18e Jaargang | maandag 17 juni 2024

onsProat: Bruce

Het begon tijdens het vorige concert dat Bruce Springsteen in het Goffertpark in Nijmegen gaf. Met mijn enigszins beperkte lengte valt het niet mee om hem ook echt te kunnen zien op het podium. Gerrieanne en ik waren aan het praten over hoe gaaf het zou zijn om hem ook eens in een ander land op te zien treden en we noemden hierbij Zweden als voorbeeld. Een ander Bruce-fan die meeluisterde met ons gesprek, onderbrak ons en gaf de hele passende tip om naar het zuiden te gaan want daar zijn de mensen kleiner! Nu, 11 jaar na dat gesprek, hebben we deze droom waargemaakt. In de afgelopen jaren hadden we hem in Nederland natuurlijk nog wel gezien maar deze week waren we dan toch echt in Madrid voor een van de concerten die hij daar gaf. Het werd nog even een beetje spannend want eind mei en begin juni, moest Bruce een aantal concerten afzeggen wegens stemproblemen maar gelukkig; 12 juni begon hij weer. (meer…)

Lees meer

onsProat: Verliefde kinderoogjes

Éen paar kleine kinderhandjes kwamen ermee aanlopen, ”Kijk, eens wat lief”. Nog voordat wij wat konden zeggen was Willian ons voor. “Nem ‘em moar met noar hoes, wi-j hebt er zat”. Het was ergens oktober 2006, we waren bij de familie Potman met de boerderijverlichting bezig toen onze kinderen kwamen aanlopen met een stel jonge katten. Ik weet niet eens meer waarom, maar een van deze kittens is inderdaad met ons mee gegaan naar huis. Blijkbaar waren het de verliefde kinderoogjes, die ons deden besluiten om deze kat mee te nemen. Vervolgens weken de kat haar oogjes niet meer van hun zijde. Waar de kinderen waren, was Grijsje. Grijsjes naam veranderde in verloop van de tijd tot Muis, en die naam heeft ze de rest van haar leven bij zich gedragen. Muis was een kat die altijd aanwezig was, letterlijk een onderdeel van het gezin was. Ze was er toen onze jongste werd geboren, haar oogjes volgde mij toen ik Allison voedde, haar luier verschoonde. Ze zat erbij als de kinderen samen op de grond speelde. Op mijn beurt kraamde ik bij haar 3 bevallingen, ze werd mama, maar niet zonder mij letterlijk aan haar zijde. (meer…)

Lees meer

onsProat: Klein

Het is een klein wonder. We krijgen een nieuw kabinet. Het heeft even geduurd maar dan heb je ook wat. Al klinkt er vanuit de oppositie geen enkel positief geluid. Volgens Jetten en Timmermans is het een klein drama wat ons land nu overkomt. Er wordt gejammerd als een klein kind dat zijn zin niet kan krijgen. Esther Ouwehand vindt het vooral verschrikkelijk voor de boeren. Juist zij die het liefst morgen van heel Nederland een natuurterrein maakt en elke boer zo snel mogelijk de nek wil omdraaien. Je moet het maar met droge ogen durven zeggen. De Nederlandse boer krijgt eindelijk weer een beetje hoop op bestaansrecht. Iets wat jaren niet aanwezig was. Wat een verschil met andere landen. In Amerika, China en de Verenigde Arabische Emiraten zijn en worden bedrijven uit de grond gestampt met duizenden dieren. Of honderden hectares met kassen. Alleen maar om te zorgen voor voedselzekerheid. Niet afhankelijk willen zijn van andere landen. Heel verstandig. Wat dat betreft is ons land een kleine speler dat zichzelf steeds verder op achterstand zet. Hopelijk kunnen de mooie woorden van de nieuwe coalitie worden omgezet in daden. (meer…)

Lees meer

onsProat: Lammerentour

Je kunt je vast van alles voorstellen bij de titel van deze column, maar wat het daadwerkelijk was zal daar denk ik, niet bij in de buurt komen. Vrijdag 10 mei was ik uitgenodigd voor deze tour. Er was 1 organisator, zij nodigde 20 vrouwen uit die haar wel kenden maar elkaar lang niet allemaal kennen. Iedereen nam drankjes en wat te snaaien mee en zij zorgde voor het eten. 20 vrouwen van hele verschillende pluimage met 1 verbindende factor en dat was degene die het organiseerde. We zaten bij een schuur in het buitengebied van Holten rondom een vuur met een driepoot erboven waarin een grote pan met curry hing. Het was heerlijk weer en iedereen had zin in een gezellige avond. Op een schap stond de rest van het eten en de drankjes konden binnen in de koelkast. En ja als je met allemaal vrouwen bij elkaar bent is een toilet ook handig. Op de 'gruppe' was een houten kist gemaakt met een gat erin en een deksel erop, er stond een grote emmer water bij en een klein emmertje waarmee je het water kon scheppen om te spoelen. Hoe simpel maar doeltreffend kan het zijn. (meer…)

Lees meer

onsProat: Moederdag

Wat hebben we weer geboft met het mooie weer en al die vrije dagen achter elkaar. We hebben een hele mooie Hemelvaartsdag achter de rug waarin veel gefietst of op een andere manier genoten is. Moederdag staat voor de deur en de mensen hebben alle tijd om hun inkopen te doen. Hetzij voor de tuin of voor moeder of voor allebei. Dit is goed nieuws voor de middenstand, die kunnen deze extra impuls wel gebruiken na de moeizame laatste jaren. Tijdens ons fietstochtje op Hemelvaartsdag hebben wij de bevrijdingsroute rondom Wageningen en Oosterbeek gefietst. Een mooie route in een prachtige omgeving. Haast onvoorstelbaar dat er bijna 80 jaar geleden, zulke verschrikkingen hebben plaatsgevonden. Zowel voor militairen als burgers in het gebied. Denkend aan al die ouders die hun kinderen niet terug zagen of ouders die hun kinderen haast geen bescherming konden bieden, maakt dat indruk. (meer…)

