Politie rekent af met beeldmakers

Vanmorgen vond er rond de klok van 6.00 uur een behoorlijk verkeerschaos plaats op de Rijksweg A1 tussen Holten en Rijssen waar al enige tijd werkzaamheden aan de weg worden uitgevoerd. Een gekantelde vrachtwagen zorgde voor flinke verkeershinder in beide richtingen. “Terwijl wij als politie en andere hulpverleners druk bezig zijn met de nodige werkzaamheden, valt het steeds weer op dat bestuurders in voorbijkomende/passerende voertuigen het nodig vinden, om de situatie te filmen dan wel te fotograferen. Dit is een bekend verschijnsel, maar zeer hinderend en vervelend gedrag. Als politie zijn wij vaak als een van de eersten ter plaatse, dan help je waar je helpen kunt, daarbij heb je je handen vol aan de verkeersveiligheid. Op dat moment zit niemand te wachten op hinderlijke, nieuwsgierige en filmende voorbijgangers/omstanders”, aldus de politie Hof van Twente en politie Rijssen-Holten. In de loop van de morgen vonden nog eens drie verkeersongevallen plaats op hetzelfde traject. “De ernst van de ongevallen varieerden hierin. Tijdens onze werkzaamheden zijn kentekens genoteerd van filmende voorbijgangers, zij kunnen hiervan een proces-verbaal verwachten”, geeft de politie aan.

Politie geeft aan dat het in het kader van de privacy absoluut niet de schoonheidsprijs verdient om een ongeval te filmen/fotograferen. “De toestand van een slachtoffer hoeft niet via de sociale media rond te gaan, dat is echt respectloos. Wij brengen liever een persoonlijk bezoek bij eventuele familieleden om de situatie en de toestand van een slachtoffer toe te lichten, dan dat mensen iets op de sociale media herkennen van hun eigen naaste. Ten tweede blijkt dat de desbetreffende verkeersdeelnemers niet meer opletten in het verkeer, waardoor opnieuw gevaarlijke situaties ontstaan en zelfs nieuwe verkeersongevallen tot stand komen met alle gevolgen van dien”, aldus de politie.