17e Jaargang | zondag 1 oktober 2023

onsProat: Internationale verbindingen of zoiets…

Aan alle goede dingen komt een eind, zo zit onze vakantie er ook weer op, helaas. We hebben het erg fijn gehad. Wat verwacht je van een vakantie? Voor ons betekent dat rust-vrijheid-simpel- natuur-andere cultuur-andere mensen ontmoeten-rustig reizen-lezen-zwemmen. Een mooie vakantie begint met het wegrijden vanaf de oprit (gaan we links of rechts) tot we er weer oprijden. U begrijpt het misschien al, wij gaan met de sleurhut (caravan). Voor sommigen een gruwel, voor anderen harstikke leuk. Wij behoren tot de laatste categorie. Een sleurhut betekent voor ons vrijheid in de zin van 'blijven we nog een dag of gaan we weg'. Zo ging onze vakantie dit jaar al een dag eerder van start, we waren wat eerder klaar, dan kun je ook wat eerder weg. Einddoel voor dit jaar was de Elzas.  Dag 1 bracht ons al naar Zuid Limburg. En dan is het kwestie van pootjes uitdraaien – 'staat ie waterpas' – luifeltje uitdraaien – stoeltjes, tafeltje ervoor en dan is er tijd voor koffie of een biertje. Direct al even een praatje met de buren voor het laatste nieuws. Voor we de volgende ochtend vertrokken, had ik al even een duik in het zwembad genomen. Top! Zo vervolgden wij onze weg door de Ardennen en de Elzas en kwamen wij aan op onze camping ter hoogte van Mulhouse. Een kleine Franse camping waar we natuurlijk aankwamen tijdens de middagsluiting van 13.00-15.00 uur. Dat gaf wel weer ruimte voor een ommetje met de hond en even tot rust komen voordat we weer …… u weet het vast al - pootjes uit - luifeltje uit – stoeltje ervoor – koffie – en klaar is Kees. Natuurlijk volgde voor mij daarop een duik in het zwembad en daarna languit met een boek. (meer…)

Lees meer

onsProat: Links- of rechtsom

Taal, een uitblinker was ik er zeker niet in, maar ik vond het Nederlands best leuk. Die genen heb ik niet doorgegeven, want op het moment dat onze kinderen begonnen te lezen en te schrijven, kregen we steevast bij elk rapport te horen, meer lezen, meer woordjes oefenen, de woordenschat blijven verbeteren. Nu moet ik eerlijkheidshalve bekennen, dat we geen ouders waren die elke dag braaf met ons kroost aan tafel zaten, samen huiswerk maakten en overhoorden tot in den treuren. Onder het motto, het komt links-of rechtsom vast wel goed met ze. Op de stelling, vind je dat je als leerling in Nederland teveel onder prestatiedrang staat, zullen we dan ook volmondig ja antwoorden. Maar toen kwamen we in aanraking met een totaal ander schoolsysteem, hier in Denemarken. Het is niet te vergelijken met het Nederlandse schoolsysteem. Hier starten kinderen met hun 6e jaar op school, in de nulde klas. Het klinkt zo, als niks, dat nulde. En misschien is het dat ook wel, nog niks. Een beetje spelen, zingen, knutselen. En geen toetsen! Onze kinderen stroomden in, in de 3e, 6e en 9e klas, toen we hier in 2018 kwamen. Geen groepen meer, maar klassen. En nee, die 6e klas, is niet te vergelijken met groep 6 in het Nederlandse basisonderwijs. Het voordeel was dat ze een grote voorsprong op de lesstof hadden, die twee extra jaren voorsprong kwamen nu goed van pas. In de eerste periode is ook alle aandacht op hun Deens gelegd. Pas na dat eerste jaar kregen we voor het eerst rapport, tenminste iets wat erop leek te zien. Ik weet nog goed onze reactie: Wat is dit nu weer, een cirkel met smileys. Met eromheen termen als, sociaal in de klas, vriendjes, plezier in school. Dit was toch geen rapport! Hoe wisten wij nu op welk niveau ons kind zich bevond. Maar tijdens die eerste rapportbespreking kwamen we erachter dat niet het niveau van het kind belangrijk was, maar het plezier in school, de sociale contacten en hoe het kind na en voor schooltijd was. Enkel het advies van lezen overstemde met Nederland. (meer…)

Lees meer

onsProat: Ritme

De vakanties zijn grotendeels voorbij, de scholen weer begonnen. Dat betekent dat het normale ritme weer terugkomt. In huize Meulman houdt dat in dat het ’s morgens weer een drukte is in de keuken. Waar het tijdens de vakantie rustig was aan het aanrecht als ik brood ging smeren, staan we elkaar nu in de weg. Ik vind het wel net zo gezellig op deze manier. Het normale ritme, ik hou ervan. Op het werk starten de projecten weer op. Soms denk je, moet dat nu allemaal tegelijk. Kan het niet een maand wachten. Maar aan de andere kant is het lekker dat het druk is. En vooral ook dat je iedereen weer kan bereiken, iets wat een paar weken geleden lastig was. Het verenigingsleven komt ook op gang. De sportwedstrijden staan weer voor de deur en daar moet voor getraind worden. Vergaderingen van verenigingen worden volop ingepland. Er staat weer van alles te gebeuren in ons actieve dorpje. Kijk bijvoorbeeld naar de organisatie van de Boerderijverlichting. Dit jaar komt de route bij ons langs. Reden voor onze buurt, de Gaanzenhook, om een thema te bedenken om zodoende de mensen die de route rijden wat moois te laten zien. (meer…)

