Plan pekelbaden stap verder

De invulling van de vijf pekelbaden van de voormalige Cobercofabriek maken geen deel uit van de huidige werkzaamheden richting de oplevering aan Stichting De Kaasfabriek Markelo. Voor dit deel zijn er twee initiatieven genoemd afgelopen zomer, waarbij de gemeente en stichting de voorkeur hadden voor het plan van de speeltoestellen. Voor dit plan heeft Wim van Tiel met goedkeuring van het bestuur van de stichting een concreet plan uitgewerkt. “Het project voorziet in een behoefte die op veel steun kan rekenen vanuit diverse Markelose organisaties”, geeft van Tiel aan. In 2017 startte hij met de voorbereiding voor het project waarvoor nu subsidie wordt aangevraagd. Van Tiel acht de kans meer dan 50% dat er in februari 2019 een positieve reactie komt vanuit Leader Zuidwest Twente op de aanvraag. Op zijn vroegst zou de sloop en de realisatie eind 2019 kunnen beginnen.

In het plan zou in de eerste twee pekelbaden een geavanceerd voetbalveld moeten komen en in de laatste drie baden een freerunningcircuit. Een aantal wanden van de pekelbaden zal hiervoor worden gesloopt en de vloer zal worden opgehoogd met schuin aflopen cement. Een pomp zal het hemelwater vervolgens afvoeren op het riool van het naastgelegen Pastoriepad. De baden zullen ook toegankelijk worden voor mensen met een beperking.

Voor de uitvoering van het project dat een totale investering vraagt van 175.000 euro exclusief btw worden aannemer Brinkmans & Krabbenbos en en speeltoestellenleverancier Yalp als twee belangrijkste partijen betrokken, naast een aantal andere bedrijven. Het subsidietraject wordt begeleid door W&B Consultants. Met alle partijen is afgesproken om op no-cure-no-pay basis te werken. Bij het niet 100% binnenhalen van de subsidie of een nee van Leader Zuidwest Twente wordt het project stopgezet en krijgt het initiatief voor de proeftuin een kans.