Oude traditie verdrijft boze geesten

De Advent begint op zondag vier weken voor Kerstmis. Voor de Markelose ossenhoornblazers betekent dat de aftrap van een reeks van momenten waarop zij in de decembermaand met het blazen op de ossenhoorn de boze geesten proberen te verdrijven. De klagelijke toon die de ossenhoorn weergeeft is in de wijde verte te horen. De traditie leert dat dit noodzakelijk was om de afstand tussen de boerenerven te kunnen bereiken en de boze geesten te verjagen maar ook om het licht weer te laten terugkeren. “En je gelooft het of niet maar elk jaar werd het na kerst wel weer lichter”, vertelde Jan Henk Berendsen vanmiddag op het voorplein van kasteel Weldam. Samen met Gerrit Oosterkamp haalde Jan Henk herinneringen op met het vertellen van het oude volksverhaal rondom Derk met een beer. Maar ook de eeuwenoude Markelose ossenhoorn die nog steeds het klagelijke geluid weet voort te brengen wanneer er op geblazen wordt, werd natuurlijk met trots gepresenteerd.

De grafelijke familie Zu Solms – Sonnenwalde heten de Markelose ossenhoornblazers elk jaar op de eerste adventszondag hartelijk welkom op kasteel Weldam waarna de groep blaast op het voorplein van het kasteel. Ook vanmiddag mochten zij hierbij rekenen op publiek dat genoot van de klagelijke tonen, maar misschien meer nog van het luisteren naar de oude volksverhalen die weer op enthousiaste en boeiende wijze werden verteld. De mist boven het landgoed zorgde voor mooie mysterieuze plaatjes op het Weldam. Volgende week zondag op de 2e adventszondag komt u de Markelose ossenhoornblazers tegen wanneer u deelneemt aan de Midwinterwandeling die vanaf 10.00 start bij De Kroon in Markelo.