19e Jaargang | zondag 18 mei 2025

Oorlogsverhalen: Markelo, na de bevrijding

Op 8 april 2025 was het precies 80 jaar geleden dat Markelo werd bevrijd. In aanloop naar deze bijzondere dag stonden we stil bij de verhalen uit de oorlogsjaren. Samen met Stichting Herdenken en Vieren Vrijheid Markelo en Stichting Heemkunde Markelo hebben we verhalen onder de aandacht gebracht die ook na al die jaren het vertellen waard zijn. Vandaag publiceren we het laatste deel in deze reeks die in het teken staat van de 80-jarige bevrijding. De dag na de bevrijding, op maandag 9 april, was heel Markelo weer uitgelopen en verzamelde zich voor het gemeentehuis. Eerst kwam burgemeester Korthals Altes terug uit Almen waar hij ondergedoken was geweest bij boer Leisink. Begeleid door de wethouders en de leiding van het verzet hield hij op de stoep van het gemeentehuis een toespraak voor het toegestroomde publiek. De Binnenlandse Strijdkrachten, waren in afwachting van een gezuiverd politieapparaat, overgegaan tot de arrestatie van foute elementen. Anonieme brieven en vage verdachtmakingen waren voor de BS al voldoende om iemand als collaborateur te brandmerken. Velen blijken opeens bij het verzet te hebben gezeten en daarom aanspraak te maken op het lidmaatschap van de BS. Deze nieuwe verzetsmensen noemde men al gauw ‘meikevers’. Niet omdat ze ‘ondergronds’ bezig waren geweest, maar omdat ze ‘boven’ kwamen toen “de kou uit de lucht was”. Achteraf bleek dat in naam van de BS vaak oude rekeningen werden vereffend; ook hebben her en der plunderingen plaatsgevonden. Door de BS werden de Duits gezinden naar het gemeentehuis gebracht. Iedere keer wanneer er weer eentje arriveerde werd er gejoeld en geschreeuwd. (meer…)

Lees meer

Wie kent deze volleybalspeelsters? (UPDATE)

In het archief van Stichting Heemkunde Markelo is opnieuw een oude sportfoto opgedoken. Deze keer gaat het om een beeld van een groep volleybalspeelsters. Helaas zijn de namen van de dames op de foto niet bekend. Herkent men zichzelf, een teamgenoot of weet men wie er op de foto staan? Alle tips zijn welkom en kunnen gedeeld of via oudetoren@maarkelsnieuws.nl. UPDATE: De dames op de foto zijn van een team van Dynamiek uit Goor en behoort niet thuis in het fotoarchief van de Stichting Heemkunde Markelo.

Lees meer

Wie herkent deze jeugdtennisspeler? (UPDATE)

Voor de rubriek Oude Toren duiken we weer eens in het rijke fotoarchief van de Stichting Heemkunde Markelo. Deze keer stuitte men op een foto van de overhandiging van een tennisshirt aan een jeugdige speler door Ans Eshuis-Rouweler. Helaas ontbreekt bij deze foto de naam van de jonge tennisser. Wie herkent deze jeugdspeler? Of weet men misschien meer over de gelegenheid waarbij het shirt werd overhandigd? UPDATE: De speler op de foto is Tom Schrier.

Lees meer

Oorlogsverhalen: De bevrijding van Markelo op 8 april 1945

Op 8 april is het precies 80 jaar geleden dat Markelo werd bevrijd. In aanloop naar deze bijzondere dag staan we stil bij de verhalen uit de oorlogsjaren. Samen met Stichting Herdenken en Vieren Vrijheid Markelo en Stichting Heemkunde Markelo brengen we verhalen onder de aandacht die ook na al die jaren het vertellen waard zijn. Vandaag publiceren we het tiende oorlogsverhaal: ‘Bevrijding in aantocht’. Een verhaal over de laatste dagen van de bezetting en de eerste momenten van vrijheid. Nadat op zaterdagavond, 7 april, na enkele dagen van gevechten, een bruggenhoofd was gevormd over de Schipbeek nabij de Sandermanstuw werd zondags begonnen met verkenningen richting Holterweg en Markelo Dorp. Omstreeks 15.00 uur rijden twee Canadese bren carriers vanaf de Roudaalterweg bij de Poppe de Holterweg op. Onderweg in het Groenland hadden ze vele Duitsers krijgsgevangen gemaakt en wapens in beslag genomen. Bij de Poppe werd direct de driekleur uitgestoken en de jeneverfles ter hand genomen. Vervolgens reden de verkenners weer terug, de Canadezen adviseerden om de vlag weer binnen te halen omdat nog overal Duitsers rondzwierven. (meer…)

