onsProat: Noaberschop

Beste mensen,

Vandaag over 2 weken begint de Maarkelse optocht bijna en hebben we er al vier dagen opzitten, gezelligheid en veel liters water, bier en andere sapjes.

Dit wordt mijn tweede column voor Maarkelsnieuws. Wat een gave reacties heb ik gekregen op mijn eerste column, bedankt hiervoor! Niet alleen positieve maar ook een aantal opbeurende reacties, ook daarvoor dankjewel. Zo gaf een jongen uit Stokkum aan dat hij vond dat ik teveel onderwerpen in mijn eerste column had. Hier ben ik het volkomen mee eens en dat gaat deze column dan ook anders worden.

Wat Google zegt over noaberschop of noaberskop (Twents en deels Sallands) of naoberschap (Achterhoeks, Drents en Sallands) (Nederlands: nabuurschap) is een sociale verhouding binnen een kleine, vaak boeren, gemeenschap: de noabers ofwel buren (in een ruime zin des woords) bij te staan in raad en daad indien dat nodig is. Eigenlijk is het een hele ruime en intensieve vorm van burenhulp. Maar wat is voor mij noabershop? (meer…)

onsProat: Feest in aantocht!

Nog 3 weken, 21 dagen, 504 uren, 30.240 minuten en 1.814.400 seconden….dan is het zover!! Dan kunnen we eindelijk, na 2 jaar, helemaal los gaan op het Dorpsfeest! Hoe fijn is dat??!!

De voorbereiding is in volle gang, elke commissie doet zijn ding, ook wij als optochtcommissie, zijn druk bezig om alles rond te breien!

Na een 2 jaar-stop is het voor iedereen effe zoeken naar wie/wat ook weer doet en wanneer… Maar we zitten allemaal weer op 1 lijn en gaan er vol tegen aan! (meer…)

onsProat: Drietensverwend

Maandag 25 juli, omstreeks 09.00 uur drukkend warm, weinig wind, postbode later dan normaal, groene container aan de weg. Dahlia nog niet in bloei, appel gegeten, koffie gedronken, twee boterhammen gesmeerd. Favoriete spijkerbroek in de was.

Lief dagboek, Jacob ooststraat dag 87….

Met een sneltreinvaart dender ik door het huis, sla deuren, vensters en ramen open, zet de tuinstoel midden in de wind, open de voor- en achterdeur ga rustig zitten, en begin te snuiven.

Beetje bij beetje word mijn glimlach breder en breder. Onze prachtig centraal gelegen coöperatie draait deze ochtend op volle toeren en blaast haar aroma’s via een zwoel zomers briesje door de Markelose straten en ik geniet.

De combinatie van graan, raapschroot, soja, melasse en spoorelementen in de ochtend laten mijn neusvleugels beven en bezorgen me kippenvel op plaatsen waarvan ik niet wist dat ik er kippenvel zou kunnen krijgen. Om het feest der agrarische luchtjes compleet te maken rondom ons huis ontbreekt echter een enorme giertank bomvol groeizame inhoud maar ooit, wie weet ooit, op een zonnige droge dag vroeg in het vroege voorjaar op het grote gemeentelijke gazon vlak voor ons huis…. als het mestseizoen weer begint…. (meer…)

onsProat: Hergebruik

Op een warme zomerdag kan zelfs een terrasje met de hogedrukreiniger schoonspuiten een aangename verkoeling zijn. Slang aansluiten op de waterkraan, stekker in het stopcontact en doar geet ’t hen!

Tijdens het schoonmaken viel regelmatig de druk weg. Wat overbleef was zo’n ‘pisstraaltje’ water. Tot het moment dat de druk volledig wegviel en er meer water langs mijn handen richting de mouwen liep dan er op de tegels kwam. Daarom het apparaat maar eens van de binnenkant bekeken. Met een kort en krachtig geluid sprongen bij het losdraaien van de laatste schroef zo ongeveer alle onderdelen tegelijkertijd uit elkaar en kwamen met een boogje op de grond terecht. Nog enigszins verbouwereerd kijkend naar de losse onderdelen vormde zich langzaam ook een bruine oliedrab op de grond rondom de hogedrukreiniger.

