onsProat: Oranje verbindt!

Je kunt feestjes alweer voorzichtig in de agenda noteren. Voorwaarde hiervoor is wel dat je je routeplanner eerst instelt richting de vaccinatiestraat! De weg is daardoor eerder vrij om weer te kunnen bewegen waar we willen!

Zelfs de Goorse Rellie wil de berg overkomen om zich eind augustus in het feestgedruis te laten rollen door de straten van Markelo. Als je voor de 2e keer stil staat dan wil je weer bewegen! Van mij mogen ze komen! Het staat in elk geval garant voor spektakel en veel lawaai!

Ons Oranjeteam beweegt zich ook goed op de groene mat. Van achter naar voren, recht op het doel af. En dan erin! Een feestende menigte en voetbalkwaliteiten om het oranjeglazuur van de tompoezen bij af te likken! Mijn droomfinale is Nederland tegen Duitsland: Oranje tegen die Mannschaft! (meer…)

onsProat: Vrijheid

Zo langzamerhand lijkt het erop dat er weer steeds meer mogelijk is. De terrassen gaan langer open en de restaurants beginnen te draaien. De cijfers gaan de goede kant op. En dan word je zelf ook wat makkelijker en minder precies wellicht. Vorige week kwam onze jongste dochter thuis met de mededeling dat ze in het weekend bij een groepje was geweest waarvan meer dan de helft een paar dagen later positief getest was op corona. Zij en haar vriend gingen ook maar even een zelftest doen. En wat denk je, beide positief. Diezelfde avond een afspraak gemaakt bij de GGD om ons allemaal te laten testen. Een gezinsuitje, maar dan niet naar de gewenste bestemming. Met 2 auto’s naar Goor. De groep onwetenden voorop, de positievelingen erachter aan. De hele dag zit je in spanning wat de uitslag wordt. Tegen de avond kwam de verlossende mail. Bleek dat we toch niet met de juiste verdeling in de auto op pad waren gegaan want Anita was ook positief. Onze oudste en ik testten negatief. En zo zaten we dus met 2 positieve huisgenoten, 1 positief geteste coronavluchteling en 2 negatievelingen.

Maar dan komt het. De hele planning gaat op de kop want je moet allemaal in quarantaine. Werk afbellen, afspraken verzetten, afspraak maken bij de GGD om je opnieuw te laten testen. En in huis zoveel mogelijk afzonderlijk van elkaar leven om verdere besmetting te voorkomen. Het logeerbed was lang niet gebruikt maar deze week heb ik er dankbaar gebruik van gemaakt. Nu hebben we het geluk dat onze tuin en erf de nodige ruimte bieden, anders voel je je toch echt wel opgesloten. Ik moet er niet aan denken om dan in een flatje, drie hoog achter, te zitten. Na een paar dagen vlieg je mekaar in de haren. Na 5 dagen mochten Kristel en ik opnieuw testen. Weer een dag in spanning want het bepaald hoe de daarop volgende week er uit gaat zien. Gelukkig nog steeds beide negatief. Het apart leven van de rest van de familie werd beloond. We mochten weer op pad, onze vrijheid hebben we weer terug. Inmiddels is het hele gezin weer vrij om te gaan en staan waar men wil. En vannacht heb ik weer in mijn eigen bed geslapen. Volgende week een afspraak staan voor de eerste vaccinatie om zodoende nog verder richting totale vrijheid te gaan. (meer…)

onsProat: ‘Eigen haard is goud waard’

Stop de ingrediënten thuiswerken, lage rentes en relatief goedkope huizenprijzen in het oosten in een pan, vermeng dat met weinig aanbod, laat het even sudderen, voeg de protesten tegen nieuwbouw en makelaars die hun eigen huis verkopen toe en het resultaat is simpel; Eigen haard is goud waard.

Met een vleugje Corona en een sausje op basis van spaarcenten en complete verstandsverbijstering wordt bovenstaand recept regelmatig geserveerd en is het een hardloper in de hedendaagse keuken van de huizenmarkt. Aanschuiven aan deze tafel waar het gerecht regelmatig met jaarsalarissen wordt overboden, lijkt kapitaalvernietiging en wachten op andere tijden compleet uitzichtloos.

Maar wat moet je, je bent jong, hebt een kop vol plannen en wil graag verstandig met je geld om gaan. Hoe maak je dan je keuze ? Is het op basis van gevoel of op basis van verstand? (meer…)

onsProat: Grenzen

Wordt het dit jaar vakantie vieren in eigen land of toch de grens over? Wij hebben nog geen plannen gemaakt.

Het is me overigens vorig jaar prima bevallen om uitstapjes te maken rondom het Maarkelse Brook! En vervolgens ‘s avonds weer in m’n eigen vertrouwde nest te kruipen!

