Terugblik derde kwartaal 2017

Vandaag alweer het derde deel van een serie berichten waarin we terugblikken op nieuwsfeiten van het afgelopen jaar. In het derde deel besteden we aandacht aan het derde kwartaal van 2017 en trappen dan af met de winnaar van de Markelose Biljart Competitie. In een spannende finale weet het jeugdige team Eppies Zuip Paleis het oudere, ervaren team van de Vennebekken te overtreffen en de titel te bemachtigen. De Markelose melkveehouderij doet van zich spreken op de Nederlandse Rundvee Manifestatie in de IJsselhallen in Zwolle. Zowel maatschap H.J. Pinkert – G. Pinkert – Burgers als ook J. Reijlink – Boomkamp hebben zich hier meer dan succesvol gepresenteerd. Op het biljartlaken van De Haverkamp werden spannende partijen gespeeld waaruit bleek dat de biljartfinale van de heren in augustus zou worden gespeeld door Wim Gossink, Eddy Schuurman, Freddy Vogel en Han Romp. Eind mei hadden de dames door het spelen van hun kwartfinales bij Dieka van de Kruusweg al uitgemaakt dat Natacha Bruneel, Ingrid, Smit, Ans Eshuis en Anja Sligman de finaleronden zullen gaan spelen. Natacha Bruneel en Freddy Vogel belanden uiteindelijk in de koets tijdens de Markelose optocht samen met Schutterskoning Arjan Wevers

Tijdens de Open Kerkdagen in de Martinuskerk wordt door vijf Markelose fotografen inhoud gegeven aan het thema ‘De kunst van de fotografie’. Maar liefst zes donderdagen en een woensdagavond wordt de expositie in de kerk met zo’n honderd werken van de fotografen, goed bezocht.

Een droom van Gert Jan Oplaat komt uit met het besluit om het eerste verhaal uit het boek  ‘Mirrewinter op ‘t Platteland‘ te gaan verfilmen. Onder leiding van uitvoerend producent Femke Matthijssen worden de voorbereidingen gestart en zal later bekend worden gemaakt dat Stephan Kuipers uit Goor – bekend van zijn geweldige filmproducties voor het Dorpsfeest Markelo –  de film zal gaan opnemen en monteren.

Op de tweede zondag van juli wordt op de weide van De Haverkamp de derde editie van het  FISSA festival georganiseerd met een indrukwekkende bandlijst. Jong en oud genieten zichtbaar op het festivalterrein waar de Markelose gemoedelijkheid, gezelligheid, muziek, eten en drinken hand in hand gaan.

Markelo staat bol van het talent wat bijvoorbeeld ook te zien was tijdens de tien voorstellingen deze zomer in het Openluchttheater de Kösterskoele waar een grote groep toneelspelers vol enthousiasme ‘Wat ne kroam’ opvoerden. Nog voordat de première plaats vond waren zeven van de tien avonden reeds uitverkocht.

De oplevering van het Kaasplein liet deze zomer even op zich wachten. De gemeente Hof van Twente moest de genoemde datum opnieuw aanpassen daar de werkzaamheden op het plein nog in volle gang waren op het moment van de genoemde datum. Het Markelose brandweerkorps zorgt tijdens een oefenavond van het korps dat de waterbassins deskundig worden leeggepompt zodat de komende activiteiten geen belemmering ondervinden van de volle bassins. De opening van het door DMD Events georganiseerde ‘Food Goan‘ evenement op 22 juli geldt, zoals later blijkt als onofficiële opening van het Kaasplein. Burgemeester Ellen Nauta belooft nog eens terug te komen voor de echt officiële opening van het centrumplein.

Met het hijsen van de mega Dorpsfeestvlag op de toren van ABZ Diervoeding geeft het dagelijks bestuur aan dat het nog een kleine zes weken duurt voordat Markelo zich kan onderdompelen in het feestgedruis. Dit jaar voor het eerst op het Kaasplein waar tevens ook het Vogelschieten zou gaan plaatsvinden. Het eerste Dorpsfeestmagazine 2017, dat tot stand komt door een nauwe samenwerking van Dorpsfeest Markelo en Maarkelsnieuws, wordt uitgereikt aan Gerrit Roelvink.

