Koninginnedag met zeskamp in 1972

In de Oude Toren vandaag beelden van Koninginnedag met zeskamp in Markelo uit 1972. De beelden zijn afkomstig uit het familiearchief van de familie Lammertink, waaruit de afgelopen maanden vaker oude beelden in deze rubriek waren te zien. In bovenstaande film is de hoe wagens en uitgedoste Markeloërs vanaf het schoolplein van de Dorpsschool onder aanvoering van de Fanfare zich naar openluchttheater De Kösterskoele begaven. Daar vond een zeskamp plaats. Een aantal (oud) Markeloërs zal zichzelf of anderen zeker herkennen.

Foto’s uit het archief van juf Frieda deel 3

Foto E

Vandaag opnieuw foto’s uit het archief van juf Frieda. Afgelopen weken plaatsten we het eerste deel en het tweede deel.  Stichting Heemkunde Markelo heeft een aantal foto’s van onbekende leerlingen van de basisschool in Stokkum ontvangen van nazaten van schooljuf Frieda Legger – ten Brink (1929-2020). Juf Frieda was als onderwijzeres in de periode van 1949-1951 verbonden aan de basisschool in Stokkum. Vandaag plaatsen we de eerste twee uit deze serie foto’s. Stichting Heemkunde Markelo is erg benieuwd naar de namen van de personen op de foto’s. Wie herkent de mensen op de foto’s? Reacties zijn van harte welkom en kunt u sturen per mail aan oudetoren@maarkelsnieuws.nl (meer…)

Foto’s uit het archief van juf Frieda deel 2

Foto C

Vandaag opnieuw foto’s uit het archief van juf Frieda. Vorige week plaatste we het eerste deel. Stichting Heemkunde Markelo heeft een aantal foto’s van onbekende leerlingen van de basisschool in Stokkum ontvangen van nazaten van schooljuf Frieda Legger – ten Brink (1929-2020). Juf Frieda was als onderwijzeres in de periode van 1949-1951 verbonden aan de basisschool in Stokkum. Vandaag plaatsen we de eerste twee uit deze serie foto’s. Stichting Heemkunde Markelo is erg benieuwd naar de namen van de personen op de foto’s. Wie herkent de mensen op de foto’s? Reacties zijn van harte welkom en kunt u sturen per mail aan oudetoren@maarkelsnieuws.nl (meer…)

Foto’s uit het archief van juf Frieda deel 1

Foto A

Stichting Heemkunde Markelo heeft een aantal foto’s van onbekende leerlingen van de basisschool in Stokkum ontvangen van nazaten van schooljuf Frieda Legger – ten Brink (1929-2020). Juf Frieda was als onderwijzeres in de periode van 1949-1951 verbonden aan de basisschool in Stokkum. Vandaag plaatsen we de eerste twee uit deze serie foto’s. Stichting Heemkunde Markelo is erg benieuwd naar de namen van de personen op de foto’s. Wie herkent de mensen op de foto’s? Reacties zijn van harte welkom en kunt u sturen per mail aan oudetoren@maarkelsnieuws.nl (meer…)

Deurbeslag oude Dorpsschool

De foto die we plaatsten bij de oproep van Bennie Winterman die op zoek is naar klasgenoten uit het schooljaar 1961-1962 leverde een leuke reactie op van Annie Rohaan. “De bouw van de openbare lagere school startte in 1959”, vertelt Annie. De opening van de Dorpsschool in 1961 is verricht door de toen twee jongste leerlingen van de Dorpsschool. Johan Winterman geboren op 17 augustus 1953 en Annie Rohaan geboren op 15 september 1953. Johan en Annie zijn beiden nog in het bezit van deurbeslag van de oude Dorpsschool. (meer…)

Op zoek naar klasgenoten uit 1961-1962

1959 – Officiële start van de bouw van de nieuwe openbare lagere school met v.l.n.r.: architect Chr. Aarsen, G. Slagter (hoofd gemeentewerken), A.R.v.d.Wolde (wethouder), Jhr. A.J.de Beaufort (burgemeester), H.Leeftink (schoolhoofd), H.J.Hoekman (gemeentesecretaris) en G.J.Berendsen(wethouder) 

In 2021 is het exact 60 jaar geleden dat Bennie Winterman in de 6e klas van de Dorpsschool zat. De school die later aan het Burgemeester de Beaufortplein kwam te liggen,  stond er net getuige de eerste steen die in 1959 werd gelegd. Het lijkt Bennie erg leuk om samen met enkele oud-klasgenoten een reünie te organiseren. Hij kan zich niet herinneren dat er in deze schooljaren ook al klassenfoto’s werden gemaakt maar weet zich nog wel enkele namen te herinneren uit die tijd. Zo noemt hij bijvoorbeeld mede klasgenoten Reinout Wanrooij en Wim Vedders. Wie helpt Bennie om een reünie te organiseren? Reacties kunt u sturen aan de redactie van Maarkelsnieuws door een mail te sturen aan redactie@maarkelsnieuws.nl. Wij zorgen ervoor dat de informatie aan Bennie wordt doorgegeven. 

Boerendansers in Zwitserland

Evenals vorige maand kunnen we in de Oude Toren weer beelden laten zien van een buitenlandse reis van de Folkloristische Vereeniging Markelo. Waar vorige maand een optreden op het Festival Foklorico de los Pireneos in Jaca was te zien, is vandaag een filmverslag te zien van een reis van de Folkloristische Vereeniging Markelo naar het Zwitserse Burgdorf. De reis werd in de jaren ’70 gemaakt en is vastgelegd op een oude super 8 film door A.J. en G.J. Lammertink. Dankzij digitalisering van deze beelden door Arend Lammertink zijn ze nu in de Oude Toren te zien.

Kleuterschool 1976 in beeld

In de Oude Toren vandaag wederom beelden uit het familiearchief van de familie Lammertink. Bovenstaande film is opgenomen in 1976 en laat de laatste dag voor de grote vakantie zijn waarbij kinderen verkleed naar de school kwamen. In mei waren ook al beelden te zien uit 1974. Een aantal (oud) Markeloërs zal ook op bovenstaande film zich of andere vast en zeker herkennen.

Muziekfestival Eigenwijs in 1984

Muziekvereniging De Fanfare en de Folkloristische Vereeniging Markelo vierden in 1984 hun 50-jarig bestaan met een internationaal muziek- en dansfestival onder de naam ‘Eigenwijs’. Tal van buitenlandse groepen op gebied van folklore en muziek kwamen hiervoor naar Markelo en bij menig Markeloër staat dit festival nog in het geheugen. Maar ook voor diegenen die de beelden niet meer op hun netvlies hebben staan kunnen met de gedigitaliseerde super 8 film die gemaakt is door A.J. en G.J. Lammertink ruim 35 jaar terug in de tijd met beelden van de optocht die werd georganiseerd bij dit festival. Op de film zijn veel Markeloërs te zien. (meer…)

Onbekende foto uit 1939

Jolanda Kattelaar uit Buurse heeft onlangs een foto gevonden uit 1939 waarvan ze graag wil weten wie er op de foto staan. Volgens de inzender gaat het om een foto met kinderen uit Stokkum of Markelo. De foto is vermoedelijk afkomstig van haar moeder die vroeger woonde aan de Stationsweg in Stokkum. “Mijn moeder is van Vedders, de Bute, ik denk dat het kinderen uit Stokkum/Markelo zijn”, aldus Jolanda. Mocht iemand meer weten over de foto en/of mensen op de foto herkennen, dan vernemen we dat graag via redactie@maarkelsnieuws.nl.