Kruidkoekrecept MarkeLokaal gekozen

De oproep van MarkeLokaal ‘wie bakt de lekkerste kruidkoek van ons meel‘ leverde 7 inzendingen op. Met smaak werden alle 7 kruidkoeken geproefd en beoordeeld door een groep van 20 vrijwilligers die allen een link hebben met de Coöperatie MarkeLokaal. Vanavond werd bij De Tasca bekendgemaakt dat de kruidkoek van Fred Schmidt op de eerste plek eindigde. Men was het unaniem eens dat deze koek het predicaat ‘Maarkelse Kruidkoek’ mag gaan dragen. Fred reageerde verrast: “Niet verwacht dat mijn koek op de eerste plaats zou eindigen”. Fred houdt van koken en bakte vroeger ook met regelmaat, maar de laatste tijd toch iets minder. “De oproep op Maarkelsnieuws vond ik zo leuk. Ik heb de uitdaging dan ook aangepakt en ben aan het bakken geslagen”, aldus Fred. Het recept van zijn kruidkoek heeft hij uitgewerkt en zal naar de bakker gaan zodat de ‘Maarkelse Kruidkoek’ aan het rijtje van vaste producten kan worden toegevoegd.

Twee bakkers en een pastamaker verwerken de oogst van MarkeLokaal tot Maarkelse Stoet, roggebrood en pasta en nu dus ook Maarkelse Kruidkoek. Deze producten zijn bij vijf verkooppunten in Markelo verkrijgbaar. MarkeLokaal werkt samen met drie molens die de oogst malen. “Grondeigenaren, landbewerkers, het maakt eigenlijk niet uit hoe men ons helpt en of ze wel dan niet een landbouwvoertuig hebben. Belangrijk is dat we met elkaar, enthousiast bezig zijn om op akkertjes mooie gewassen voor onze eigen voedselcirkel te verbouwen zodat het landschap wordt verfraaid. We hebben op dit moment 13 akkertjes in gebruik van grondeigenaren die we belangeloos mogen gebruiken”, vertelt Jan ten Thije. Aan de randen van de akkertjes werd afgelopen seizoen een bloemmengsel gezaaid wat veel positieve reacties opleverde.