Markelose geeft petitie aan minister

De Markelose Ria Morsink-Veldhuis heeft vanmorgen met een aantal collega’s uit de kraamzorg en allen lid van de brancheadviesraad FNV Kraamzorg een petitie aangeboden aan minister Bruins in Den Haag. “Samen met Feli Escabarajal, onze vakbondsbestuurster van het FNV hebben we deze petitie, die is getekend door 6201 mensen aangeboden in een niet zo blije doos aan minister Bruins”, vertelt Ria. Minister Bruins heeft hierop aangegeven dat hij met de Nederlandse Zorgautoriteit in gesprek gaat om een nieuw kostenonderzoek in te stellen.

Inmiddels werkt Ria alweer ruim 46 jaar in de kraamzorg. “Het zijn vooral de wachtdiensten die kraamverzorgers om mij heen opbreken. De stand-by-diensten horen bij het vak – een geboorte laat zich immers niet plannen – maar worden slecht betaald. In een wachtdienst kun je ieder moment worden opgeroepen en wordt er verwacht dat je binnen een uur bij het gezin staat. Veel vrouwen komen door die diensten met hun eigen gezin in moeilijkheden waardoor ze noodgedwongen afscheid van het vak nemen” vertelt Ria. FNV Zorg en Welzijn onderstreept dit en vindt ook dat dit moet verbeteren. De vakbond heeft daarom vanmorgen een petitie met ruim 6000 handtekeningen aan het ministerie overhandigd. Het doel: meer geld van minister Bruins en betere vergoedingen voor de wachtdiensten. Om een betere vergoeding te kunnen regelen in de cao is er volgens de vakbondsbestuurder meer geld nodig van de minister.