Ossenhoornblazers starten advent op Weldam

Het is al vele jaren een vaste traditie dat de Markelose Ossenhoornblazers de Adventstijd starten op kasteel Weldam. De Ossenhoornblazers worden op zondag 1 december (eerste Advent) om 14.30 uur officieel ontvangen door de grafelijke familie Zu Solms – Sonnenwalde op het voorplein van het kasteel. Aansluitend worden de boze geesten verdreven door het blazen op de ossenhoorn. Jan Henk Berendsen vertelt tussen het blazen door graag oude volksverhalen en vertelsels. “In vroeger tijd in Markelo werden deze volksverhalen en vertelsels verteld en hiervan zijn  er een aantal al rond 1930 door Cato Elderink op papier gezet. Ze gaan bijvoorbeeld over Derk met ‘n beer die op kerstavond zijn ronde deed maar ook over alle mysterieuze verschijnselen die zich in de kerstnacht afspeelden”, vertelt Jan Henk. Charlotte Zu Solms-Sonnenwalde is als beschermvrouwe nauw betrokken bij de Markelose Ossenhoornblazers. De ontvangst en het blazen op de 1e Advent is dan ook een hechte traditie geworden. 

Om 16.30 uur wordt er geblazen bij het ‘lösse veur’ van Herberg de Kemper en ook hier worden oude volksverhalen verteld. Tijdens de Adventsperiode blazen de Markelose ossenhoornblazers bij de Midwinterwandeling die georganiseerd wordt door de Folkloristische Vereeniging Markelo maar ook komt u de ossenhoornblazers tegen bij de Hoestinkhof, bij de Lichtjesmiddag op de Markelose begraafplaats en nog een keer bij Herberg de Kemper. Dinsdagavond 24 december op Mirreweentersoavond wordt er om 16.20 uur geblazen bij de kerktoren volgens de oude traditie ‘roop en antwoord’. Op Eerste Kerstdag blazen de ossenhoornblazers voorafgaand aan de kerstviering in de Martinuskerk in Markelo.

Volledige programma Ossenhoornblazers Markelo:

Zondag 1 december (1e zondag van advent)
14.30 uur: ontvangst door de grafelijke familie Zu Solms op kasteel Weldam met aansluitend het blazen en vertellen over de oude traditie op het voorplein
16.30 uur: blazen en vertellen van oude volksverhalen bij het ‘lösse veur” van Herberg “de Kemper”

Zondag 8 december (2e zondag van advent)
Midwinterwandeling van de Folkloristische Vereniging Markelo waarbij de Ossenhoornbloazers langs de route staan

Zondag 15 december (3e zondag van advent)
15.00 uur: blazen en vertellen van oude volksverhalen bij theeschenkerij de Hoestinkhof
16.45 uur: blazen op de begraafplaats in Markelo tijdens de lichtjesmiddag.

Zondag 22 december (4e zondag van advent)
14.30 uur: blazen en vertellen van oude volksverhalen bij theeschenkerij de Hoestinkhof
16.00 uur: Blazen en vertellen van oude volksverhalen bij het ‘lösse veur’ van Herberg “de Kemper”

Dinsdag 24 december (mirreweentersoavond)
16.20 uur: blazen bij de kerktoren volgens oude traditie (roop en antwoord)
16.35 uur: Mirreweentersluu’n (luiden van de kerkklokken)
16.45 uur: Mirreweentersdienst in de Martinuskerk te Markelo

Woensdag 25 december (1e kerstdag / mirreweenter)
10.00 uur: blazen voorafgaand aan de kerstviering in de Martinuskerk te Markelo