Dorpsfeest in beeld en geluid

In Markelo is het trio al lang geen onbekende meer. Stephan Kuipers, Apollonia Sligman en John Schuurs maken tijdens het Dorpsfeest in Markelo dan ook al weer enige jaren prachtige video-opnames van de verschillende programmaonderdelen. In opdracht van Dorpsfeest Markelo zijn zij óók aankomend feestweekend weer van de partij. De videobeelden worden per dag, vakkundig bewerkt door Stephan waarna de reportages te zien zijn op het speciale Dorpsfeestvideokanaal Markelo.nl. Wanneer de reportages online staan, wordt dit aangekondigd op deze lokale nieuwssite, die niet alleen nauwe banden onderhoudt met het Dorpsfeest maar ook met KV Producties. (meer…)

Koekoek presenteert de Blue Man Group

De wagenbouwers van de Koekoek hebben het centrale thema ‘Broodje Aap’ letterlijk vertaald in de zin: ‘Dat slaat (n)ergens op’. Door de letter ‘N’ ook nog eens tussen haakjes te plaatsen, blijft er ‘Dat slaat ergens op’ over en dat verklaart het uitbeelden van de Blue Man Group op hun wagen. Deze creatieve organisatie rondom drie personen, worden tijdens hun optredens begeleid door hoofdzakelijk slaginstrumenten. Er wordt in die shows niet gesproken, maar met behulp van lichaamstaal, mime en het gebruik van ongewone instrumenten, zit er veel humor in de shows. Het meedoen van de Koekoek aan de optocht was lange tijd onzeker. De eigen wagen is na het uitvallen in 2017 nog altijd niet gerepareerd, maar een bezoek aan de open dag van de wagenbouwers in Goor, bracht uiteindelijk uitkomst voor de Koekoek. Van de groep ‘Krange’ kon de wagen worden geleend en inmiddels wordt er al weken druk gebouwd  in de bunker op het motorcrossterrein, waar de buurt gastvrij is ontvangen. (meer…)

Optocht live bij Hofstreek TV

De grote allegorische optocht van Dorpsfeest Markelo, die aanstaande zondag vanaf 13.30 uur door de Markelose straten voert, wordt dit jaar live uitgezonden op Hofstreek TV. De beelden worden voorzien van commentaar van Henk Hondelink en Riky van Coeverden. “Voor de inwoners van Hof van Twente is Hofstreek TV aanwezig bij de optocht op 25 augustus in Markelo. Door een investering door een aantal vrijwilligers is het nu mogelijk om dit jaar de grandioze optocht live bij u in de huiskamer te brengen. Maar er is meer wat dit jaar iets anders is. U kunt, als u niet in de gelegenheid bent om, bijvoorbeeld het Borreluurtje, het Frühschoppen of de Prijsuitreiking in de tent te bekijken en mee te maken. Dan verwijzen wij u naar uw tv scherm want ook dat zullen wij live in beeld brengen. En misschien kunt u nog wel vaker beelden vanuit de tent zien”, aldus Geert Wolff namens Hofstreek TV. “Het klopt inderdaad dat we dit weekend afspraken hebben gemaakt met Hofstreek TV over het uitzenden van de optocht en bovendien hebben we gesproken over de mogelijkheid om beelden vanuit de tent te streamen. Echter moeten we dit inhoudelijk nog met elkaar afstemmen”, reageert Hilko Pruntel.  

Ook veel ooievaars in de Dijkerhoek

In Markelo worden de laatste tijd steeds meer ooievaars gesignaleerd. Afgelopen week nog streek een grote kolonie neer in de buurtschap Herike-Elsen. Maar ook in de Dijkerhoek is het een komen en gaan van deze dieren. Met name op de wagenbouwlocatie aan de Larenseweg 1 worden de laatste weken reuzevarianten van de stork gezien. Grote kans dat het te maken heeft met het onderwerp van de wagen van deze buurt. De Dijkerhoek doet dit jaar namelijk mee met ‘Bakerpraatjes’. Vroeger had elk dorp bakers, eigenlijk een soort van kraamverzorgster, die de vroedvrouwen begeleide bij de bevallingen. De praatjes die deze ongeschoolde vrouwen verkondigden, waren vaak onjuiste beweringen die met de zwangerschap en bevalling te maken hadden. Meestal gingen deze beweringen over het geslacht van het kind, maar ook ‘Kinderen worden door de ooievaar gebracht’ is een bakerpraatje. Voordat de wagenbouwers dit jaar konden beginnen, moest eerst de stuurinrichting van de wagen worden gerepareerd. Dat betekende dat de eerste bouwers begin juni al bezig waren, om de gehuurde wagen van de PJGO, te herstellen. Van bouwstress is geen sprake bij de Dijkerhoek, want op piekavonden zijn ruim 20 bouwers aanwezig, waarbij heel veel jeugd de handen uit de mouwen steekt en eigenlijk alles volgens plan verloopt. Met name de prachtige loopgroep voor de wagen zal volgende week zondag de buurt veel applaus doen opleveren. Op de vraag of er met alle ooievaars in de buurt binnenkort een babyboom in de Dijkerhoek valt te verwachten, doen de bewoners het stilzwijgen. Toch wordt de eerste baby in de buurt over enkele maanden al verwacht… en toeval of niet, zal dit zijn, aan de overkant van de bouwlocatie bij Mark en Leonie Stokreef… (meer…)

