onsProat: OK DET NOG

Sinterklaas is inmiddels weer vertrokken uit Nederland. Ook in Markelo is hij veelvuldig aan het werk geweest met zijn trouwe pietermannen en pietervrouwen. De JAM (Jeugd Aktiviteiten Markelo) heeft er de schouders onder gezet om de intocht en de vele ‘huis en kroeg’ bezoeken van de sint en zijn gevolg mogelijk te maken. Alle lof hiervoor. Maar in Markelo heeft maar één iemand écht voor Sinterklaas gespeeld en dat is Henry Blankhorst van Plus Blankhorst. Samen met zijn vrouw Rita heeft hij maar liefst 15.000 euro weggegeven aan diverse verenigingen en clubs, Top!

Wie niet voor Sinterklaas wil spelen is onze wethouder Harry Scholten. Hij wil GEEN vijf en een halve ton uittrekken voor de herinrichting van de Grotestraat. En zal ik u eens wat zeggen, gelijk heeft ie ook nog! Het is gewoonweg aanmodderen als je dit plan er door drijft. Je moet bij de oorzaak beginnen en dat is dat de A1 alsmaar drukker wordt en daarbij ook de kern van Markelo. Dus is er maar één optie, eerst een rondweg maken. Laten we wel wezen, al ga je twee miljoen investeren in de dorpskern, het gaat je echt niet helpen als je alle verkeer maar door het centrum laat denderen. Het is hetzelfde als je een varkensschuur verbouwd tot koeienstal, het blijft behelpen en je hebt het nog niet zoals je het je eigenlijk wenst. Maar je bent inmiddels al wel heel veel geld kwijt.

Ik zou tegen het college willen zeggen, eerst een rondweg maken verlaagd onderdoor de Esch zodat de geluidsoverlast tot een minimum wordt beperkt die dan uitkomt op de Rijssenseweg. Pas als dat gerealiseerd is kunnen we plannen maken voor een prachtig en autoluw centrum. En nu niet meteen allemaal gaan roepen dat dit onbetaalbaar is, waar een wil is, is een weg! Een rondweg! Nu is het beeld van een dorpscentrum met allemaal vele snoezelige winkeltjes, leuke terrasjes en kroegjes natuurlijk een Utopie. Ja, dat sprookje gaat niet op, zelfs in drukbezochte strandplaatsen is de leegstand van winkels enorm. Daar ben ikzelf ook debet aan, hoe vaak komt hier het busje van PostNL wel niet voorrijden en ook DHL (doar hejt ling) komt geregeld even buurten. De webshops zijn ook bij ons allen inmiddels bekend terrein. En dat gaat in de toekomst alleen nog maar meer en meer worden.

Dorpsfeest Markelo 2019 lijkt nog ver weg, maar de voorbereidingen zijn alweer begonnen. Er komt iets heel nieuws. Ok det nog, hoor ik u zeggen! Inderdaad, Ok det nog. Ik wil er nog niet veel over zeggen, eigenlijk helemaal niets maar ik wil u toch een beetje nieuwsgierig maken. Als alles gaat zoals het er uitziet belooft het een waar spektakel te worden. Ik zal hieraan ook mijn steentje bijdragen samen met andere Markeloërs. Meer hierover in het voorjaar van 2019.

Terug kijkend op de afgelopen jaren waarin ik toch al menig column heb geschreven bekruipt mij het gevoel dat dit ook een keer eindig is en er weer een frisse wind moet aanschuiven. Dus wil ik een ander niet in de weg zitten en ruimte maken voor iemand die het ook wat lijkt om maandelijks een stukje te plaatsen op deze mooie site. Dus mocht er iemand zijn die zich geroepen voelt, meld je bij de redactie van Maarkelsnieuws, dan sta ik mijn plekje af.

Fijne zondag

Willian