Waarschuwing mtb-ers spoorwegovergang

Volgens vrijwilligers van de MTB route Markelo nemen een aantal mountainbikers erg veel risico bij de onbewaakte spoorwegovergangen ter hoogte van de Kooidijk en Stokkumervlierweg in Markelo. “We krijgen af en toe meldingen van ‘near misses’, mountainbikers die op de route de trein te laat zien en een bijna ongeluk krijgen”, valt te lezen op de Facebookpagina van de route. Dit terwijl de overwegen met borden worden aangekondigd. Het blijkt dat het vele blad aan de boom en de lage zon in de avond in de zomer toch voor problemen zorgt, zeker omdat een aanstormende trein nauwelijks hoorbaar is. Mountainbikers wordt aangeraden om af te remmen voor de spoorwegovergangen en zich niet al te druk te maken of dit afremmen gevolgen heeft voor een snelle tijd op de route.

De vrijwilligers van de MTB route Markelo proberen de route zo goed mogelijk te onderhouden en zorgen er onder meer voor dat er op tijd wordt gesnoeid. Ook proberen ze de route constant te verbeteren. Bij de spoorwegovergangen kunnen ze niet veel doen en zijn ze afhankelijk van Prorail en de gemeente Hof van Twente. De laatste twee zijn al in overleg met elkaar met als doel geen onbewaakte spoorwegovergangen meer te hebben. Hierover is eind mei ook een inloopbijeenkomst in het gemeentehuis geweest. Beide overwegovergangen is Prorail voornemens te gaan sluiten, waarbij er te hoogte van de Kooidijk een fiets- en voetgangerstunnel lijkt te gaan komen. Mogelijke sluiting van de spoorwegovergang ter hoogte van de Stokkumervlierweg heeft tot de MTB route Markelo mogelijk zou moeten worden aangepast.