Lees meer

Oorlogsverhalen: Bevrijding in aantocht

Op 8 april is het precies 80 jaar geleden dat Markelo werd bevrijd. Ter voorbereiding op deze bijzondere dag staan we stil bij de gebeurtenissen uit de oorlogsjaren. In samenwerking met Stichting Herdenken en Vieren Vrijheid en Stichting Heemkunde Markelo delen we verhalen die het waard zijn om herinnerd te blijven. Vandaag publiceren we het negende oorlogsverhaal: 'Bevrijders onderweg'. Ook dit oorlogsverhaal is hoofdzakelijk gebaseerd op het boek Markelo in de Tweede Wereldoorlog en is geschreven door Jan van der Schoot en aangevuld door Erik Nijenhuis namens de Stichting Herdenken en Vieren Vrijheid Markelo. Veel dank zijn we daarnaast verschuldigd aan de Stichting Heemkunde Markelo en in het bijzonder Herman Sligman. (meer…)

Lees meer

Oorlogsverhalen: Razzia’s

Op 8 april is het precies 80 jaar geleden dat Markelo werd bevrijd. Ter voorbereiding op deze bijzondere dag staan we stil bij de gebeurtenissen uit de oorlogsjaren. In samenwerking met Stichting Herdenken en Vieren Vrijheid en Stichting Heemkunde Markelo delen we verhalen die het waard zijn om herinnerd te blijven. Vandaag publiceren we het achtste verhaal: ‘Razzia’s’. In de laatste oorlogsjaren namen de spanningen toe. Jongemannen werden opgepakt en afgevoerd, soms willekeurig, soms gericht. De angst om verraden te worden of opgepakt te worden voor dwangarbeid in Duitsland was groot. In dit verhaal blikken we terug op de impact van de razzia’s in Markelo – op de gezinnen, de gemeenschap en de onzekerheid die bleef hangen tot de bevrijding in zicht kwam. (meer…)

Lees meer

Oorlogsverhalen: Joodse families in Markelo

Op 8 april is het precies 80 jaar geleden dat Markelo werd bevrijd. Ter voorbereiding op deze bijzondere dag staan we stil bij de gebeurtenissen uit de oorlogsjaren. In samenwerking met Stichting Herdenken en Vieren Vrijheid en Stichting Heemkunde Markelo delen we verhalen die het waard zijn om herinnerd te blijven. Vandaag presenteren we het zevende verhaal: ‘Joodse families in Markelo’. In de Tweede Wereldoorlog woonden er drie Joodse families in Markelo: Heijman, Schlosser en Cohen. Allen werden gedeporteerd en omgebracht in concentratiekampen. David Heijman en zijn vrouw waren begin jaren dertig een textielwinkeltje begonnen met daarnaast een café aan de Kemperweg. (Later was het constructiebedrijf Ten Brinke hier gevestigd) David was al bekend in het buurtschap Elsen omdat hij vanuit Rijssen met textiel ventte. Het echtpaar kreeg drie kinderen en had ook schoonmoeder Goudsmit inwonen. (meer…)

Lees meer

Oorlogsverhalen: Evacuees in Markelo

Op 8 april is het precies 80 jaar geleden dat Markelo werd bevrijd. Ter voorbereiding op deze bijzondere dag staan we stil bij de gebeurtenissen uit de oorlogsjaren. In samenwerking met Stichting Herdenken en Vieren Vrijheid en Stichting Heemkunde Markelo delen we verhalen die het waard zijn om herinnerd te blijven. Vandaag presenteren we het zesde verhaal: ‘Evacuees in Markelo’. In Markelo was het relatief rustig met oorlogsactiviteiten. In andere delen van Nederland was dit anders en dan met name in het westen. De Duitsers waren begonnen met de aanleg van de Atlantikwall. Een verdedigingslinie ter lengte van 5000 km langs de westkust van Europa ter voorkoming van een geallieerde invasie. (meer…)

Lees meer
 
Het weer in Markelo