Bij navraag bleek het oude beestje niet te repareren. Ik denk: “dan probeer ik zelf wat”. Gek genoeg houd ik altijd een paar schroeven over… Toch de stekker maar weer in het stopcontact. Het zal waarschijnlijk meer aan de factor geluk hebben gelegen dan aan mijn technische knobbel maar hij deed weer! Zij het voor even… hij bleek daarna niet meer te gebruiken.
Waar een tijdlang antiek niet aan te slepen was kun je nu de antieke klok letterlijk aan de weg zetten. De kans is bijzonder klein dat die wordt meegenomen. Tenzij de grofvuil dienst langskomt. (meer…)

onsProat: Onrecht

Stel je voor: je bent, laten we zeggen, een hardwerkende ambtenaar bij het ministerie van binnenlandse zaken. Je woont ergens in een buitenwijk en hebt je zaakjes goed voor elkaar. Dit jaar heb je een prachtige vakantie geboekt, je gaat 3 weken met je gezin naar Australië. Kost veel geld maar dat moet een keer kunnen is het idee. Je werkt er immers ook hard voor. Om op je werk te komen ben je afhankelijk van een auto. Je hebt twee jaar geleden een nieuwe hybride auto gekocht om op die manier schoner te rijden. Vorig jaar heb je een lening afgesloten om zonnepanelen op je dak te laten leggen. Je hebt je goed laten adviseren, dit is een prima investering. Over enkele jaren is alles terug verdiend.

Maar dan krijg je ineens te horen dat je niet op vakantie mag, is niet goed voor het milieu. Helaas krijg je je geld ook niet terug, allemaal eigen risico. Ook worden je vakantiedagen ingetrokken, gewoon de rest van het jaar doorwerken. En als je volgend jaar weer vakantiedagen wil hebben dan moet je die maar kopen. Omdat je auto hybride is en niet volledig elektrisch wordt deze ingenomen door de overheid en moet je maar zien hoe je nog op je werk komt. De zonnepanelen worden van je dak gehaald omdat ze op een andere plek meer rendement hebben. (meer…)

onsProat: Heerlijk zomerweer, in een bijzondere tijd…

Goedemorgen allemaal en in het bijzonder de collega columnisten (ook die weten nog niet dat ik de nieuwe columnist ben).

Mijn naam is Robin Hartgerink, geboren en getogen in Markelo. Na mijn schoolcarrière heb ik een jaar lang gewerkt bij Maarkelbouw. In goed overleg met Jeroen ben ik hiermee gestopt om me volledig te richten op ons bedrijf Recreatie erf ‘De Zwemkolk’. Door omstandigheden ben ik hierdoor eerder in ons familiebedrijf gestapt dan ik voor ogen had. Ik ben 22 jaar jong, geen relatie (overigens geïnteresseerden kunnen zich melden bij de redactie van Maarkelsnieuws) en mag in mijn vrije tijd graag sporten waarna ik steevast beland bij de fysiotherapeut. Een biertje drinken en lekker eten hoort erbij, waardoor sporten eigenlijk moet maar tja die fysiotherapeut he? 

Vorige week ben ik benaderd met de vraag of ik het team van columnisten wilde komen versterken. In de boom bij onze vakantiewoning was een bijenvolk neergestreken. Via Marjan Noteboom kreeg ik het nummer van de jongste imker van Markelo, Stijn Berendsen. Helaas toen Stijn en de pers aanwezig waren, waren de bijen vertrokken. Maar Maarkelsnieuws was vanaf dat moment wél een columnist rijker.

Je zou nu wel denken… wat lult die jonge jongen van 22 jaar toch stoer… Misschien is dat ook wel zo. Ik zeg het 1 keer, ik ga mijn columns schrijven precies hoe ik denk en wat ik vind. Ik ga proberen iedereen respectvol te behandelen. Maar ga wel eerlijk zijn. Ik zeg altijd: als je niet eerlijk bent, kun je ook geen vertrouwensrelatie opbouwen. Dit puntje is helaas in de hedendaagse maatschappij niet vanzelfsprekend… (meer…)

onsProat: Vlieg met mij mee naar… Het Midden Oosten

Het werd weer tijd voor een vervolg op mijn ‘Vliegmetmijmeenaar‘ – serie! Dit keer vliegen we naar het Midden Oosten.
Bij de KLM werd de wereld in een aantal gebieden verdeeld, te weten: * EUR=Europa – *MEA=Middle East Asia – *FEA=Far East Asia – *NAM=North America – *SAM=South America – *AFR=..je raadt het al Africa !

Op zich waren het geen slechte vluchten naar het Midden Oosten. Ze waren alleen kort en je had maar een paar dagen vrij na de reis en het waren vaak nachtvluchten. Bijvoorbeeld dag 1 vloog je in de middag naar Dubai, daar kwam je rond middernacht aan (ongeveer 7 uur vliegen + 2 uur tijdsverschil) daarna eerst nog effe ‘chilluh’ met de crew, naar bed, toch maar de wekker zetten om het ontbijt te halen, als een zombie gaan ontbijten en vriendelijk lachen naar je collega’s (waarvan je niet zeker wist of ze bij jouw bemanning hoorde.. want er zijn meerdere bemanningen daar) daarna toch maar bij het strand of zwembad liggen (niet als het hoog zomer is want dan is het daar 45 graden..!) en wakker blijven, dus veel zwemmen! (meer…)

onsProat: Nu is het klaar

Kilo’s meer melk met de uit Denemarken afkomstige Bonum; brede schouders en een spiertje meer met Brook; luxe, of misschien zelfs wel showkoeien met glasharde benen en lange ribben van de in Amerika gefokte prachtstier Stantons Adorable; of zoekt u een roodbonte topper die niet te groot fokt, dochters vererft die mooi donkerrood van kleur blijven en op alle fronten nagenoeg geen steken laten vallen? Kijk dan eens naar de uit Duitsland afkomstige alleskunner Andy. Hij brengt melk, geeft gehalten en zijn dochters gaan over hele beste benen…