Lees meer

onsProat: Het begint met ideeën

Wat hebben we een fantastisch Maarkelsfeest achter de rug 😊 hulde aan alle mensen die hun steentje er aan hebben bij gedragen. Het was in één woord fantastisch. Een weekend om nog lang op terug te kijken. De afgelopen week zijn in onze regio de scholen weer begonnen. Wij mochten zelf op Erve Hartgerink klas 2 en 3 van De Waerdenborch Goor ontvangen voor de introductiedagen. Dit is ook de middelbare school waar ik zelf op heb gezeten en superleuke herinneringen aan heb overgehouden. Soms heb ik nog weleens een moment dat ik terug wil. Zeg ik dit nou echt… School en Robin is niet de meeste goeie combi, maar in Goor was het gezellig, klein en op z’n tijd gekkigheid. En natuurlijk de meerdere lekkere versnaperingen met onder ander Coobs, Eggenkamp en Hulsebos. Ik heb van de middelbare school nog steeds goeie vrienden overgehouden, die ik zo af en toe zie. Qua introductieactiviteiten was het deze week super leuk. Vier ronde spellen en heerlijke dingen qua eten en drinken met stralend weer 😊. (meer…)

Lees meer

onsProat: Doe eens kalm aan!

Ik start de auto om naar de yogales te rijden. Oeps niet aan gedacht de weg is afgezet, nou dan maar omrijden, ik ben nog vroeg. Ik ben net buiten de afzettingen, komt er een tegenligger aan die als hij net naast mij is, een paar keer claxonneert. Ik schrik me kapot. Is er iets met mijn auto? Doe ik iets niet goed? Het antwoord krijg ik niet maar waarschijnlijk, claxonneert deze autorijder naar een bekende. Ok, nou ja….mijn hartslag daalt weer een beetje. Ik vervolg mijn ritje, ik ben er bijna. Ik rijd naar een T-splitsing met een bocht van rechts en links. Komt er, lijkt vanuit het niets, een groep wielrenners van links. Oeps. Ik zie ze op tijd maar….ik heb toch voorrang! Er zwaait er nog eentje en hij trekt lachend zijn schouders op. Ik heb voorrang, constateer ik. Een gevoel van irritatie trekt door mij heen en ik denk bij mezelf, 3 van licht tot gemiddelde irritaties binnen 5 minuten, dat is toch wel veel. Ik merk dat inmiddels mijn handen om het stuur geklemd zijn en mijn schouders al richting mijn oren gaan! Bah dit wil ik niet. Ik haal de klem van mijn handen en laat de schouders zakken en denk "Nou ja, wat kan mij het schelen, dan ben ik een minuutje later". Ik kan nog net een lach op mijn gezicht toveren en zie de laatste wielrenners voorbij trekken, die gefocust op snelheid, de weg en de voorganger, voort racen, met een verbeten gezicht. Ik ga naar yoga en weet zeker dat ik 'Zen' thuiskom, zullen deze wielrenners dezelfde ontspanning voelen? Het antwoord zal ik wel niet horen. (meer…)

Lees meer

onsProat: Dorpsfeest

Een drietal giechelende meiden hadden we kort geleden op de achterbank van de auto zitten, 13 en 14 jaar zijn ze, en ze mochten voor het eerst naar de kermis in een nabijgelegen dorp. Het was de eerste keer voor onze Allison dat ze alleen zonder ouders, maar samen met vriendinnen naar een kermis mocht. En dat was natuurlijk hartstikke fedt, op zijn Deens gezegd. Toen we ze om 23.30 uur weer ophaalden zaten ze vol verhalen over wie er allemaal waren. En dat de botsauto´s echt f*#cking langzaam gingen. Om vervolgens weer verder te giechelen. De tijd herhaalt zich, ik was net zo op die leeftijd. Wat was het spannend om samen met je vriendinnen over de kermis te struinen. En juist tegen die botsauto aan te knallen waar die ene leuke jongen in zat. Bij ons maakte de kermis in de jaren er na plaats voor heel wat jaren feest plezier in de tente. En nu ik zo aan het schrijven ben, zitten jullie volop in diezelfde tente, volop in feeststemming. Of beter gezegd het Maarkelsfeest is on! De optocht, 50 jaar! Ik heb een foto waar ik als baby in de wandelwagen lig, gemaakt tijdens de optocht in 1978. Dus laat ik grofweg stellen dat ik er bij het 5 jarige jubileum al bij moet zijn geweest. Mijn herinnering aan de optocht gaat echter terug naar een wagen met als thema 'De prinses op de erwt'. Geen idee welke buurt de wagen heeft gemaakt, welk jaar het was, of het überhaupt in de prijzen is gevallen. Maar als kind heeft deze wagen schijnbaar een enorme indruk op me gemaakt. De optocht keken we jaren bij opa en oma Relker aan de Stationsstraat, voor de deur, helemaal aan het begin van de optocht. Maar het meest spannende was dat we, stevig oma's hand vasthoudend, de wagens op de Roosdomsweg alvast gingen bekijken. (meer…)

