breiden? U kunt uw bijdragen sturen aan oudetoren@maarkelsnieuws.nl. (meer…)

Lees meer

Onbekende namen op foto jaren ’30

Arnold Pluimers stuurde ons de bovenstaande foto toe. Van veel personen op de foto weet hij de namen echter om het plaatje compleet te maken doet hij een beroep op de lezers van Maarkelsnieuws. Op de foto staan een aantal buren afgebeeld aan de Grotestraat en Holterweg in Markelo. De foto is gemaakt bij de erfingang van het huis van Lonink – Botterlonink maar ter ere waarvan? "Als ik ervan uit mag gaan dat het Stegeman is die op nummer 6 staat, is de foto genomen na 1935. De beide jongetjes zijn waarschijnlijk van Gerrit Dollekamp, te weten Theo en Ru, maar het is ook mogelijk dat het Harry Dollekamp is", vertelt Arnold.  De foto kan beschouwd worden als een "selfie" want de maker, G.F. Pluimers, had een toestel met een voorloop. Er is nog een foto van hetzelfde groepje en daar kijken de kinderen in de lens. Wie helpt het plaatje in te vullen met de ontbrekende gegevens over de namen van de jongetjes?  Stuur uw reactie per mail aan oudetoren@maarkelsnieuws.nl.  (meer…)

Lees meer

Terugblik op 50 jaar optocht in Markelo -deel 2-

https://youtu.be/w4HCsrUfRk4 Dit is deel 2 van de terugblik op 50 jaar optocht in Markelo. De komende weken zullen we u met regelmaat foto's laten zien van de optocht uit vroeger jaren. De glossy jubileumuitgave in het teken van 50 jaar optocht wordt binnenkort in Markelo bezorgd. Daarin kunt u nog meer lezen over 50 jaar optocht in Markelo.

Lees meer

Namen gezocht van kinderen op foto uit 1973

Vandaag in de rubriek de Oude Toren op Maarkelsnieuws een foto uit het archief van Stichting Heemkunde Markelo. De vrijwilligers van Heemkunde zijn op zoek naar de namen van de kinderen afgebeeld op bovenstaande foto. Deze foto is vermoedelijk gemaakt in 1973 tijdens de Boerderijverlichting in Markelo. Reacties ontvangen we graag op oudetoren@maarkelsnieuws.nl.

Lees meer
 
Het weer in Markelo