onsProat: Spelletjes

De avondklok is een feit. Er werd al heel lang over gepraat maar nu is het er dan toch door. Ik kreeg het gevoel dat het een politiek spelletje werd. Veel partijen wilden eigenlijk tegen stemmen om zich af te zetten tegen Rutte en zijn maten. Maar dat kon toch weer niet omdat het risico te groot is dat er een nieuwe piek komt en dat je daar op afgerekend wordt. Er wordt zodoende niet gekeken wat het beste is voor het land maar wat het gunstigst is in het kader van de verkiezingen straks. Politieke spelletjes over de rug van de gewone man.

De eerste avond met die avondklok hebben we een spel gespeeld met veel buurtgenoten. De buurtvereniging had een muziekbingo georganiseerd. Dat is online natuurlijk lang niet zo gezellig als met z’n allen bij elkaar maar dat is even niet anders. Mooi dat er op deze manier toch nog wat georganiseerd kan worden. Ongetwijfeld zal er in veel Markelose huiskamers nu vaker een bordspel op tafel komen. Het laatste jaar is de verkoop van spelletjes spectaculair gestegen. Net zoals de abonnementen van Netflix trouwens. Ja, je moet toch wat. Op visite gaan zit er nu ook niet meer in. En je hond uitlaten daar ben je ook wel een keer klaar mee. Moet je natuurlijk wel een hond hebben. De laatste maanden was er veel handel in honden en werden er hoge prijzen betaald voor een puppy. Maar nu met de avondklok is er helemaal niet meer aan te komen. Er wordt al snel 1.500 – 2.000 euro betaald voor een hondje van een paar maanden. Nog meer dan voor een goeie koe. Maar ja, daar heb je dan ook geen toestemming voor om die uit te laten na 21.00 uur. Lijkt me wel een mooi gezicht eigenlijk, met Klara 14 en Gonda 27 de weg op.

Het nieuwste spel is dus nu, hoe omzeil ik die klok. Allerlei creatieve oplossingen komen voorbij op Facebook. Kleding van bezorgdiensten is ineens heel hip. Mensen willen niet opgesloten zitten. Een ophokplicht voor kippen kenden we al, maar nu zitten we zelf vast. We moeten hier even doorheen en ik hoop dat het gaat helpen want anders doen we dit allemaal voor niks en staan er straks alsnog ambulances in de file voor het ziekenhuis. (meer…)

onsProat: Hobby

Nu dat Corona al een tijdje bezig is, moeten we het vertier binnen zoeken of rondom huis. Nieuwe hobby’s rijzen als paddestoelen uit de grond of bestaande hobby’s krijgen meer aandacht!

Maar wat is een hobby eigenlijk? Ik heb het effe opgezocht: Onder een hobby (liefhebberij) wordt in het algemeen een ontspannende activiteit verstaan, die men met enige regelmaat in zijn vrije tijd uitoefent… Het praktiseren van een hobby kan leiden tot een aanzienlijke kennis, ervaring en vaardigheid.

Ik weet nog dat je ‘vroegurhh’ op je CV of tijdens een sollicitatiegesprek, je hobby’s moest vermelden of erover moest vertellen, want het zei iets over de persoon zelf. Bijvoorbeeld als je van lezen houdt, kan je je goed concentreren en de rust vinden om met iets bezig te zijn. Of als je van punniken houdt, kan je een pietje precies zijn. Of je houdt van fotograferen, dan zoek je altijd naar het beste resultaat… ga zo maar door en dat werd dan gekoppeld naar de functie waarvoor je solliciteert en de werkgever kreeg dan een beter inzicht in de persoon zelf. Ik weet niet of dat nu nog steeds zo is want heb al een behoorlijk aantal jaar niet meer gesolliciteerd…😄
Maar ik kan mij goed voorstellen dat hier een grond van waarheid in zit! Zo kan je ook vanuit een hobby naar een bepaalde functie solliciteren, zoals wanneer je veel met dieren omgaat en bijvoorbeeld paard rijdt ect… en je solliciteert op een functie op een kinderboerderij, dat je hiermee ook een voordeel mee kunt halen.. (meer…)