Lees meer

onsProat: Ruimte

Allereerst wil ik terugkomen op de column van de vorige keer. Daar ging het over het campingleven. Inmiddels hebben we 3 nachten doorgebracht in een tent in Kijkduin. Verschillende mensen hebben gevraagd of ik nu van gedachten veranderd ben. Nou, nee. Een paar nachten is prima te doen maar we hebben absoluut niet geboekt voor volgend jaar. Het mooie weer van de eerste dagen bracht me nog even aan het twijfelen. De regen van de laatste dag deed me afvragen: wat doe ik hier? In bed vind ik ruimte heel prettig, nou dat kun je in een tent wel vergeten. En ook buiten die tent is ruimte wel fijn. Maar als de fietsen van de buren bijna bij jou op het terrasje staan dan haak ik af. Wat ik wel heel mooi vond, was om een keer weer met het hele gezin een paar dagen weg te zijn. Je hebt tijd voor elkaar, iets wat thuis nog wel eens lastig is door alle afspraken die we alle 4 hebben. Voordeel van deze camping in Kijkduin is de ligging vlak aan de kust. De zee en het strand blijven me altijd boeien. We hadden op een avond een prachtige zonsondergang. Ja dat is genieten om de zon langzaam in de zee te zien zakken. Het geeft een gevoel van ruimte, een breed strand en water zover je kan kijken. (meer…)

Lees meer

onsProat: Zomer in volle gang

De trui kan weer uit. Zat u de afgelopen week ’s avonds ook buiten onder de overkapping met een trui aan te genieten van de toch best mooie zomeravonden? Het lijkt er op dat er nog een mooi staartje met echt zomerse dagen aan komt. Bij ons op Erve Hartgerink is de zomer in volle gang. Weer of geen weer; het is bij ons altijd een periode met veel bedrijvigheid op en rond het erf. Het bruist hier van de activiteiten en dat is in Markelo niet anders. Het Dorpsfeest komt steeds dichterbij. Op veel locaties in Markelo wordt al weken gebouwd aan de optochtwagens. Het bouwen zorgt voor een hoop gezelligheid. De lange zomeravonden komen dan ook bijzonder goed van pas. Eerst bouwen en daarna met elkaar de vorderingen ‘bespreken’ met in de hand een koud flesje bier. De koude biertje, wijntjes en andere drank werden gisteren ook gedronken op het Kaasplein bij FoodGoan. Een geweldig concept van DMD Events. Veel Markeloërs zijn net terug van vakantie en het is mooi dat je elkaar dan weer treft onder het genot van een drankje en heerlijke hapjes. Elkaar genoeg te vertellen en je bent ook in één klap weer op de hoogte van alle ‘nieuws’ in en uit Markelo die niet passen in een van de nieuwsrubrieken op Maarkelsnieuws. Hahahaha…. (meer…)

Lees meer

onsProat: Stage

Op woensdag zag ik ‘s middags op mijn telefoon dat ik een gesprek gemist had. Tegelijkertijd zag ik ook een appje van een voor mij onbekend nummer. We waren op vakantie en ik wil mij niet al te veel laten sturen door appjes en telefoontjes, zeker niet in de vakantie. Ik besloot uiteindelijk toch maar even te kijken, het was mijn privételefoon, dringend zou het niet zijn anders hadden ze Dick wel gebeld. Ik heb mijn telefoon regelmatig op stil of heel zachtjes staan, Dick is wat sneller bereikbaar, want die heeft het geluid op sterkte 10 staan. Ik vind een mobiele telefoon heel handig maar soms ook een grote stoorzender. Ik wil niet altijd overal bereikbaar zijn, zoals bijvoorbeeld in de supermarkt als je voor de kassa staat. Wel geef ik de voorkeur aan bellen, als ik wat af wil stemmen, tegenover het nieuwerwetse 'appen', dan hoef ik niet een half uur heen en weer te schrijven over een kwestie die binnen 5 minuten helder kan zijn. Maar goed terug naar de oproep aan mij, via telefoon en app. Het bleek een bericht te zijn van Christiaan Mensink. Christiaan en ik kennen elkaar eigenlijk bijna het hele leven van Christiaan, want we waren, met zeg maar 2 tussenliggende huizen en een kleine afstand, buren. Buiten dat, was Christiaan nog weleens bij ons te gast om te spelen met Rob (mijn zoon). Dus 'kunnigheid'. Af en toe komen we elkaar nog weleens tegen en dan word er steevast een praatje gemaakt. (meer…)

Lees meer
 
Het weer in Markelo