onsProat: Nazomeren

Als ik de bolchrysanten overal weer volop zie en de borden met walnoten met: ‘te koop’ erop langs de weg, bij de opritten dan denk ik: “tja… het is al weer zover…de tijd van nat en guur weer is in aantocht”. Binnenkort is het weer gedaan met de zomer!

We maken ons dan weer op voor de herfst. De hittegolven van meer dan 40 graden zijn we inmiddels al weer vergeten. Straks zie ik weer mensen met een rode, gele en oranje hoofdkleur. Niet van de zon, maar van het geworstel met het vallende blad van de bomen. Die bladeren hebben overigens dezelfde prachtige kleurschakering!
Gelukkig heb ik niet zoveel last van de bladziekte. Vanachter het raam, waar de regendruppels langs het glas lopen, kijk ik met genoegdoening naar het spel van de wind met de bladeren. Er is geen winnaar of verliezer; de wind komt namelijk uit verschillende hoeken om het huis waaien. Het spel blijft hetzelfde. Per keer verschilt de hoeveelheid blad dat meedoet.

Eigenlijk niets anders dan de organisatie van de verschillende evenementen die we deze zomer met elkaar hebben beleefd. Zij hebben keuzes gemaakt en wachten af hoe de wind waait, wat het publiek ervan vindt of ermee doet.

Het kerkbestuur heeft recent de deuren ook opengezet voor andere evenementen en maakte deze zomer letterlijk reclame met de frisheid in de kerk: ‘Bij ons is het binnen fris en koel’. Natuurlijk doelend op de hittegolf. Want de figuurlijke kou in de kerk was ver te zoeken. Met warme aandacht van vrijwilligers voor de belangstelling van bezoekers hebben velen genoten van alle uitgestalde artikelen, de hapjes en de gezelligheid!

Wat ik regelmatig voorbij zag komen deze zomer op Facebook waren de meest prachtige plaatjes van omgevingen ver weg in de wereld geschoten tot gewoon heerlijk dichtbij zoals op de Friezenberg. Misschien een idee om deze foto’s op te hangen in de kerk. Elkaar daar ontmoeten en vertellen over je belevenissen. Dat zou nog leuker zijn dan alleen een ‘vind ik leuk’ op Facebook. Ik weet zeker dat onze dominees en het kerkbestuur het idee wel gaan omarmen. De uitnodiging om allemaal in de kerk te komen is immers tijdens het Dorpsfeest bij het Frühshoppen al gedaan door dominee Rob Nijhuis.

Een ondernemend tintje aan de kerkgang mag best. Daar zijn we in Markelo niet vies van en dat vind ik ook gezond. Ook de schoorsteen van de kerk moet immers blijven roken! Ik realiseer me ineens dat door de opkomende duurzaamheid dit spreekwoord misschien wel eens een keer niet meer zal worden gebruikt.
Zonnepanelen zijn dan de nieuwe energiebron. We gebruiken dan ook een nieuw spreekwoord: ‘De kerk deelt het licht en laat ook u graag op donkere dagen zien!’

Dit jaar is de Fokveedag verplaatst van eind juli naar 21 september. Boer en koe hielden hierdoor het hoofd beter koel! Het is elke keer weer geweldig om te zien hoeveel zorg en aandacht het hele jaar door is besteed aan de dieren. Met één keer wassen en de staart bijknippen is dit natuurlijk niet te bereiken! En net als bij de mensen kan tijdens deze miss-verkiezing voor koeien er ook maar één de beste zijn of de mooiste billen hebben.

Op ons Kaasplein worden volop activiteiten georganiseerd. Steeds meer wordt invulling gegeven aan de mogelijkheden die deze ruimte heeft te bieden. ‘Foodgaon’ en het Dorpsfeest zijn inmiddels vaste activiteiten op het plein. Maar MARKELO wij kunnen natuurlijk meer! Ik zou het geweldig vinden dat er zo vaak en veel georganiseerd wordt op het plein dat een ieder zich ff achter de oren krabt voordat ze hun auto ook maar in de buurt van het plein parkeren. Het plein kan dan echt plein zijn; een blikvanger zonder blik!

We hebben geen theater, concert gebouw of bioscoop in Markelo. Deze missen we ook niet. Sterker nog, het zou ideeën in de weg staan om creatief te blijven en te worden. Theater op het Kaasplein! Het lijkt me geweldig. De wanden dienen als decor. Met verlichting in verschillende kleuren zal dit een geweldige sfeer uitstralen. Artiesten en organisatie? Hiervan zijn er vast genoeg te vinden. Concurrentie voor ‘de Koele’? Welnee! Een aanvulling op de mogelijkheden die we al hebben in onze streek. Mocht het ooit nog eens internationaal gaan dan noemen we het: ‘Theatre du Fromage!’

Over ideeën en evenementen gesproken. Binnenkort staat de Boerderijverlichting weer voor de deur. Dit jaar mogen wij in Markelosebroek met onze buurt ook weer meedoen. Een aantal personen uit de buurt gooit ideeën in de lucht. Deze worden opgevangen door anderen om uit te voeren. Geen goed idee of even over nadenken? Dan dwarrelen ze een poosje in het rond of waaien weg. Net als de bladeren van de bomen. En wat overdag de grootste pruttel lijkt komt in de schijnwerpers, als de avond is gevallen, naar voren als een mooi plaatje.

De warme zomer mag dan wel op z’n einde zijn maar met de hete adem in de nek van alle komende evenementen wordt de herfst toch niet zo koud dan gedacht.

Vandaag eerst maar eens naar de Trekkertrek in Stokkum. En volgende week naar de zeepkistenrace. Na het succes van vorig jaar zullen de creatievelingen ons weer laten vergapen aan de meest spectaculaire bouwwerken, waarmee ze van de Markeloseberg af komen rollen.

Ik wens jullie allen een idee-rijke zondag toe!

Johan