onsProat: Januari

Klappertandend van de kou, fiets ik in mijn eentje midden op de Borkeld. De oostenwind waait guur en in de ‘nieuwe’ natuur is nauwelijks een boom te bekennen, die dik genoeg is om even achter te gaan staan om te schuilen. Een slokje water nemen zonder lekken gaat niet meer en een voorbijganger volmondig ‘goedemiddag’ zeggen is een hele opgave. Met het gezicht half bevroren en de vingers stekend van de kou fiets ik, verlangend naar een warme douche bibberend richting huis. Het is winter in ons land en we zitten in de maand januari. Gevoelsmatig voor mij ieder jaar de langste maand, waar maar geen einde aan lijkt te komen.

Het is gespreksonderwerp nummer 1 als we niet weten weten waar we het anders over moeten hebben en het bepaalt zelfs voor een deel ons humeur. Het weer en de seizoenen zijn er altijd en overal. Ze stellen af en toe teleur, en maken ons zo nu en dan heel erg vrolijk. (meer…)

onsProat: Geluk

Knallend, hetzij enigszins beperkt, hebben we 2020 achter ons gelaten. Het is – gelukkig – nieuwjaar!

De invulling van geluk zal voor iedereen verschillen. Snakken naar een normaal 2021? Weer gezond worden? Minder eenzaam? Of toch azen op dat winnende lot in de loterij?

Het begin van een nieuw jaar is ook weer de tijd voor het maken van goede voornemens. Ik doe er niet aan mee. Ik ben vaak te ongeduldig en val dan al snel terug in m’n oude gewoontes. Voor mij geen Dry Januari, vroeger opstaan, eerder onder de lappen of afvallen! Voor dat laatste geldt trouwens voor mij het tegenovergestelde!

Een aantal jaren geleden heb ik me laten verleiden door een voedselconsulent om wat meer aan te komen. Dit naar aanleiding van een gezondheidscheck. Eerst moest ik een scala aan vragen beantwoorden: rookt u, drinkt u, sport u, slaapt u goed enz. enz.

Het was allemaal dik in orde. Tot het moment dat ik op de weegschaal moest. Ai….. te licht bevonden……..”Meneer we raden u aan om hiervan melding te maken bij uw huisarts met het verzoek om een verwijzing naar een voedselconsulent.”
Ik dacht bij mezelf: “Johan je kunt inderdaad wel wat meer gewicht in de schaal gebruiken!” (meer…)

onsProat: Zeg eens JAAA

Iemand, waarvan je weet dat hij geen nee kan zeggen, vragen om columnist voor het Maarkelsnieuws te worden. Mag dat? Ja, dat mag blijkbaar. Deze zomer kreeg ik de kans mijn verhaal te doen in de Martinuskerk en daar vertelde ik nogal moeite te hebben met nee zeggen. Marjan Noteboom zat toen ook in de kerk en had duidelijk goed opgelet. Een paar weken later belde ze me op met de vraag of ik de pen over zou willen nemen van Niek. En u raadt het al, ik kon geen nee zeggen. En daarom leest u nu mijn eerste column. Een zware taak om het van Niek over te nemen. Ik heb altijd met veel plezier zijn verhalen gelezen en wil hem dan ook bedanken voor bijna vier jaar met humoristische en ook soms scherpe columns.

Voor de mensen die me niet kennen: ik ben Rinus Meulman, getrouwd met Anita en samen hebben we 2 dochters, Kristel en Nikki. Al mijn hele leven ben ik woonachtig aan de Scholendijk in Elsen. Verder voorstellen komt vast in de volgende columns wel.

