Bijenvolken gaan weer zwermen

In de maanden mei en juni en soms zelfs nog in juli vermeerderen de bijenvolken zich. “Zij doen dit door een zogenaamde zwerm. Een flink deel van het volk, enkele duizenden bijen, gaat er dan vandoor met de koningin in hun midden. Ze gaan op zoek naar een nieuw onderkomen. Voordat ze dit hebben gevonden maakt de zwerm een tussenstop”, vertellen Jan Henk en Stijn Berendsen. De bijen vormen gezamenlijk een klont en blijven zo een paar uur tot soms een paar dagen aan een boomtak, een hekje of een dakrand hangen. In de tussentijd gaan verkenners op zoek naar een nieuw ‘onderkomen’ voor het bijenvolk.

Bijenzwerm is ongevaarlijk
Hoewel een bijenzwerm er dreigend uit kan zien, is ze niet gevaarlijk. Bijen zijn er niet op uit om u te steken. Ze zijn alleen op doorreis en hebben niets te verdedigen. “Honingbijen kunnen in Nederland in de natuur bijna niet overleven. Bel daarom dus een imker om de zwerm een goede toekomst te geven”, raden de Markelose imkers aan.

Bijenzwerm gevonden?
Treft u een bijenzwerm aan? Geen paniek. Een zwerm is niet gevaarlijk. Blijf rustig en houd afstand. Woont u in Markelo of omgeving, neem dan contact met Jan Henk en Stijn Berendsen op. Zij komen de zwerm ophalen. U kunt hen bereiken op telefoonnummer 0547-361636. Woont u buiten Markelo, bel dan een imker bij u in de buurt.

Jongste imker van Markelo
Stijn Berendsen kocht in 2019 zijn eerste bijenvolk en samen met zijn vader Jan Henk Berendsen heeft hij vorig jaar al menigmaal honing kunnen oogsten. Hij is hiermee waarschijnlijk de jongste imker van Markelo. De zuivere honing verkoopt Stijn als Markelose honing.