onsProat: De Directeur

Ik begin met het weer. Een ongevaarlijk maar belangrijk onderwerp.

De goede Sint is vorige week in Markelo aangekomen. Geheel volgens traditie en volgens mijn mening met Pieten zoals het hoort: zwart. Dat betekent dat het al bijna december is. Valt het u ook op dat we de handjes dicht mogen knijpen wat het weer betreft? Kunt u wel genieten van al die zonnige dagen die we beleven? Fris maar prachtig. Gezond koud en alle bacteriën en ongedierte dood. Tot nu toe bijna geen novemberstorm, wekenlang regen of wat voor winters onheil dan ook. Iedereen heeft er baat bij en het weer verdient dat we ons bewust zijn van dit bijzondere cadeautje.

Na deze weinig spectaculaire opening wil ik iets kwijt over een onderwerp dat ik tot nu toe bewust niet aangeroerd heb. De Kaasfabriek. Het hele gebeuren maakt mij sprakeloos, iets wat me niet snel gebeurt. We zijn nog steeds bij het stadium wind -en waterdicht. Al is het positief dat hier Markelose ondernemers bij betrokken zijn. De afrondende fase duurt al maanden. Mijn grootste verbazing is, dat we dit in Markelo laten gebeuren met z’n allen. Ook ik was in het begin, zoals veel Markelose burgers, betrokken om ideeën aan te leveren. Dat stemde mij hoopvol dat nu eens de juiste volgorde werd gehanteerd om een dergelijk project te starten. Bottom-up door de bewoners van ons mooie dorp te laten zeggen wat ze graag zouden zien in, op en rond de Kaasfabriek. En waar staan we nu? Op een plein wat qua patroon van de bestrating doet vermoeden dat je een nieuwe bril nodig hebt. Voor het grootste deel in onwetendheid. Recent is de Raad bijgepraat. Ik heb nog geen namen gehoord van ondernemers die de Kaasfabriek willen vullen. Logisch; er is geen water, elektriciteit en verwarming. Er hangt een geheimzinnige sfeer omheen die roddels voedt. Dom want we willen duidelijkheid. Ik heb geen idee hoe het met de financiën gesteld is. Kan ik de begroting of andere stukken inzien die een verklaring geven van wat er tot op de euro gebeurd is met het tot nu toe beschikbare geld? We moeten dit niet langer pikken. Niet meer praten maar actie; nu en hier.

Zet met onmiddellijke ingang een Maarkelse ondernemer in de lead. Iemand die bewezen heeft dat hij of zij kaas heeft gegeten van zaken doen. Iemand die al tientallen jaren een goed lopend bedrijf heeft. Geen eendagsvlieg. Niet iemand die zich de kaas van het brood laat eten door de Gemeente. En we geven diegene ons vertrouwen om het helemaal in zijn/haar uppie aan te sturen. De Kaas Fabriek Directeur. Want met alle respect; hoe meer adviseurs zoals Ondernemend Markelo en Dorpsraad eromheen, hoe langer het duurt . In de afgelopen weken waren er meerdere netwerk bijeenkomsten . Zowel lokaal in Markelo als Hof breed. Op 30 november gaat de BNI (Business Netwerk International) ontbijten met een broodje kaas bij de Pot. Zit daar niet een goeie Maarkelsen bij die de handen uit de mouwen wil steken en in de buidel kan tasten om de Kaasfabriek daadwerkelijk op te starten? Het zal uitstekende PR opleveren; meer dan alle pitches bij elkaar.

Misschien wel beter is het om het iemand in Markelo te laten doen die niet zo opvalt in het ondernemerslandschap, maar al jaren gestaag zijn bedrijfsvoering succesvol weet te maken èn tot grote tevredenheid van ons Maarkelsen.

Stel; we gaan ervan uit dat de basis randvoorwaarden water, verwarming en elektriciteit er komen.

Dan maken we een aantal ruimten; grotere en kleinere. We verhuren die ruimten per jaar aan startende ondernemers. De huur moet redelijk te doen zijn. Sluit niets uit qua bestemming van de ruimten. Starters moeten kunnen experimenteren, je weet tevoren nu eenmaal niet of het een succes wordt, afhaken na een jaar mag. Geeft niet; komt er weer wat nieuws en reuring. Bijvoorbeeld: een slager (vuuuuuurige wens van deze schrijver), een keet (kan Christiaan zijn nostalgie ophalen) , een stomerij, een verstel-atelier, een mini-Gamma, ruimten voor tijdelijke opslag van spullen, een ruimte voor opvang van kinderen van alle leeftijden in de avonduren. Dus met bedjes voor de kleinsten, tv en spelletjes voor de wat ouderen. En natuurlijk oppassers zodat pappa’s en mamma’s boodschappen kunnen doen en naar een feestje gaan. Je zou het kunnen uitbreiden met oppas voor ouderen. Of juist de jongeren vloeiend laten oppassen op de ouderen. Doel bereikt. De Kaasfabriek zou als trouwlocatie kunnen dienen. En locatie voor fotoshoots.

En zo kun je nog tientallen bestemmingen opnoemen. Maar nogmaals; het moet te doen zijn, de Directeur bedenkt een concept waardoor een starter niet afgeschrikt wordt.

Aan de buitenkant moet ook meer gebeuren dan die ene Piet op het dak en die kerstboom die er absoluut misstaat. Heel Markelo – alle leeftijden 0 tot 100 – moet elkaar treffen rondom de Kaasfabriek. Je moet er als het ware heengetrokken worden. Elke keer als je er langs komt bekenden zien. Standaard taxi ter plekke voor aan-en afvoer. Ik denk aan speelgelegenheid, terras, gezellige zitjes, ijsjes, food, letterlijk geen drempels dus goed toegankelijk voor rolstoelers en minder validen, klein podium, en vertier dat past bij het seizoen. Ode aan Egbert vanwege de ijsbaan.

Per 1 december a.s. heeft de Kaas Fabriek Directeur de vrije hand. Opleverdatum 1 februari 2019. Op dat moment is de Kaas Fabriek vol en heeft een wachtlijst voor te huren ruimten. Eind januari 2019 geeft de Directeur bij Dieka een presentatie aan alle inwoners van Markelo. De landelijke pers is in grote getale aanwezig. “Project in Markelo van FLOP naar TOP “. Nadien zijn er geen vragen meer en geen roddels meer. Vanaf dat moment zijn we trots op onze Kaasfabriek, en als het maar even kan zijn we er te vinden.

De redactie van Maarkelsnieuws gaf deze week te kennen dat je iemand kunt opgeven die je wilt verwennen en die een steuntje in de rug kan gebruiken. Ik geef de Directeur van de Kaas Fabriek op.

Mensen, neem vandaag een stukje kaas bij de borrel ; fijne zondag!

Diny