Toen Marjan mij vroeg heb ik toch wel even bedenktijd gevraagd want het is niet zomaar iets om elke maand een stuk te schrijven. Maar toch ga ik met veel plezier deze nieuwe uitdaging aan. Het is natuurlijk heel gemakkelijk om nee te zeggen als je ergens voor gevraagd wordt. Of dat nu voor een bestuursfunctie van de buurtvereniging is, rijden met de Franje-bus  of voor vrijwilligerswerk bij de voetbal. Hoe comfortabel is het om achterover te leunen, thuis te blijven zitten en een ander het laten doen. Hoe gemakkelijk is het om commentaar te geven over wat er niet goed gaat en wat anders had gemoeten. Ik vergelijk het met de oppositie in de Tweede Kamer. Veel roepen, weinig presteren. (meer…)

onsProat: Afsluiting

Jeeeeetje…. Al bijna weer een jaar voorbij!!! Nog een paar weken en dan ligt 2020 achter ons! Maar het mooie is dan wel dat we weer fris en fruitig aan een nieuw jaar kunnen beginnen! Een nieuw jaar met allerlei nieuwe uitdagingen en mogelijkheden, ik kan niet wachten om hiermee aan de slag te gaan! Jullie niet..??!

Want 2020 zullen we allemaal niet gauw vergeten! Wat een jaar was dit, met als nekslag ook nog een totale lockdown! Wat moeten de ondernemers onder ons het moeilijk hebben, ik voel met ze mee! Ook voor hen hoop ik dat 2021 een jaar wordt waarin ze er weer bovenop kunnen kruipen en een inhaalslag kunnen maken!
We moeten hier doorheen met z’n allen, met elkaar en voor elkaar! Zoals onze burgemeester Nauta het al zei! Ik vind het een hele mooie zin want inderdaad, we kunnen het niet alleen doen en je doet het niet alleen voor jezelf maar ook voor de mensen om je heen! Als je aan elk willekeurig persoon vraagt wat hij of zij graag zou willen..?? Dat weet ik 100% zeker dat ze allemaal zeggen dat ze hun” vrijheid” terug willen. Vrij zijn om te gaan en te staan waar ze maar willen. Bij familie en vrienden op bezoek gaan, wanneer ze maar willen. Feestjes geven, uit eten gaan… Dus als wij dat allemaal zo graag willen, dan moeten we eerst door de zure appel heen bijten en door deze lockdown heen komen!
En dat lieve mensen… DOEN WE MET ELKAAR EN VOOR ELKAAR!!!! (meer…)

onsProat: Oh, oh Den Haag

Het was Eerste Kerstdag heel wat jaar geleden,
Opa weet het vast nog goed,
Zijn melkrek dat was leeg.
En ik zei dat hij niet in de schuur mocht komen en dat als hij lief de krant ging lezen, dat hij dan wat lekkers kreeg.

KLABAAAF, KABOEEEM, stuk voor stuk lanceerden we opa’s gekoesterde melkgerei als nooit tevoren meters hoog door de lucht. Dankzij een carbid-les bij buurmannen Henk, Sjoerd en Bert het jaar daarvoor, wisten we nu precies hoe het moest.

Een oude lap tussen de deksel, 3 stukken carbid in de melkbus, water toevoegen op gevoel, vinger op het gaatje, luisteren tot het carbid bijna is uitgewerkt, gas aansteken en de uitkomende vlam met een hamer terugslaan.

Dit alles moest uiteraard gebeuren met een blinkend schone melkbus die beschikte over een naadloos passende deksel en niet met het oude ijzer waar we nu mee schoten.

Het was een euforisch gevoel om voor het eerst de maximale klap uit de melkbus te kunnen realiseren. Carbiddreun na carbiddreun galmde door de ochtend. We hadden het spelletje door en konden eindelijk, net zo hard schieten als overbuurman Henk. (meer…)

onsProat: Op zoek naar licht

Om maar gelijk met de kerstboom in huis te vallen. Je kunt niet altijd pieken!

Gebeurtenissen van alle dag gooien roet in het eten of zetten de boel op de kop. Gezondheidsklachten, gedoe op school, thuis of op je werk. Grijze haren door financiële zorgen. Ik kan me niet voorstellen dat er iemand is die zich niet ergens in herkent. Pas als je het ook nog erkent, dan gloort er weer licht!

Er gloort ook licht aan het eind van de covid-19 tunnel. Het virus ontstaan in China, is vervolgens, zoals zoveel Chinese producten, geëxporteerd over de hele wereld!

