onsProat: Tukker wean

De mandarijn is er al jarenlang geen traktatie meer en de politie gooit er sinds mensenheugenis al niet meer met kogels. In haar azuurblauwe zee dichtbij schilderachtige plaatsjes zoals Pula en Rovinji treft u her en der grote scholen nog in het wild levende snorkelende Duitsers en op de vele terrassen ziet u links en rechts gierige Hollanders glimlachend profiterend van totaal niet westerse prijzen.

Alweer 4 weken geleden genoot ik samen met Lisanne van een aantal heerlijke dagen Kroatië, typte er onderweg ergens in een prachtig oud pittoresk hotelletje mijn maandelijkse column in elkaar en schrijf vandaag voor u opnieuw een column.

Ditmaal starten we op 10km hoogte in een Boeing 737 met vlak achter me een krijsende baby en een stoel waarin je niet fatsoenlijk kunt zitten. Het reisgezelschap bestaat uit een aantal wereldvreemd lijkende personen die allen met hun handen in de tuk voor zich uit staan staren. Stuk voor stuk zijn ze een heel stuk minder charmant dan Lisanne. Ze drinken bier, lachen om grappen waarvan geen mens de humor begrijpt en klagen daarnaast ongeacht de situatie altijd dat het te lang duurt, te warm is of te duur is. Vreemde menukaarten worden vermeden en het aller kleinste beetje fooi kan zelfs de knapste serveerster vergeten.

Dit dames en heren zijn mijn vrienden of zoals we hier in Markelo zeggen, ‘De kamereu’. (meer…)

onsProat: Politieke puzzel

De Tweede Kamer debatteert over het feit dat er geen meerderheidscoalitie kan worden gevormd tussen al die verschillende partijen. De inhoudelijke verschillen zijn te groot. Hoe bijzonder is dat!

Je hebt links, rechts en het midden. Deze verschillen begrijp ik nog wel. Maar wat zijn die andere partijen dan? Nog meer links, of nog meer rechts? Eenlingen die ver weg staan van elkaar. Schreeuwen om aandacht. Een handreiking is onmogelijk!

Ons land van duizend meningen blijkt ineens te klein om een akkoord te vormen voor een aantal nieuwe regeringsjaren. Als ze zo doormodderen kan het demissionaire kabinet door tot de volgende verkiezingen zich weer aanmelden. Een versnipperd politiek klimaat.

Misschien moeten ze eens samen een puzzel gaan maken! De doos met alle stukjes midden in de vergaderzaal op de kop. Er zijn nogal wat puzzelstukjes die samen een nieuw plaatje moeten vormen! Wonen, veiligheid, onderwijs, stikstof, zorg, defensie, migratie, enz, enz.

Elk stukje op de juiste plek! Hulp vragen mag. Sterker nog, dat moet! Dan schiet het namelijk beter op. Achterhouden van stukjes of deze verstoppen is verboden. Iemand buitensluiten en zeggen dat hij maar elders moet gaan spelen helpt ook niet echt…die haakt dan af…

Misschien hebben we iemand nodig die eerst uitleg geeft over hoe je het beste een puzzel kan maken. Een gewoon, normaal mens. Zoals jouw buurman of mijn buurvrouw. Iemand die wellicht net zo snel resultaat kan behalen dan een de door wol geverfde onderhandelaar. Waar we er overigens nog voldoende van hebben. Dus we kunnen nog een tijdje door! (meer…)

onsProat: Respect

Het laatste weekend van augustus is het normaal gesproken een enorme drukte in Markelo. Dat was vorige week iets minder maar dankzij de initiatieven van de verschillende horecazaken was het toch bijzonder gezellig in het dorp. Respect voor de manier waarop alles tot stand is gekomen. Van jong tot oud heeft zich volgens mij prima vermaakt. Wij hadden kaarten voor het frühshoppen op zondagmorgen bij De Kroon. Een top artiest uit Albergen deed het heel goed. Muziek was er van een geweldige band uit Goor. En tot slot stond er een tekst voorlezende cabaretier  uit Diepenheim die de show probeerde te stelen. Op zondagmorgen vermaak uit Goor en Diepenheim? Is er dan helemaal niets meer heilig? Dat is net zoiets als een Twente supporter die voor Heracles juicht. Als een Amsterdammer die in Rotterdam gaat wonen. Als een GroenLinks stemmer die in een vliegtuig stapt. Dat kan niet. Dat past niet.

