onsProat: Van alles zat

Sinds 674 dagen woon ik op mezelf en moet ik net als u af en toe op pad voor de wekelijkse boodschappen. Ik vind het verschrikkelijk, al dat gesleep met die onhandige boodschappenkar. Doe mij maar een kruiwagen bedenk ik mezelf terwijl ik mij een weg baan door een oerwoud van babbelende moeders, schreeuwende kinderen en lotgenoten die net als ik hopeloos op hun boodschappenlijstje lopen te turen. Vanzelfsprekend komt iedereen met een volle kar en een paar goede aanbiedingen in huis, want de supermarkt ligt immers altijd vol.

Verwonderend werk ik alle schappen af. Bijna alles is op voorraad. Dagverse zuivel, lang lekkere zuivel, biologische zuivel, plannet proof zuivel, weidemelk zuivel. Paprika’s: rode, gele, groene, met punt, zonder punt. Sinaasappelen: verser dan vers en zelfs midden in de winter te vinden op de fruitafdeling. Tomaten: snoeptomaten, cherrytomaten, romatomaten, honing zoete tomaten, vleestomaten, met tros, zonder tros, biologisch en eerlijk geteeld, maar vooral altijd laag geprijsd. En ga zo maar door. De kar wordt voller en voller en de wieltjes lopen zuurder en zuurder. Mijn lijstje komt ten einde en de kassa komt in zicht.

Het lijkt allemaal zo gewoon en in ons welvarende landje is bijna niks te veel. Consument is koning en zijn wil is wet. Supermarktketens doen alles wat de maatschappij van hen verlangt want een bio plus, beter leven of weidemelk sticker komt het imago van elke supermarkt ten goede. Verwerkers krijgen vanuit politiek en maatschappij nieuwe eisen opgelegd waar hun product aan moet voldoen.

Minder varkens in een hok ? Gaan we regelen!

Beter leven kip? Komt eraan!

Kostprijs verhogende eisen worden de nieuwe standaard en onderaan de ladder vinden we de producent. ‘De boer is troef’ schreef Renske vorige week in haar column. Goede column met een duidelijke boodschap! Nooit meer honger zwoerden mijn opa en oma in de jaren na de oorlog. 75 jaar later is dit door middel van schaalvergroting, intensivering en vakmanschap prima gelukt. Maar helaas worden boeren anno 2019 steeds vaker geconfronteerd met de bittere smaak van hun succes.

Prettige zonovergoten paasdagen maar vooral, geniet er van!

Christiaan