Lees meer

onsProat: Luxe of oud

"Mis je het niet", voeg Annet. We stonden bij haar in de achtertuin en keken neer op de Achterste Brikke. Wat ik zag is niet meer de plek waar wij jaren hebben gewoond, onze oude woning herken ik zeker nog, maar het ziet er zelfs zo anders uit nu er nog een woning bij staat op de plek waar wij dag in dag uit, jaar naar jaar het mais voor de koeien weghaalde. "Nee ik mis het niet", antwoorde ik. We waren voor een vluchtig bezoek even kort in Markelo. Moeders Hargeerds vierde haar verjaardag en dan is het toch fijn om op een afstand van een 536 km te wonen, dan is op en neer voor een kort bezoekje goed te doen. Het is hier overal zo mooi, merkte onze jongste op. Dat was ons ook al opgevallen. Ik denk dat het een groot verschil is tussen een Nederlander en een Deen, een Nederlander is duidelijk meer op luxe gericht. Eerder viel het ons ook niet op. We deden er net zo hard aan mee, de boel om huis netjes te houden, alles netjes in de verf, tuin er strak bij liggen en een mooie veranda aan het huis. Inmiddels valt het ons op dat de ene tuin nog mooier dan de andere is. Een overkapping of veranda bijna standaard aanwezig is. Een horeca gelegenheid die pure luxe en sfeer uitstraalt en een supermarkt een compleet walhalla is vergeleken met de supermarkten hier. Beter gezegd, we snappen nu wel dat wij als Nederlanders in de ogen van buitenlanders wel als een rijk volk worden gezien. (meer…)

Lees meer

onsProat: Oranje boven

Gisteren was het Koningsdag. In Markelo al jaren een gezellige dag met allerlei activiteiten. Aan jong en oud wordt gedacht. Ook de inwendige mens wordt niet vergeten. Want als we in Markelo in de gelegenheid zijn om een feestje te vieren dan zijn we van de partij. De fietstocht was een leuke activiteit onder mooie omstandigheden. Persoonlijk vond ik het avondprogramma altijd het mooiste onderdeel. Met de soundmixshow kwam er vanuit de verschillende buurten altijd een massa mensen naar De Haverkamp om de lokale talenten toe te juichen. Helaas is deze opzet niet meer. Maar met de nieuwe invulling, The Masked Singer, is er weer een creatieve invulling gevonden. De Maarkelse gezelligheid zal er niet minder om zijn. Een glaasje oranjebitter kan daarbij zeker niet ontbreken. De dag voor Koningsdag is de traditionele lintjesregen. Dit jaar was er 1 inwoner uit Markelo die een lintje kreeg. En terecht! Hoeveel vrijwilligerswerk deze man verzet is ongekend. Je hebt prinsessen, prinsen en kroonprinsen maar hij is de absolute Koning der vrijwilligers. Waar hij de tijd vandaan haalt, dat is me een raadsel. Dit jaar speelt hij voor het eerst mee bij Gewoon Aans. En dat is dus niet alleen spelen. Voor decor schilderen of een gesprek met een theaterprogrammeur kun je hem ook vragen. Niks is te veel. En altijd met een vrolijke noot of een aanstekelijke lach. Daarom Willian: van harte gefeliciteerd met deze verdiende onderscheiding. (meer…)

Lees meer

onsProat: Verbonden

Deze week was iedereen in de ban van de uitslag van de Maarkelse kwis. Je was in de minderheid wanneer je niet mee had gedaan. Maar eigenlijk maakte de  uitslag niet meer uit want de avond van de kwis zelf was het belangrijkste. Met een leuke groep mensen probeerde je de vragen te beantwoorden en van de doe-opdrachten iets leuks te maken. Degene die niet meedeed in een team, werd soms nog even thuis gebeld voor een antwoord.  Door de Maarkelse kwis was iedereen in Markelo even verbonden met elkaar en dat voelt goed. Dit is waar een dorp groot in is. Sommigen voelen dit als betuttelend of als controle maar voor mij voelt het als zorgzaamheid en een warm bad. In 2022 heb ik een jaar in Markelo gewerkt. Wanneer ik met een client van die woning naar de Plus liep, had ik al 8 mensen begroet voor we überhaupt binnen waren terwijl we alleen de parkeerplaats over hoefden te steken. In andere plaatsen moet ik opletten dat ik niet continu oogcontact maak met andere voetgangers en ze blijf groeten. Een heel bekend fenomeen voor de “plattelanders” en wat is hier verkeerd aan. Ik vermoed dat er veel problemen op straat voorkomen konden worden wanneer dit meer gebeurde. Ons buurdorp Holten laat ook zien waar een dorp groot in is; aan de bouwhekken rondom het AH-terrein midden in het dorp wapperen vele Bh’s en wanneer je er een ophangt, laat je zien dat je een donatie aan het kankerfonds voor onderzoek naar borstkanker doet.  In een filmpje zien we de familie van een voormalig columniste van Maarkels nieuws, ook zij voelen zich verbonden met de mensen in het dorp en op deze manier laten velen zien wat echt belangrijk is. Mooie actie, gedragen door het hele dorp. (meer…)

Lees meer
 
Het weer in Markelo