De zondagmorgen wordt al vele jaren ingevuld door artiesten uit Markelo. Met muziek en cabaret. En dat gaat de ene keer wat beter dan de andere keer maar deze mensen staan er wel ieder jaar. Heel Markelo is een jaar lang bezig geweest met rare, domme, bijzondere en leuke acties. Om maar in het frühshoppen benoemd te worden. En dan krijg je nu een artiest die niet eens de tekst kent. Respectloos naar je publiek. Als beloning kreeg hij ook weinig respect terug en werd er al vrij snel druk gepraat in plaats van geluisterd. En hij krijgt er waarschijnlijk ook nog voor betaald. De duo’s die andere jaren optraden deden het puur voor de lol, als hobby. Er hebben zo in de loop der jaren toch al wel befaamde namen gestaan. De Krüder en Borghoes, Mark en Niek, Alexander en Rudi en al die anderen, te veel om op te noemen. Volgend jaar hopelijk gewoon weer in een volle tent, met vermaak uit ons eigen kleine dorpje. Waar onze zondagmorgen-traditie een sterke band smeedt. (meer…)

onsProat: Het leven van een Stess

Na mijn vorige column kwamen er een aantal vragen over het vliegen en daarom nu een column over het leven van een stewardess. Als passagier komen jullie aan boord en krijgen jullie een hapje en een drankje en vliegen van A naar B maar voor een stewardess is er meer.

Voordat we gaan vliegen zijn wij al een aantal uur op Schiphol, eerst moeten wij ons aanmelden zodat Crew controle weet dat de hele bemanning aanwezig is. Mijn laatste functie was Purser (4 zilveren strepen op de mouw) en dat betekend dat ik leiding geef aan boord. Op de grote vliegtuigen heb je ook nog een Senior Purser (4 zilveren strepen en 1 oranje streep) een aantal Stewardessen (1 streep) deze werken vaak in de M-class en een aantal Stewardessen met 2 strepen die vaak in de C-class werken. Als kader hebben wij, op Schiphol eerst een pre-briefing in een speciale ruimte. Wij delen dan de bemanning in, waar iedereen gaat werken en welke deur zij moeten bezetten. Wij hebben dan de passagierslijsten opgehaald en bekijken deze samen op speciale dingen. Op deze lijsten staat elke passagier met stoelnummer, speciale maaltijden, verjaardagen, welke status een passagier heeft (hoe vaak hij/zij heeft gevlogen) en bijv grote groepen of dat een passagier blind/doof/gehandicapt is enz enz. Tegenwoordig heeft elk bemanningslid een iPad met deze gegevens. (meer…)

onsProat: Opfriscursus

Tolpoorten, autobahnen, reisverzekeringen, verkeersregels, Engels en Duits praten, in en uit checken; hoe werkte het allemaal ook alweer? Laagvliegend over de Duitse snelweg midden tussen enorme Duitse wagens trap ik het gaspedaal op de bodem van ons tengere Peugeotje en vraag het mezelf af. 

Een online vakantie opfriscursus of een handleiding is misschien helemaal geen slecht idee na een aantal jaren corona zonder vakanties maar helaas lijken deze niet te bestaan. Een betere voorbereiding had gekund maar mezelf ergens op prepareren is niet mijn sterkste kant.  (meer…)

onsProat: An’t wark!

Of je nu werkt in de zorg, schilder of bouwvakker bent, in de horeca, of waar dan ook, overal is een tekort aan personeel! Zelfs het grondpersoneel bij Schiphol, dat normaal met beide benen op de grond staat, is gevlogen! Piloten helpen met het inladen van de koffers, om op tijd te kunnen vertrekken.

