Achterhoekboys maken inhaalslag

Bij de Achterhoekboy’s is het een traditie om tijdens het Maarkelsfeest, voor de kleinkinderen een beer te schieten. Door corona kon deze traditie natuurlijk niet doorgaan, waardoor afgelopen weekend maar liefst 8 beren geschoten moesten worden. En dat is gelukt!

Markelo kijkt terug op geslaagd Dorpsfeest

Met ‘Mooi Markelo’ als traditionele afsluiter van de zondagavond is er een eind gekomen aan Dorpsfeest Markelo 2022. De PPM band zorgde na de prijsuitreiking vanavond op het Dorpsfeestplein voor een daverend slot. De Stichting Dorpsfeest Markelo kan terugkijken op een zeer geslaagde editie zonder noemenswaardige problemen. Dit jaar begon het officiële programma op donderdag al in de tent, dus was de tent voor het eerst 4 dagen gevuld. Secretaris Ceciel Boode neemt na deze succesvolle editie, na 6 jaar afscheid als secretaris van de Stichting Dorpsfeest Markelo en dook – evenals Henk Bussink in 2018 – vanaf het podium de zaal in.
(meer…)

Ook juryprijs themawagens naar Stokkum

Naast de meeste stemmen bij het publiek kreeg de themawagen ‘1903 – De mens gaat vliegen’ ook de hoogste waardering van de jury. De jury kende de wagen die uit veel bewegende vliegtuigen bestond 148,9 punten toe. Hiermee bleven ze Beusbergen voor die met ‘Sinds 1883 creatief met de krant’ 141 punten kreeg van de jury. De Esch werd met ‘1920 – Roaring TwentiEsch’ derde met 136,7 punten. Nadat de Stokkum eerder vanavond beslag wist te leggen op de publieksprijs en De Jeugd van Stokkum wist te winnen bij de loopgroepen, gaat dus ook de juryprijs van de themawagens naar Stokkum. De prijsuitreiking werd dit jaar voor het eerst gedaan door Hermien Hannink. (meer…)

Publieksprijs voor themawagen Stokkum

Naast de prijs bij de loopgroepen blijft ook de publieksprijs dit jaar in Stokkum. De themawagen ‘1903 – De mens gaat vliegen’ kreeg de meeste stemmen van het publiek. Het publiek kon stemmen op formulieren die uitgedeeld werden door Manege Snorrewind. Het was daarnaast ook mogelijk om een stem per sms uit te brengen. De themawagen van Stokkum met 840 stemmen de meeste stemmen van het publiek gevolgd door de themawagen van de Dijkerhoek (739 stemmen) en de vrije wagen van K.O.B. ft. De Kneipe (331 stemmen). (meer…)

De Moat’n prolongeert juryprijs vrije wagens

In het lustrumjaar van hun deelname aan de optocht tijdens Dorpsfeest Markelo wisten de wagenbouwers van De Moat’n voor de tweede achtereenvolgende keer de juryprijs te winnen bij de vrije wagens. De jury kende de wagen ‘Circus De Moat’n’ 133,2 punten toe en daarmee ging de vriendengroep met de eerste prijs aan te haal. De bleven hiermee K.O.B. ft De Kneipe en Obs de Zwaluw groep 8 voor die de top 3 bij de vrije wagens compleet maakten.
(meer…)

De jeugd van Stokkum wint bij loopgroepen

Evenals bij de vorige editie in 2019 wist de jeugd uit Stokkum er met de winst vandoor te gaan bij de categorie loopgroepen. De zijn in 2019 naast de vrije wagens en themawagens toegevoegd als aanvulling op de optocht. De jeugd uit Stokkum was in 2019 de eerste winnaar bij de loopgroepen en wist dit jaar 126,4 punten van de jury binnen te halen. Daarmee bleven ze De Romeinen, die 114 punten van de jury kregen, net voor. De gelegenheidsloopgroep Wittebroodsweken mocht op 10 punten van de jury rekenen. (meer…)

Veel publiek en verrassingen optocht

Het weer was met voldoende zon en net geen tropische temperaturen ideaal voor de optocht van vanmiddag. Het publiek was dan ook massaal naar de dorpskern van Markelo gekomen om na drie jaar eindelijk weer een optocht te kunnen bekijken. Het enthousiasme van de deelnemers van de loopgroepen, themawagens en vrije wagens straalde af op het publiek. “Wat een aangename verrassing na drie jaar geen optocht”, aldus een van de juryleden die de lastige taak wacht om de winnaars te bepalen. De optocht had ook de nodige verrassingen. Zo de vrije wagen Circus De Moat’n acteur Jan Braem ingehuurd als circusdirecteur. en wist Gerhard en Annelieke Paalman vooraf wel dat ze mee moesten doen, maar niet hoe. (meer…)

Vroeg vermaak in volle Dorpsfeesttent

De zondagochtend in de tent tijdens het Dorpsfeest Markelo staat volgens traditie in het teken van het frühshoppen waarin muziek en cabaret worden afgewisseld. Ook dit jaar was de tent op het Dorpsfeestplein al weer vroeg gevuld. Voor de start van het vermaak was er nog eerst een prachtige speech van Hilko Pruntel waarin er afscheid werd genomen van 14 vrijwilligers. “De inzet van vrijwilligers is de ruggengraat van ons dorp”, aldus Hilko die hierbij niet alleen doelt op het dorpsfeest. Het programma zelf begon met muziek en werd afgetrapt door Andre Brinkers, Janneke Klein Letink en Suzan Brinkers. Vervolgens nam Niek Tijink vooral zichzelf op de hak en besloot hij zijn eerste inbreng vanmorgen met een oproep om elkaar ook na het Dorpsfeest te omarmen en te respecteren en vooral lief voor elkaar te zijn. (meer…)

Brandweer leidt optocht in goede banen

De vrijwilligers van de Brandweer Markelo zijn al jaren zeer betrokken tijdens en voorafgaand aan het Dorpsfeest Markelo. De Markelose kazerne wordt in het Dorpsfeestweekend bemand door de spuitgasten van de omliggende korpsen, zodat de leden van de Brandweer Markelo kunnen deelnemen aan de festiviteiten in Markelo. Maar de toegewijde vrijwilligers zijn jaarlijks ook nauw betrokken bij de optocht, die ook vanmiddag weer door de dorpskern van Markelo trekt. Samen met de optochtcommissie voeren ze een controle uit bij de opstelling van de optocht op de Roosdomsweg en zorgen ze voor de begeleiding gedurende de optocht. De Brandweer Markelo is ook traditioneel de afsluitende auto in de optocht. Een van de begeleiders vanuit Brandweer Markelo zou vanmiddag Egbert Hargeerds zijn. Hij verheugde zich erop om deze taak op zich te nemen omdat hij dit vele jaren niet kon door zijn functie als voorzitter van de tentcommissie van Dorpsfeest Markelo. Maar ook dit jaar gaat er een streep door. Egbert loopt vanmiddag niet als begeleider van de optocht mee maar neemt plaats in de Koningswagen als schutterskoning 2022. Overigens was er binnen Brandweervereniging Markelo heel snel een stand in die de taak van Egbert gaat overnemen. (meer…)