onsProat: De boer is troef

Het klimaat. Er gaat geen dag voorbij dat het niet genoemd wordt in de krant, op TV, radio, social media. Klimaatmarsen zijn in volle gang. We maken ons druk over opwarming van de aarde, giftige stoffen in de grond, extreme droogte, oogsten die mislukken, ga zo nog maar even door.

Ik vind het een goede zaak dat we met z’n allen nadenken over het leefbaar houden van onze planeet. Want of je het nou wel of niet eens bent met klimaatwetenschappers: feit is gewoon dat we er een behoorlijk zooitje van hebben gemaakt. Als ik lees dat er een dode walvis aangespoeld is met meer dan 40 kilo plastic in z’n maag, kun je dat ook niet meer ontkennen.

Het vervelende van problemen is echter ook dat er een schuldige aangewezen wordt. Iets of iemand die je lekker de zwarte piet kunt toeschuiven. En media doen niets liever dan dat: dramatiseren, choqueren en schreeuwende (kranten)koppen scoren nou eenmaal.

Want die gifstoffen in de grond? Die zijn er doordat boeren te veel mest uitrijden en veel te veel bestrijdingsmiddelen gebruiken. Opwarming van de aarde? Ook de schuld van de boeren, want koeien scheiden veel te veel CO2 uit. Het verdwijnen van regenwouden? Dat komt door het voer die koeien nodig hebben, want daar zit soja in. We geven de boeren lekker óveral de schuld van. Daar gooien we nog een paar zielige filmpjes op Facebook overheen, over hoe slecht beesten behandeld worden door boeren – en klaar is je geweldige campagne. En dan maar zieltjes winnen.

Ik verzin dit niet zelf hoor. Nee, dit is hoe de Partij van Dieren opereert. En hoewel ik me eigenlijk verre van politiek wil houden, kan hier ik echt zó ontzettend kwaad om worden.

Tuurlijk, er zijn altijd rotte appels. Die heb je in elke sector. Maar als er één beroepsgroep in ons land is waar de hele wereld een voorbeeld aan kan nemen, zijn het onze boeren wel. We doen het geweldig goed in de veehouderij, worden daar internationaal om geroemd. Ik heb in ons mooie Markelo met eigen ogen gezien hoe fantastisch een melkrobot werkt en welke voordelen het heeft voor het welzijn van de koeien. Maar over deze positieve ontwikkelingen hoor of zie je bijna nooit wat in de media.

We zijn allemaal de veroorzaker van ons huidige klimaat, de één misschien wat meer dan de ander. Maar laten we alsjeblieft ophouden om boeren overal de schuld van te geven. Want een beter milieu en klimaat begint allereerst bij jezelf. En dat is gelijk waar de schoen behoorlijk wringt. Want als we een paar tientjes per jaar méér moeten betalen voor onze energierekening, of voor onze vliegtickets, dan is iedereen toch ineens een stuk minder bereid om mee te denken over een beter klimaat. Is dat niet ontzettend kortzichtig?

Ik zou wel eens willen weten hoe vaak de Partij van de Dieren, in persoon van mevrouw Thieme en mevrouw Ouwehand, één voet op het erf van een boer hebben gezet – áls ze het al ooit gedaan hebben. Want wat deze dames vergeten is dat voor biologisch voedsel en plantaardig eten, waar de twee behoorlijk voor promoten ten behoeve van een beter klimaat, ook nog stééds boeren nodig zijn. Sterker nog: voor bijna al ons voedsel zijn boeren nodig. Keihard nodig zelfs. Bennie Jolink zong het al eens: de boer is troef. Maar dat zullen de dames in kwestie nooit inzien ben ik bang.

Fijne zondag.

Renske