Ik vraag me af wat al die mensen zijn gaan doen? Ik weet natuurlijk wel dat er heel veel virologen zijn bijgekomen die allemaal denken verstand te hebben van vaccineren en het virus! En veel voetbalcoaches die dé opstelling kennen om het Nederlandse elftal te laten winnen! Maar toch…

Ik heb geleerd voor tuinman. Van de kleinste bloem tot de grootste boom heb ik de Latijnse namen geleerd. Op de tuinbouwschool leerden we ook dat onkruid niet bestaat. Daar denken heel veel mensen trouwens anders over!

Waar we vorig jaar elk sprietje dat uit de grond kwam koesterden, kunnen we het nu wel de grond inkijken! De stoom komt ons uit de oren bij het zien van die vele gewassen op niet gewenste plekken! De schoffel hangt nog niet aan de muur of de eerste sprieten kiemen al weer! As hoar op ’n hoond’ staan onze perkjes en moestuinen vol met ongewenste begroeiing. (meer…)

onsProat: Vakantiegevoel

We zijn inmiddels al weer over de helft van de vakantieperiode van 2021. Heel wat toeristen hebben de weg gevonden naar ons mooie dorpje. Campings, parken en hotels zijn goed gevuld in Markelo. Men wil graag in de bergen zijn; nou waar kan dat beter dan in Markelo waar we er gewoon 5 hebben. Echt geweldig vakantieweer is het nog niet geweest. Je hoort er regelmatig mensen over klagen. Persoonlijk vind ik dit juist heerlijk weer. Niet zo bloedheet dat je niks meer kunt doen. Mooi Hollands weer, groeizaam, niet hoeven sproeien. Een heel verschil met de afgelopen 3 jaar.

Veel mensen vinden op vakantie gaan, het mooiste wat er is. Maar er komt nogal wat bij kijken voor het zover is. Er moeten heel wat keuzes gemaakt worden. Het begint met de bestemming: blijf je in Nederland of valt de keus op het buitenland. Dit jaar niet de meest gemakkelijke keus omdat er nog zoveel onzekerheid is. Ga je de grens over, wordt het dan vliegen of met de auto. Kun je op Zwarte Zaterdag uren in de file staan op de Franse en Duitse snelwegen. Blijf je in Nederland dan kun je ook nog met trein of fiets op pad. Dan de volgende keus: hotel, huisje of camping. Ik ben zelf absoluut geen kampeerder. De laatste keer was met de kameraden op Texel, maar dat is al meer dan 25 jaar geleden. Machtig mooi voor toen, maar nu moet ik er niet meer aan denken om in een tent te huizen. Met de kameraden op vakantie betekende dat je een groot deel van de dag flink in de olie was. Dan merk je echt niet dat je in een tent ligt (of erbuiten), of in een viersterrenhotel. Nu denk ik bij mezelf: ik moet het hele jaar al ploeteren, dan op vakantie beslist niet. Ben dan toch gek op een stukje comfort. We hebben een mooi aantal caravans in de stalling staan, maar ben blij dat ik zelf niet met de sleurhut op pad hoef. Maar het kan best zijn als je dat eenmaal gedaan hebt, dat je niks anders meer wilt. (meer…)

onsProat: Japan

Het zal waarschijnlijk niemand zijn ontgaan dat de Olympische Spelen in Tokio zijn begonnen! Weer een bijzondere Spelen, net als toen in München, tijdens de aanslag op het Olympische dorp!
Nu ben ik niet echt een ‘sport-liefhebber-kijker’ maar de opening vind ik altijd wel leuk om te zien. Ik was wel effe in verwarring gebracht toen ik overal 2020 zag! 😜 “Het is toch 2021?” zei ik tegen mijn vader! Vader: “hoe blond kun je zijn!”

Maar goed..ik ga het niet over de Spelen hebben maar over Japan want dit land stond in mijn Top3 qua bestemmingen tijdens mijn vlieg-carrière!

