Amy geeft startsein voor opruimdag

Vanmorgen om 9.30 uur heeft de Markelose Amy van Heuven  aan de Schoolstraat in Markelo het startsein gegeven voor de grote opruimdag die Hofkracht organiseert in het teken van World Clean Up Day. Twente Milieu stond gereed op de gemeentewerf met een aanhanger vol schoonmaakspullen. Met veilige hesjes gingen de aanwezige kinderen maar ook leden van de Lionsclub Goor-Markelo en Hofkracht op pad met vuilniszakken knijpers op zoek naar zwerfafval. Maar niet voordat Amy iedereen had verteld hoe belangrijk zij het vond dat er zoveel mensen waren om haar te helpen. Een groep van 30 kinderen luisterde aandachtig naar Jaap die namens de stichting Helemaal Groen uitleg gaf over de app waarmee iedereen kan meedoen en kan laten zien waar zij exact hebben opgeruimd. De app hiervoor is in volle ontwikkeling en werkt met stoplichtkleuren. Jaap benadrukte dat het vooral leuk en motiverend is om regelmatig de routes te blijven opruimen.

Marianne Hutten noemde namens Hofkracht het opruimen van zwerfafval ‘wamelen’. Dit betekent w(andelend) afval (verz)amelen. Deze trend is overgewaaid uit Zweden waar ze het Plogging noemen. Een combinatie van hardlopen en afval opruimen. Maar afval opruimen is te combineren met meerdere activiteiten bijvoorbeeld:  wandelen, fietsen, kajakken, suppen, of welke andere sport dan ook. Voor alle deelnemers werd er na afloop een consumptie beschikbaar gesteld door ‘t Wapen van Markelo. Tijdens het opruimen in het centrum van Markelo viel op dat er nog voldoende opgeruimd kon worden. Zo waren er plekken waar asbakken geleegd waren en waren er op het Kaasplein nog veel plastic tie-rips te vinden van het Dorpsfeest.