Markelose hacker aangehouden

De politie heeft op dinsdag 5 maart een 20-jarige Markeloër en een 21-jarige man uit Lochem aangehouden. De twee mannen worden verdacht van het hacken van het leerlingenvolgsysteem van een school in Apeldoorn. Op donderdag 21 februari merkte de school dat er een ongeautoriseerd account actief was in het leerlingvolgsysteem en deed hiervan melding bij de politie. “Digitale rechercheurs, die speciale expertise hebben op het gebied van cybercrime en digitale criminaliteit, onderzochten de zaak. Het onderzoek leidde uiteindelijk naar de twee verdachten. Zij konden 5 maart worden aangehouden en zijn beide ingesloten voor nader verhoor”, aldus de politie. 

Wat houdt hacking precies in? Bij hacking probeert iemand binnen te dringen in andermans computer. Het is strafbaar als dit gebeurt zonder toestemming van de eigenaar van die gegevens. Doel van de criminele hacker is om de computer over te nemen of het stelen van gegevens of onbruikbaar maken.

De politie meldt dat zij steeds vaker te maken krijgen met digitale criminaliteit en cybercrime. Ook zien zij dat er digitalisering plaatsvindt van klassieke criminaliteit, denk hierbij aan oplichting, fraude en bedreiging. Steeds meer mensen en bedrijven zijn slachtoffer hiervan. Reden voor de politie en het Openbaar Ministerie om de aanpak van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit in Oost-Nederland verder te intensiveren. Daarom is er binnen de politie een speciaal cyberteam opgericht. Meer informatie over dit onderwerp kunt u vinden op politie.nl.