Hopelijk gaat een vaccin ons verlossen van de dwangbuis van afstand houden en verplicht thuisblijven. En belangrijker nog; er komt meer lucht voor onze zorgverleners. Ondernemers, zoals de horeca, evenementen en cultuur kunnen hun deuren dan weer openen. En medewerkers kunnen weer aan het werk. Het begint warempel op een soort Bevrijdingsdag te lijken. Ik kan niet wachten tot deze dag gaat komen! (meer…)

ons Proat: Ik stop!

Lieve mensen…..ik stop! Niet met roken want daar was ik al mee gestopt. (Op een vaag feestje na dan). Ik stop niet met tennissen want daar ben ik net mee begonnen. Ik stop ook niet met muziek maken bij De Grösmeijers, alhoewel het daar dit jaar redelijk op lijkt trouwens. Tevens stop ik ook niet met toneelspelen bij Bilderdijk en ik stop zeker nog niet met werken omdat ik dat leuk vind en het me financieel niet kan veroorloven. Maar waar ik wél mee stop is……columns schrijven!

Dus de ene helft van Markelo is nu misschien opgelucht en de andere helft denkt misschien ‘woarumme dan toch?’ Nou mensen, om er een mega cliché in te gooien…..d’r is nen tied van komm’n en d’r is nen tied van goan. En de tied van goan is noe e’komm’n. Komende februari is het namelijk 4 jaar geleden dat ik mijn eerste column schreef. En whoep, in een oogwenk leven we in 2020. Ik heb misschien nog wel voer voor 10 jaar columns, maar ben wel van mening dat het op een bepaalde tijd goed is om de pen door te geven. Dus deze beslissing is dan ook helemaal op persoonlijke titel genomen. (meer…)

onsProat: Oudheid (2)… wat als…

Jaaaaaaa!!! Het gaat er toch echt van komen… we gaan het over de ‘oudheid’ hebben en het boek wat ik gelezen heb en wat mij tijden heeft bezig gehouden! Nu kan je je afvragen: “wat is oud..?!” Inmiddels ben ik 60 geworden, is dit dan oud? Toen ik vroeger mensen tegenkwam die 60 waren, zag ik bloemetjesjurken, stijf van de haarlak kapsels enz… maar nu is daarin al veel veranderd (al zeg ik het zelf… hahaha!) Ik VOEL mij niet eens 60 (al zeggen mijn knieën hele andere dingen maar daar komt verandering in!)

Het boek waar ik het met jullie over wil hebben gaat terug naar het begin van onze jaartelling… nou, DAT is pas echt oud!
Het heet ‘Het graf van Jezus’ van Jacob Slavenburg. Hij heeft nader onderzoek gepleegd over de graftombe welke is gevonden tijdens de bouwwerkzaamheden in een Jeruzalemse wijk Talpiot, in 1980. Later heeft NG er een documentaire over gemaakt met als titel ‘The lost tombe of Jesus’, die je op YouTube kunt bekijken. In deze familietombe zijn beenderenkistjes gevonden met inscripties die een wonderlijke combinatie vormen nl: ‘Jezus zoon van Jozef’, ‘Maria’, ‘Mariamme de lerares’, ‘Jozef’, Mattheus’, ‘Judas’ zoon van Jezus en ‘Jacobus zoon van Jezus’!

De film en/of boek is een echte aanrader omdat ook de andere kant van het verhaal/geloof wordt belicht. Nu gaat het mij niet om mensen te bekeren tot het geloof of juist om niet meer te laten geloven maar meer om te laten zien dat er meerdere kanten zijn van een verhaal! Maar als telkens hetzelfde verhaal wordt vertelt en de andere in een doofpot word gestopt, gaan mensen alleen het verhaal geloven welke ze vaak gehoord hebben! Wat als…het andere verhaal juist de waarheid is..?? Ik ben zelf Katholiek opgevoed maar kon mij niet verenigen met allèèn het katholieke geloof want ik ben er van overtuigd dat elk geloof zijn goede kant heeft! (meer…)

onsProat