Oplaat: “We zijn in Nederland knettergek”

Landelijk media melden vandaag dat het kabinet morgen waarschijnlijk gaat aankondigen dat de maximumsnelheid op autosnelwegen wordt verlaagd van 130 naar 100 kilometer. Vorige week liet voormalig Tweede Kamerlid Gert-Jan Oplaat zich fel uit over dit voorstel. Een ploeg van het actualiteitenprogramma Nieuwsuur zocht de VVD-er vandaag op tijdens de verjaardag van zijn moeder. De gevolgen van de stikstofuitspraak van de Raad van State was hét onderwerp tijdens de verjaardagsvisite. In de uitzending van televisieprogramma zal vanavond vanaf 22.00 uur op NPO2 onder meer aandacht zijn voor de stikstofmaatregelen. Volgens Oplaat zouden we in Nederland naar een Duits model moeten waarbij de drempelwaarde wordt verhoogd. In reactie op de mogelijke snelheidsverlaging was Oplaat ook tegenover de camera van Nieuwsuur fel. “Volstrekt idioot voorstel wat tijdelijk misschien heel iets gaat helpen. Gisteren was ik nog in Duitsland waar het heel normaal is dat je 200 kilometer per uur rijdt. Daar is geen enkele discussie over de stikstof. We zijn in Nederland knettergek om de automobilisten en de boeren zo te pesten,” aldus Oplaat.

Naast Gert-Jan kwamen ook zijn broer Bart Jan en de Markeloërs Maarten Zwiers, Rick Hoevink, Henk Veltkamp en Mini Tempelman aan het woord voor de camera. Een aantal van de aanwezigen op de verjaardag gaven aan altijd VVD gestemd te hebben, maar als het zo doorgaat dat niet meer te doen. De partij komt volgens hen niet meer voor de boeren op. Gert Jan herkent deze geluiden die worden afgeven en vindt dat hij twee keuzes heeft. Niets doen of telkens een geluid afgeven. Hij verlangt van de VVD dat zij nu haar verantwoordelijkheid gaat nemen en haar rug gaat rechten als het gaat om de maximum snelheid, de pfas-norm of het stikstofbeleid.  Gert Jan: “Er is juridische ruimte om bijvoorbeeld drempelwaardes te verhogen. Ik verlang van de VVD dat ze een duidelijk standpunt in gaan nemen en er desnoods een kabinetscrisis voor te riskeren. Het is tot hier en niet verder en staat het je niet aan dan stap je maar uit het kabinet”.

Eind september gaf een commissie onder leiding va oud-minister Remkes het advies aan het kabinet om zo snel mogelijk maatregelen te treffen om de stikstofuitstoot te reduceren. Volgens deze commissie zou dat het makkelijkst gaan in het verkeer en de landbouwsectie. De veestapel zou moeten worden ingekrompen en de maximumsnelheid op de snelwegen zou moeten worden verlaagd. Een uitspraak van de Raad van State zorgde ervoor dat veel projecten stil zijn komen te liggen. Dit uitkomst van de commissie heeft tot veel ophef gezorgd in met name de bouw-en landbouwsector.