Taakstraf voor Markelose hacker

De rechtbank heeft een 20-jarige Markeloër veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur voor het hacken van het leerlingenvolgsysteem van een school in Apeldoorn. De man moet daarnaast een schadevergoeding van 9.000 euro betalen en kreeg daarbij, een voorwaardelijke celstraf van twee maanden opgelegd. De man was vorig jaar als stagebegeleider werkzaam bij het ROC Aventus in Apeldoorn toen hij het computersysteem van de school wist te hacken.

Vanuit de functie van de 20-jarige Markeloër als stagebegeleider kreeg hij toegang tot het computersysteem van de school. Na het ontdekken van een lek in dit systeem meldde hij dit aan de schoolleiding. Echter ging de man ook door met het inloggen in het systeem. Zo werd bijvoorbeeld gerommeld met schoolcijfers van studenten. Volgens de rechtbank maakte de man hierdoor niet alleen inbreuk op het recht van de school op het ongestoorde gebruik van haar computersysteem, maar ook op de bescherming van gevoelige gegevens van studenten en personeel van de school.

De officier van justitie eiste een werkstraf van 200 uur, waarvan 60 voorwaardelijk. De rechtbank oordeelde dat een onvoorwaardelijke celstraf wel op zijn plaats zou zijn, maar nam dit niet over gezien de man zijn leven verder op de rit heeft. De Markeloër kreeg uiteindelijk een taakstraf van 240 uur opgelegd met daarnaast een voorwaardelijke gevangenisstraf. Voor dit voorwaardelijke deel geldt een proeftijd van twee jaar.