Dorpsfeest past programma aan

Het dagelijks bestuur en de commissies van Dorpsfeest Markelo hebben het besluit genomen het programma aan te passen in verband met de gevolgen van het coronavirus. “Een zwaar, maar onvermijdelijk besluit: het biljarttoernooi en de optocht gaan niet door. Het Dorpsfeest Markelo is -in deze situatie gelukkig- nog ver weg. Toch is het helaas onvermijdelijk nu al maatregelen te treffen met betrekking tot het programma voor Dorpsfeest Markelo 2020 in verband met de gevolgen van het coronavirus”, aldus een woordvoerder van Dorpsfeest Markelo. Begin deze week gaf voorzitter Hilko Pruntel al aan dat de maatregelen die de Rijksoverheid bekend maakte, ook gevolgen zou hebben voor Dorpsfeest Markelo. Daar waar volksfeesten in de omgeving in zijn geheel worden afgelast, neemt Dorpsfeest Markelo de beslissing om het Biljarttoernooi en de optocht te annuleren.

Dorpsfeestvlag in New York

Nog net voordat het door Donald Trump aangekondigde inreisverbod voor de Verenigde Staten van kracht is zijn Sandra Lahuis en Daniëlle Harmelink vertrokken voor een lang weekend New York. Natuurlijk moest ook de dorpsfeestvlag mee naar The Big Apple.

Inschrijving Biljartkoning(in) gestart

De inschrijving voor de biljartrondes met als inzet, de felbegeerde titels Biljartkoning en Biljartkoningin Dorpsfeest Markelo 2020 is gestart. In de week van 13 april starten de voorrondes in de deelnemende cafe’s; De Haverkamp, De Kroon, Dieka van de Kruusweg, Toornsmit, café Vennebekken en ‘t Wapen van Markelo. De finale-avond vindt dit jaar plaats op donderdagavond 27 augustus bij Dieka van de Kruusweg. De Biljartcommissie heeft echter wel een aantal wijzigingen ten opzichte van voorgaande jaren aangebracht in het programma. Zo worden de halve finales niet meer op finale-avond gespeeld maar op een avond voorafgaand aan de finale-avond. De finale-avond start met de wedstrijden om de plaatsen 3 en 4. Aansluitend hierop volgen de finales. “Hierdoor wordt het aantal partijen tijdens de finale-avond verminderd van 6 naar 4, zodat de ontknoping sneller gaat. Vorig jaar duurde de laatste finale tot ver na middernacht. We snappen uiteraard dat hiermee de ontknoping voor velen (te) lang op zich laat wachten. Daarom hebben we programma aangepast”, geeft Rudy Lodeweges, voorzitter van de Biljartcommissie aan. (meer…)

Dorpsfeestvlag in Sri Lanka

Voor menig Markeloer is het een gewoonte om de Dorpsfeestvlag mee te nemen op reis. Zo staan Hannie en Arie Tjoink met de vlag bij een olifantenweeshuis in Sri Lanka. Ook op reis met de vlag, dan ontvangen we de foto met de vlag, graag in de mailbox van de redactie.

Thematrekking optocht 2020

De optochtcommissie van Dorpsfeest Markelo heeft vanavond tijdens de trekkingsavond bij De Haverkamp het hoofdthema van de optocht 2020 wederom op spectaculaire wijze gepresenteerd. Na een aantal spelrondes ‘Ren je Rot’ gepresenteerd door Mariska en Ernestine met de deelnemende 11 buurten werd het thema onthuld: ‘Oh wat een jaar’. Evenals de laatste twee jaar kunnen de buurten voor deze 48e editie van de Markelose optocht, kiezen voor een zelf gekozen subthema en deze tot 1 juli 2020 aanleveren bij de optochtcommissie. De optocht zal dit jaar op zondagmiddag 30 augustus door de Markelose straten trekken. (meer…)