Dorpsfeest Magazine 2019 ook online
In de week na de uitreiking van het eerste exemplaar lag het Dorpsfeest Magazine 2019 bij veel Markeloërs al samen met het Hofweekblad op de deurmat. Deze week zijn de meeste magazines buiten Markelo verspreid. Voor degene die buiten het verspreidingsgebied vallen of die om een of andere reden het magazine niet hebben ontvangen is het ook mogelijk om het magazine online te bekijken. Op de desktopversie van onze site is het magazine tevens toegevoegd aan de rechterzijde. (meer…)

Met de Achterhoek naar de wereld van Midden-Aarde

De wagenbouwers van de Achterhoek waren vorig jaar uitermate tevreden met uitslag van de optocht. Met het onderwerp ‘Poppentheater’ behaalde de buurt een derde plek bij de themawagens en werden ze door het publiek als beste wagen beoordeeld. Dit jaar probeert de buurt opnieuw de harten van de toeschouwers te veroveren met het onderwerp ‘The Hobbit’. Deze bekende filmtrilogie speelt zich af in de wereld van midden aarde. Hobbit Bilbo Balings gaat samen met 13 dwergen een bijna onmogelijke opdracht aan om hun thuisland terug te roven van de draak. De draak is dan ook de rode draad op de wagen van de Achterhoek, en de grote, beweegbare drakenkop voor op de wagen, zal volgende week zondag niemand kunnen missen. Verder valt de prachtig gemaakte kleding op, waar vele dames uit de buurt aan hebben meegeholpen. The Hobbits zijn een vredelievend, vrolijk volkje en daar herkent menig Achterhoeker zichzelf in. Misschien is dat ook de reden dat er dit jaar veel animo is uit de buurt om mee te helpen. Op sommige avonden is het met ruim 35 wagenbouwers op de bouwlocatie van de familie Beltman, zelfs erg druk te noemen en dat komt de gezelligheid zeker ten goede.

Dorpsfeest meut de wagenbouwers

Al weken wordt er  door de wagenbouwers in de verschillende buurten en vriendengroepen hard gewerkt aan de bouw van de optochtwagens. Gisteravond heeft de optochtcommissie samen met het dagelijks bestuur van Dorpsfeest Markelo en twee leden van brandweervereniging Markelo een eerste ‘meutavond’ georganiseerd. Zo worden tijdens drie momenten alle wagenbouwers van de themawagens, vrije wagens en de loopgroepen bezocht om hen in de laatste week voor het Dorpsfeest nog eens extra, een hart onder de riem te steken. (meer…)

Verkeersmaatregelen rondom Dorpsfeest

Door de op- en afbouw van het feestterrein voor Dorpsfeest Markelo zijn er een aantal verkeersmaatregelen van kracht. Aanstaande maandag start de opbouw van het feestterrein. Hierdoor zullen vanaf maandag een aantal wegen en/of pleinen minder of zelfs helemaal niet toegankelijk zijn. Dit levert volgens Dorpsfeest Markelo mogelijk extra oponthoud op als je in de dorpskern van Markelo wilt komen. Zo wordt het Pastoriepad en de Taets van Amerongenstraat vanaf maandag afgesloten voor alle bestuurders in beide richtingen. Deze verkeersmaatregel geldt tot en met woensdag 28 augustus. (meer…)

Stokkum op jacht naar witte Wieven

In tegenstelling tot veel andere buurten, wisten de wagenbouwers van Stokkum al vrij snel met welk onderwerp ze dit jaar mee wilde gaan doen aan de optocht. Gekoppeld aan het centrale thema ‘Broodje Aap’ heeft Stokkum met behulp van Stichting Heemkunde hard bewijs voor de aanwezigheid van ‘Witte Wieven op de Stokkumse Esch’. En dus wordt door de wagenbouwers de jacht op deze vermeende heksen/spoken uitgebeeld. De absolute blikvanger op de wagen zal de grote, van wilgentakken gemaakte draak zijn, die destijds de lokale bevolking hielp in de strijd tegen de Witte Wieven. Door het gebruik van het vele wilgenhout is de buurt weinig geld kwijt aan materiaal. Daartegenover staan de vele uren arbeid van de grote groep bouwers. Na de 5e plaats van vorig jaar met het onderwerp ’Alice in Wonderland’, lijkt de buurt ook dit jaar weer hoge ogen te gaan gooien bij publiek en jury. Met bijpassende muziek van Amerikaanse televisieserie Games of Thrones, de grote loopgroep voor de wagen en de zeer fraaie licht en rook effecten, zal de wagen van Stokkum zeker niet onopgemerkt voorbij gaan. (meer…)

Rijssenseweg zoekt nieuwe thuislocatie

De wagenbouwers van de Rijssenseweg wisten de laatste drie edities van de Markelose optocht te winnen, maar toch was het nog maar de vraag of de buurt dit jaar mee zou doen. Reden hiervoor was het ontbreken van een bouwlocatie, want de schuur, evenals de kantine bij de familie Sligman werden vorig jaar net na de optocht gesloopt. De Romneyloods van Beusbergen bracht voor dit jaar uitkomst, maar voor de volgende edities moet de buurt op zoek naar een nieuw vast honk. Voor dit jaar legt de buurt de lat dan ook niet al te hoog, al moet gezegd worden dat de contouren van het prachtig gebouwde Vikingsschip veel belovend zijn. De Vikingen dus, volgens de bewoners van de Rijssenseweg zijn ze vroeger ook in Markelo geweest. Of dat een broodjeaapverhaal is, moeten de toeschouwers volgende week zondag zelf maar beoordelen, maar met het schip, het fraaie rood/witte zeil en alle eigengemaakte kleding komt de Rijssenseweg wederom goed voor de dag.