Ontdekkingstocht moet nog even wachten

Maandenlang hebben de leerlingen en de teams van de basisscholen De Welp en Obs de Zwaluw er naar uit gekeken om te starten in het Kindcentrum Markelo. Afgelopen maandag, de eerste dag na de kerstvakantie verliep anders dan gepland was. “We zijn op deze nieuwe locatie gestart als team, maar zonder kinderen. Een hard gelag en een hele vreemde gewaarwording”, vertelt René Scholten. De Rijksoverheid heeft besloten om scholen in het (speciaal) basisonderwijs fysiek te sluiten vanaf woensdag 16 december 2020. In ieder geval tot en met 18 januari 2021 wordt er les op afstand gegeven, om zo het aantal contacten te beperken. Een uitzondering op deze regel geldt voor leerlingen in kwetsbare situaties of leerlingen met één of twee ouders met een cruciaal beroep. Zo heeft een handjevol leerlingen deze week toch les gekregen in de nieuwe leslokalen van Obs de Zwaluw. De kinderen zijn enthousiast en nemen ons graag mee op ontdekkingstocht door de nieuwe school. 

Vol enthousiasme vertellen de kinderen ronduit over het Lab, de bibliotheek, de speel- en klaslokalen, het schoolplein en het theater. Net als De Welp heeft ook de Zwaluw het schoolgebouw compleet ingericht en hebben de teams alles op alles gezet, om voor de jaarwisseling de verhuizing naar het kindcentrum volledig  af te ronden. René kijkt vanuit zijn lerarenkamer op het schoolplein: “Ik ben trots op ons team maar wat missen we de kinderen op het schoolplein en in de school. De kinderen staan te popelen om naar school te komen en zelf te ervaren hoe mooi de school is geworden. Helaas moeten ze nog even geduld hebben, dit hebben wij niet in de hand en hadden we natuurlijk ook graag anders gezien”.

Afgelopen week had premier Rutte weinig hoopvolle woorden. De besmettingscijfers zijn nog steeds veel te hoog, waardoor wordt verwacht dat de kans klein is dat er vanaf 19 januari versoepelingen worden aangekondigd.