De keuze is reuze en mocht u het even niet zeker weten, of gaat het om een koe die voor u of uw familie bijzonder is, dan voorzien we u graag van goed advies of doen we extra ons best om te zorgen voor een mooie paring of een langgewenste drachtigheid, zodat u nog een tijdje van uw koe kunt blijven genieten.

We insemineren, scannen, voelen, praten, handelen, rijden en overleggen er wat af. Onze werkroosters bestaan uit 7 dagen per week, waarvan er elke dag minimaal 2 mensen aan het werk zijn. Of het nu sneeuwt, stormt, hagelt, onweert, regent en iedereen al lang en breed aan de nieuwjaarsvisite zit of tijdens warme vrije dagen verkoeling zoekt aan het water, wij rijden onze routes. (meer…)

onsProat: Dansen…

‘Breek de dag, tik een eitje!’ en ‘Melk, de witte motor’. Mooie reclame-uitingen om ons dagelijks voedsel te promoten. Wist je dat er 40 miljoen legkippen zijn in ons land? Als alle kippen elke dag een ei leggen kunnen we er gemiddeld per persoon ruim 2 per dag eten. Da’s best veel toch? Alhoewel…. Heb je enig idee waar overal ei in zit? Ik zal een paar producten noemen: advocaat, ijs, kroketten, bonbons, beschuit, pasta, pudding, sausen enz. Die 2 eieren halen we gemiddeld dus wel per dag. Hoeveel dieren er nog meer zijn die ons dagelijks van voedsel voorzien? Veel! Volgens Den Haag te veel! Daarom ligt er inmiddels een voorstel om de veestapel flink te laten krimpen om de stikstof uitstoot te laten dalen.

Mijn eerste gedachten hierbij gaan naar het inkomen van de boer. Minder produceren betekent minder inkomsten. En willen we blijven eten dan moeten we de boer, ook al is het minder, wel laten produceren. Maar wat als de boer, door krimp, geen fatsoenlijk inkomen meer kan halen uit zijn of haar onderneming, om de rekeningen te betalen? Dan worden de producten wellicht duurder. Een boer ontvangt gemiddeld voor een liter melk 50 cent. Daar maken we dan 75 cent van. Eerste probleem opgelost! Uiteraard doen we hetzelfde met de andere dierlijke producten.

Als er minder wordt geproduceerd blijft er grond over. Daar kunnen we wat anders mee doen. We graven grote brede sloten. Deze houden we kunstmatig op peil. Tijdens de droge dagen in de zomer kunnen we hiermee dan de gewassen sproeien. (meer…)

onsProat: Feest

Op tweede pinksterdag werd het eerste team van Markelo kampioen. Al een paar weken zat het er aan te komen maar de ploeg wist de spanning vakkundig op te bouwen. Er gingen bussen vol mensen mee naar Delden en Rekken om de ploeg te ondersteunen of om het eventuele kampioensfeest daar al mee te maken. Welke amateurvereniging kan er nou zeggen dat er zoveel supporters mee gaan naar uitwedstrijden. Daar zal menig betaald voetbalclub nog jaloers op zijn.

In die uitwedstrijden gebeurde het niet. De spelers maakten er al weken een soort thriller van om zo in de laatste wedstrijd van het seizoen, in eigen huis, het karwei af te maken. Maar dan moet je het nog wel even doen. Je kunt als ploeg ook zomaar onder de druk bezwijken. Dat gebeurde niet. Zoals het in een goede film hoort te zijn was er een heel mooi slotakkoord. Met een zevenklapper werd de titel binnengehaald en kon het feest beginnen. Niet alleen voor de spelers maar voor de hele club. Ik zou bijna zeggen voor heel Markelo. Want van alle kanten werd er meegeleefd met de prestaties van de zwart-witten. Door liefhebbers van voetbal en door haters. Iedereen was toch wel benieuwd hoe het zou aflopen.

Als je het tot de laatste wedstrijd zo spannend weet te houden dan is de ontlading en blijdschap het grootst. Het feest werd goed gevierd en heel wat Markeloërs zijn de dag niet nuchter geëindigd. Dat is veel inwoners van Herike-Elsen ook niet gelukt. Op het moment van de wedstrijd was er in de tent nog volop feest en ook daar werden er nog wel een paar gedronken op de overwinning. (meer…)