Pim vindt eerste kievitsei in Stokkum

Evenals vorig jaar is het 1e kievitsei in gemeente Hof van Twente gevonden in Markelo. Pim Oude Luttikhuis vond samen met zijn vader op 12 maart het 1e kievitsei op een maisperceel in Stokkum. Vanmorgen vertelde hij burgemeester Ellen Nauta enthousiast hoe dat in zijn werk is gegaan en liet hij het nest met inmiddels drie eieren zien. Natuurlijk werd dit speciale moment door de burgemeester vastgelegd, getuige de foto hiernaast. Dit jaar is het eerste kievitsei acht dagen eerder gevonden dan vorig jaar toen Fedde de Jong het eerste kievitsei, overigens ook in Stokkum vond. De vondst van Pim was niet het eerste kievitsei van 2019 in Nederland, deze werd namelijk al op 28 februari in Vegelinsoord in Friesland gevonden door een inwoner van Grou. Dit kievitsei is het vroegst gevonden ei ooit. Niet eerder is het eerste kievitsei in februari gevonden. De landelijke recorddatum was tot nu 3 maart. De Bond van Friese Vogelwachten had op grond van de gemiddelde dagtemperaturen in de maand februari de verwachting al uitgesproken, dat het eerste Nederlandse kievitsei vroeger dan ooit zou worden gevonden.

De vader van Pim, Mark Oude Luttikhuis is lid van de weidevogelgroep Hof van Twente, onderdeel van ANV Hooltwark. Het nest is aangetroffen op een perceel aan de Herikervlierweg van de gebroeders Klein Kranenberg. Bij de vondst op 12 maart lagen er nog twee eieren in, vanochtend waren dat er drie.  Voor de gemeente is de vondst een belangrijk moment, omdat het laat zien dat vogels hun habitat kunnen vinden in onze omgeving. Dat draagt bij aan goede biodiversiteit. De gemeente stimuleert daarom ook vogelprojecten voor behoud van de steenuil en de kerkuil. Daarnaast is het eerste kievietsei traditioneel gezien een voorbode van het lenteseizoen.

Op foto (van links naar rechts): De heer Klein Kranenberg (grondeigenaar) , burgemeester Ellen Nauta en de vinders Mark en Pim Oude Luttikhuis