18e Jaargang | zaterdag 25 mei 2024

Biegeleuf?

We ontvingen een mooi bericht, geschreven in het Maarkels dialect vanuit Elsen die we graag plaatsen in onze nieuwe rubriek Maarkels.  Bie'n Teemker an Boambarg bint zoaterdag de eerste lammeren geboren... Bijzonder is 't wal want dit gebeur'n dus op 13 januari van schaap nummer 13. Hoezo biegeleuf?  (meer…)

Lees meer

Nieuwe rubriek Maarkels roept herinneringen op

Bij de keuze voor een naam voor deze nieuwssite was het geen discussie dat dit ‘Maarkelsnieuws’ moest worden. Iedere Markeloër weet dat ‘Maarkel’ het dialect voor Markelo is. Toch verdwijnt het ‘Maarkels’ langzaam. De jeugd wordt niet meer met dialect opgevoed. Ook de ‘Maarkelse’ gebruiken zijn lang niet bij iedere Markeloër bekend. Met de nieuwe rubriek ‘Maarkels’ op deze nieuwssite en de Facebookgroep ‘Maarkels’ proberen we de typische Maarkelse woorden en gebruiken vast te leggen. Een nieuwe rubriek die reacties en herinneringen op zullen roepen. Daar kunnen we de hulp van onze lezers goed bij gebruiken. Ook eigen inbreng is van harte welkom. Hoe meer reacties, des te beter het beeld van ons ‘Maarkels’ met de verschillen tussen de buurtschappen, zal worden. (meer…)

Lees meer

‘Mirreweentersluun op Mirreweentersoavond’

Voor de Markelose Ossenhoornblazers nadert het einde van het blaasseizoen. Vanavond om 16.50 uur blazen zij traditioneel bij de toren van de Martinuskerk waarna de kerkklokken worden geluid. In het Maarkels dialect wordt dit het mirreweentersluun op Mirreweentersoavond' genoemd. Aansluitend blazen de ossenhoornbloazers vanaf enkele locaties in Markelo naar elkaar toe. Dit noemen we in Markelo het 'roop en antwoord bloazen'. Een oeroude traditie die de Markelose Ossenhoornblazers letterlijk en figuurlijk nieuw leven hebben ingeblazen en dat alweer 35 jaar lang. Morgenvroeg op Eerste Kerstdag 'mirreweenter' blazen de ossenhoornbloazers voorafgaand aan de kerstviering in de Martinuskerk. (meer…)

Lees meer
 
Het weer in Markelo