KLM vloog op verschillende steden in Japan, zoals: Sapporo/Tokio/Osaka/Fukuoka en waarschijnlijk wel meerderen maar in deze steden ben ik geweest. Toen ik begon met vliegen, vlogen we naar Tokio via Anchorage en dat was een fantastische reis! Je bleef een paar dagen in Anchorage (wat een beleving op zich is!) en vloog dan door naar Tokio. Een paar dagen in Tokio en dan via dezelfde weg weer terug naar Amsterdam. (meer…)

onsProat: Investering

Hij beschikt over een beursportefeuille van meer dan 300.000 euro en afhankelijk van welke van de 25 bananen Jacko als eerste op eet worden er aandelen verkocht of aangekocht. De tussenstand is 15 uit 20 en dat wil zeggen dat Jacko van de 20 jaar op rij al 15 jaar beter presteert op de aandelenmarkt dan welke beleggingsexpert ter wereld dan ook.

Nu ben ik geen wiskundig genie, en ga vooral graag verstandig met geldige zaken om maar toen ik over dit onderzoek las en besefte dat een aap met als beloning een tros bananen beter belegt dan wie dan ook ter wereld, begon er ineens een lampje te branden.

Met het bewijs zwart op wit dat een aap het ook kan, opende ik diezelfde dag nog mijn eerste beleggingsrekening, gaf een deel van mijn geliefde spaarcentjes een dikke zoen en wenste ze vervolgens succes. De eerste beursdag min 2,3 procent en de tweede dag min 1,9 procent en de daaropvolgende dag plus 2 procent. 1 stap vooruit 2 stap achteruit en zo gaat het eigenlijk al best lang. De schade is tot op heden nog te overzien maar dat Jacko ontzettend goed bananen kan uitkiezen moge duidelijk zijn.

In vergelijking met een aap is ons brein vele malen complexer en ons onderbuikgevoel zegt ons dingen of laat ons beslissingen maken die we eigenlijk vaak helemaal niet zouden moeten nemen of doen. Waar Jacko kiest voor een lekkere banaan die er op dat moment gewoon goed uitziet doen wij vaak iets waarvan we denken dat het goed is.

Zo kocht ik aandelen van InBev en ging er met een onderbuikgevoel van heb ik jou daar blindelings van uit dat er met een EK voetbal op komst en aanstaande Coronaversoepelingen wereldwijd vast en zeker meer bier werd gedronken maar helaas. (meer…)

onsProat: Rente

Geen hond die het lust! Ook horen we vaak dat geld niet gelukkig maakt. Toch hebben we het dagelijks nodig. Niet voor onszelf maar omdat anderen het van ons willen hebben!

Er zijn mensen die geld over hebben en dit naar de bank brengen om te sparen. Er zijn ook mensen die geld nodig hebben, zij willen juist lenen van de bank. Voor het geleende geld moet worden betaald en voor het geld dat wordt gespaard ontvang je rente. Het verschil in rente is winst voor de bank!

Dagobert Duck van Europa, de Europese Centrale Bank, gooit echter roet in het eten! Banken betalen momenteel 0,50% rente over hun geld aan de ECB. Daarom keren banken zelf ook lagere spaarrentes uit of moet je soms zelfs van je gespaarde geld al betalen! De reden hiervoor is het stimuleren van de economie.

Het gevolg daarvan laat zich raden. Daarvoor hoef je geen econoom te zijn! Je gespaarde geld brengt niets op en het geld dat je leent kost weinig. Dus wordt er veel geld uitgegeven! Zo ontstaat er schaarste en wordt alles duurder! Met een mooi woord heet dit investeren!

Waar is de tijd gebleven dat sparen werd gestimuleerd? Zo rond de herfstvakantie was altijd de spaarweek. En of je nu veel of weinig meebracht je kreeg altijd iets leuks van de bank mee naar huis.

Beleggen blijkt in trek. Of dure aankopen doen die waardevast zijn zoals onroerend goed, goud en kunst. Ook het investeren in whisky en wijn is populair. Je mag raden waar mijn voorkeur naar uit gaat! (meer…)

onsProat