Jaren geleden ging mijn eerste vakantie in het vliegtuig richting Spanje. Op het vliegveld konden we taxfree inkopen. Dit shoppen resulteerde in een aantal goed gevulde tassen. Taxfree, dat scheelt een slok op de borrel! Zeg maar gerust dat scheelt extra borrels!

Wisten wij toen dat er beperkingen waren op deze aankopen! Eén van onze vrienden had z’n taxfree lijstje keurig afgewerkt. Met als resultaat 4 gevulde tassen. 2 in elke hand! Gele opvallende tassen met opschrift: “See, Buy, Fly”.

Bij de douane bleef dit niet onopgemerkt. We werden staande gehouden met de vraag: “Heeft u wat aan te geven?” Degene met de meeste tassen keek verontwaardigd en antwoordde zonder aarzeling stellig met “nee”! Het zal de overtuiging zijn geweest waardoor we direct konden doorlopen.

Hadden ze bij de douane de moeite genomen om in de tassen te kijken dan waren de liters sterke drank en andere goederen, waarvan de invoer beperkt is, zeker niet zonder boete de grens overgekomen! Bij een volgende reis hebben we ons keurig aan de regels gehouden. Inmiddels kennen we onze grens van taxfree inkopen! (meer…)

onsProat: Goed doel

We hebben ons abonnement van de postcodeloterij opgezegd. Op zich mooi hoor om een keer een prijs te winnen. En ook best leuk dat ze veel goede doelen steunen. Maar een goed doel steunen kan dan beter rechtstreeks, komt het terecht waar je het zelf hebben wil. De doelen die door de postcodeloterij gesteund worden zijn in mijn ogen lang niet allemaal goede doelen. Er worden honderden miljoenen in organisaties gepompt die druk bezig zijn om de agrarische sector in Nederland de nek om te draaien. En dan zie ik, werkzaam in de landbouw en woonachtig in een agrarische gemeente, dit niet meer als goed doel. Eerder een kwaadaardig doel, bezig om iets om zeep te helpen waar keihard wordt gewerkt om Nederland te voorzien van kwalitatief goed en zeer goedkoop voedsel. (meer…)

onsProat: Oorlog en vrede

Afgelopen week was er veel te doen geweest over oorlog en vrede, vele programma’s en films over dit onderwerp, op tv. Buitenom dat het ook nog eens een goed boek is van Leo Tolstoj (met wel heuuuul veel pagina’s) zijn er ook nog meerdere films en tv serie’s, over Oorlog en Vrede, gemaakt! Jullie zullen er vast ooit wel 1 van gezien hebben!

Maar wat zegt Wikipedia over Oorlog en Vrede …. 🤓
Oorlog is een gewapende strijd tussen volkeren of staten. Als etnische of religieuze groepen binnen dezelfde staat met elkaar een gewapende strijd voeren spreekt men van een burgeroorlog. Men spreekt van een wereldoorlog als een meerderheid van de grootste en sterkste landen over de hele wereld bij de oorlog betrokken is.
Tegenover oorlog staat vrede, een toestand waarin volkeren en naties elkaars bestaan respecteren of zelfs waarderen. Tussen oorlog en vrede zijn allerlei tussenvormen denkbaar, zoals de Koude oorlog of wapenstilstand.

Het maakt niet uit hoe ver je terug gaat in de tijd, er is altijd wel een oorlog te vinden of een burgeroorlog! Het is toch niet te geloven hoe de mensheid met elkaar omgaat???!! We voeren oorlog met elkaar, met dezelfde soort mens zoals wij zelf zijn… die hetzelfde soort voedsel tot zich neemt.. dezelfde soort wensen of idealen hebben, hetzelfde kleur bloed heeft, ook gewoon moet poepen en plassen als het wakker wordt.. Misschien een andere kleur huid heeft of een ander geloof dus daarom gehaat wordt..??!! Hoe dan?! Je wordt bijv. geboren in een katholieke familie in Ierland en vanaf dat moment wordt je geleerd het protestante jongetje verderop, te haten… dezelfde kleur…hetzelfde dorp… dezelfde school…alleen een iets ander geloof! Ik kan er niet met mijn kop erbij! (meer…)

onsProat: Optimisme

Met het snoer in een knoop waar je u tegen zegt, zit ik midden in een onverwachtse regenbui natgeregend langs de waterkant. Pieter, de zelf gestoken pier afkomstig uit het gazon van de achtertuin, maakt het nog eventjes spannend door bijna te ontsnappen uit het potje met aas maar verder is er tijdens werelds meest tijdrovende hobby ooit eigenlijk niets bijzonders te melden. 