Het Mountainbike team Markelo weet een bijzonder kippenvel moment op te roepen bij Janni Bussink. Door vele acties van de sportieve mountainbikers weten ze Janni met een mooi bedrag te ondersteunen wanneer zij eind augustus de Mont Ventoux gaat beklimmen. Tijdens het jaarlijkse Open Markelo Jeugdtennistoernooi van MTV’65  spelen zo’n 70 kinderen in verschillende categorieën 137 spannende wedstrijden.

Donderdag 27 juli vindt in en rondom Herberg de Pot Sint Joapiksdag en de Fokveedag plaats. P.M. Elza 159 van de familie Pinkert uit Stokkum wordt uitgeroepen tot Algemeen Kampioen. Publiek bezoekt zowel de Sint Joapiksdag als ook de Fokveedag waardoor de organisaties concluderen dat beide evenementen elkaar zichtbaar versterken.

Na een periode van stilte presenteert de Dorpsraad Markelo eind juli een mogelijke impressie als oplossing voor de verkeersproblematiek in het Markelose centrum. De komende maanden zal de Dorpsraad in gesprek gaan met winkeliers en omwonenden van het gebied.

Het zomerconcours georganiseerd door Ponyclub Markelo en Rijvereniging Markelo op het terrein van Hippisch Markelo aan de Potdijk mag zich verheugen op vele deelnemers in de verschillende categorieën. Het Kringkampioenschap dressuur voor paarden dat als selectiewedstrijd geldt voor de Overijsselse Kampioenschappen was tevens onderdeel van het zomerconcours. Tijdens de Gallopade in Ermelo worden door de Markelose ponyruiters weer prachtige kampioenstitels behaald. Team Cevaal weet de titel Overijssels Kampioen in de klasse M te behalen.

Door een foutje van de gemeente wijkt Wielerpop dit jaar uit naar het Kerkplein. Net voor het Dorpsfeestweekend opent ‘t Spiekertje haar deuren aan het Dorpsfeestplein. Onder het toeziend oog van vele liefhebbers is vanavond het speltakker aan de Noordachtereschweg op infinitief van MarkeLokaal gedorst met een 50 jaar oude combine.

De Rijssenseweg en De Esch komen als grote winnaars naar voren tijdens de optocht van Dorpsfeest Markelo. De Zwaluw schreef de eerste prijs bij de vrije wagens op haar conto.

De vierde editie van de Klucht in de Openlucht ‘Gouden Aren‘ wordt gedeeltelijk opgevoerd op het erf van de familie Morsman en in de zaal van De Haverkamp. Het Houtdorp gaat enthousiast van start en binnen een dag wordt er ook dit jaar een geheel nieuw, weliswaar tijdelijk dorp gebouwd naast Herberg de Pot.

Maarkels Diamant wordt groots gevierd bij Dieka van de Kruusweg. Het evenement wordt georganiseerd door de Folkloristische Vereeniging Markelo rondom het diamanten jubileum van de Kindergroep.

De tiende editie van de Doggyplons geldt als afsluiting van het buitenseizoen van het zwembad en werd ook dit jaar erg goed bezocht. Mede door de vele activiteiten op het terrein was het voor zowel de baasjes als ook de honden een geslaagde morgen.

Half september heeft het voltallige team achter Maarkelsnieuws gezamenlijk afscheid genomen van redactielid Rick Wessels die na tien jaar heeft besloten om te stoppen. Rick stond samen met Hans van Middendorp en Henk Hondelink aan de wieg van Maarkelsnieuws. Vanaf Koninginnedag 2007 ging de lokale nieuwssite de lucht in en brachten zij uitsluitend nieuws over en van Markelo en haar inwoners.

Brent en Duuk Scholten zijn evenals vorig jaar met een kwakertje Nederlands Kampioen te geworden. Op de Jeugdshow prolongeerde de Markelose broers de titel in de categorie ‘Fraaiste gedomesticeerde watervogel’.

Het kindcentrum komt definitief niet op de Esch III. Eind oktober zal het onderwerp opnieuw op de agenda van de raad staan.

Proef Markelo weet binnen een week maar liefst 600 kaarten te verkopen. Een van de vele evenementen waarbij Markelo laat zien hoe groot zij zijn door samen de schouders eronder te zetten.