Aanleg riool Bergweg

Dit jaar zal de riolering in de Bergweg worden vervangen. Voor de Stichting Heemkunde Markelo aanleiding om eens in het archief te duiken en daarbij kwam bovenstaande foto van de aanleg van het riool aan de Bergweg naar boven. Het niveauverschil tussen de Grotestraat en het bovenste deel van de Bergweg heeft in het verleden regelmatig voor veel wateroverlast gezorgd. Bij zware regenval liep het water, dat over de Bergweg van de Markeloseberg af kwam stromen, rechtsaf richting Grotestraat (ongeveer ter hoogte van de huidige ruimte tussen ‘t Wapen van Markelo en Plus Blankhorst). Daar kwam het i een sloot terecht die ongeveer tussen het huidige Kaasplein en Eung Schöppe richting Abrahams Venneke liep. Dat deze waterafvoer grote hoeveelheden zand vanaf de berg meevoerde valt af te leiden uit het feit dat in de vorige eeuw een gemeentearbeider bij boer Overmeen het op het erf aangespoelde zand moest verwijderen. Zelfs bij grote regenbuien kwam het zand nog op de Grotestraat terecht. Een van de redenen waarom in 1954 het riool in de Bergweg is aangelegd.