Die sleutelbeenbreuk van 4 weken geleden geeft zeeën van tijd en bracht me de afgelopen week in verleiding om mijn oude hobby nieuw leven in te blazen. Een dobbertje, snoertje, hengel, een potje met aas en het geduld van een boeddhistische monnik zijn eigenlijk de enige ingrediënten voor een dagje vissen langs de waterkant. Vroeger had ik meer geduld en zat ik hele dagen langs de waterkant maar vandaag de dag lijk ik steeds minder geduld te hebben en staar ik met een diepe zucht opnieuw naar mijn dobber die maar niet in beweging wil komen. 

Alweer geen vis en al helemaal geen beet. Chagrijnig trek ik m’n hengel uit het water en slof richting huis.  (meer…)

onsProat: Aan tafel!

Een aantal meters op veilige afstand liep ik achter m’n opa aan als hij een kip ging slachten. De emmer met warm water stond al klaar bij het hakblok. Met een vakkundig oog werd de oudste kip uit het hok gehaald.

Enige tijd later ging opa met de geslachte buit naar opoe. Zij had inmiddels al een grote pan met water aan het koken. Daar ging de kip in! Hoewel kakelvers, was de kip niet meer zo piepjong en had daarom een lange kooktijd nodig. Van het water dat na een paar uur koken op een olieachtige substantie begon te lijken werd nog een soepje getrokken!

Met z’n allen konden we, met gemak, dan 2 dagen kip eten!

Later nam mijn moeder de pollepel over. De wekelijkse boodschappen werden door haar in de supermarkt gehaald. Zo bracht ze wel eens wat mee, dat we nog niet eerder hadden gehad. Bijvoorbeeld een doos met frikandellen. Machinaal gemaakte worsten met allemaal exact dezelfde lengte, in plaats van worst gedraaid door de Pleg! (voorheen onze slager naast Dieka) (meer…)

onsProat: Creatief

Het voorjaar komt eraan. Langzamerhand komen de bladeren weer aan de bomen, alles komt in bloei en wordt weer groen. Ik vind dit de mooiste tijd van het jaar. Filmpjes van koeien die voor het eerst de weide weer in mogen komen regelmatig voorbij. Daar wordt je vrolijk van. Prachtige creatieve foto’s van fel kleurende bloesem laten ons zien dat de winter voorbij is. Dat betekent ook dat alle activiteiten die normaal in het winterseizoen plaats vinden achter ons liggen. Maar helaas ging er ook daarvan heel weinig door.

Markelo is een dorp waar veel toneel gespeeld wordt. Wat Volendam op het gebied van zang is, is Markelo dat met acteren. Achterhoek, Kerspel-Goor, PJGO, Markelosebroek, Stokkum, Herike-Elsen, Bilderdijk en Elsenerbroek. Overal zijn ze in de winter actief. Ieder op hun eigen manier en met hun kwaliteiten. Maar allemaal met hetzelfde doel: de bezoekers een leuke avond bezorgen. Voor de laatste twee groepen was dit al het 2e jaar dat er niet gespeeld kon worden. En dat is niet alleen vervelend voor de spelers maar ook voor de penningmeester van de betreffende vereniging. Als alles een beetje leuk draait is het een mooie inkomstenbron waar de rest van het jaar andere activiteiten deels mee mogelijk gemaakt worden.

Als zoiets dan weg valt scheelt dat een flinke slok op een borrel. (meer…)

onsProat: Transparantie

Transparant/transparantie… een woord waarbij mijn nekharen vaak overeind gaan staan! Een woord wat de laatste jaren vaak wordt gebruikt mbt openheid van zaken bij bedrijven, regeringen en vergaderingen of presentaties!

Maar wat betekent ‘transparant’ eigenlijk? Ik heb het in Wikipedia opgezocht (mijn lijfsite): Allereerst betekent het natuurlijk dat je door iets kunt heen kijken, zoals bijvoorbeeld een raam. Je ziet alles wat achter het raam gebeurt of staat; het is doorschijnend. Er staat ook dat een transparante cultuur, een cultuur is waar weinig tot geen privacy in bestaat. Dus kan je concluderen dat bij transparantie alles ‘zichtbaar’ moet/zou moeten zijn..??!! Toch?

Daar begint mijn irritatie al, want kan een bedrijf, een regering of wat dan ook, wel helemaal transparant zijn? Hoe vaak ik het woord wel niet heb gehoord tijdens mijn vergaderingen bij de KLM en/of andere bedrijven, is niet meer te tellen! En hoe vaak hebben wij het wel niet gehoord tijdens interviews met de ministers of CEO’s van multinationals ? Waarom beweren ze dat ze zo transparant zijn en dit ook willen uitstralen terwijl ze dat helemaal niet eens kunnen?? (meer…)

onsProat