Gerrit van Woudenberg wordt voorzitter Optochtcommissie

Na de optocht in 2020 geeft Ans van Hinte, voorzitter van de Optochtcommissie van Dorpsfeest Markelo het stokje over aan Gerrit van Woudenberg. “Gerrit gaat vanaf januari 2020 alvast met ons meedraaien in de commissie, zodat hij straks goed voorbereid is en weet wat er van hem verwacht wordt.  Ik heb er álle vertrouwen in dat we in Gerrit een enthousiaste, en vooral goede, nieuwe voorzitter voor de Optochtcommissie hebben gevonden”, aldus Ans. Gerrit is woonachtig in de buurtschap Stokkum en zet zich daar onder meer in als bestuurslid van de Activiteiten Stichting KOMIOK. “Gerrit is daarnaast ook altijd een enthousiaste wagenbouwer geweest in Stokkum en heeft hierdoor al de nodige input natuurlijk”, vertelt Ans lachend. (meer…)

Dorpsfeest Magazine krijgt vervolg

Ondanks dat het bestuur van Stichting Dorpsfeest Markelo de stekker uit het Dorpsfeest Magazine heeft getrokken heeft de redactie van Maarkelsnieuws besloten in 2020 het magazine weer te gaan uitgeven. Wie er nog vanuit ging dat het bericht een broodje Aapverhaal betrof moeten we teleurstellen. Mede gesteund door de vele reacties hebben de redactieleden dit weekend besloten om het magazine dat sinds 2011 wordt uitgegeven door Maarkelsnieuws, óók voor de tiende keer te gaan maken. We vinden het als redactie erg jammer dat het Dorpsfeestbestuur de kwaliteit van het Dorpsfeest Magazine niet voldoende vindt, maar vinden gelijkertijd ook dat we het aan Markelo verplicht zijn om een tiende editie te maken. Het Dorpsfeest is van Markelo en daarmee ook veel meer dan alleen het laatste weekend van augustus in de tent. Veel mensen, buurten en vriendengroepen leven al ruime tijd daarvoor naar het feest toe door de bouw van een wagen, het voorbereiden van programma onderdelen. Als Markelo maken we samen het Dorpsfeest en samen met Markelo hopen de redactieleden en het team van fotografen van Maarkelsnieuws weer een spetterend, informatief en boeiend magazine te gaan maken. (meer…)

Dorpsfeestbestuur trekt stekker uit Dorpsfeest Magazine

Onder leiding van Diny Ebbekink, is de redactie van Maarkelsnieuws 9 jaar geleden begonnen, met het maken van het eerste Dorpsfeest Magazine. De taak als uitgever werd door Maarkelsnieuws overgenomen van Wegener, die in 2002 was gestart met de Dorpsfeestkrant. Waar Diny haar bestuurdersstokje doorgaf aan Henk Bussink, hebben wij  jarenlang een mooie invulling weten te geven aan het magazine, hierin ondersteund door vele vrijwilligers. Helaas trekt het nieuwe Dorpsfeestbestuur nu de stekker er uit. (meer…)

Dorpsfeestvlag gespot in Nieuw Zeeland

De Dorpsfeestvlag gaat vaak samen met Markeloërs mee op reis. Zo namen Hannie en Arie Tjoink de vlag ook mee zodat deze kon worden gespot in Nieuw Zeeland.

Jury vond ‘Broodje Aap’ ingewikkeld

In de Olifantenzaal bij Dieka kregen de deelnemers aan de afgelopen Dorpsfeestoptocht vanavond uitleg van de jury. Op de traditionele jurynabesprekingsavond waren naast de wagenbouwers ook de loopgroepen aanwezig. Het thema ‘Broodje Aap’ met als aanvulling roddels, fake news, stadslegendes, anekdotes, sages, feit of fabel, raar nieuws, en mythes maakte het voor de jury niet gemakkelijk. “Het thema leverde een mooie diverse optocht op echter binnen de jury leverde deze aan- en invulling veel discussie op”, aldus Anita Elkink namens de jury. De jury merkte vanavond op dat ze niet unaniem tot een winnaar kwamen, maar zeer verrast waren door het hoge niveau van de optocht. Een pluim voor alle deelnemers, waarbij de jury ook erg enthousiast was over de verschillende groepen jonge bouwers, die elk jaar letterlijk en figuurlijk groeien. (meer…)