Wie met Diederik Roeterdink over de ontwikkelingen in en om de Martinuskerk praat, hoeft eigenlijk geen vragen te stellen. Nog voordat de koffie van zijn vrouw Wilma voor ons staat, zit hij al midden in zijn verhaal. Als Markeloër in hart en nieren heeft hij een intense verbinding met dit gebouw, dat in de huidige tijd alleen kan overleven als de Markeloërs er meer kunnen doen dan de eredienst bijwonen. In een serie artikelen houdt Maarkelsnieuws u op de hoogte van de verbouwing van de kerk van alle Markeloërs.
Alles wat er met de kerk gebeurt, gebeurt met het grootste respect voor het verleden en de oorspronkelijke bedoeling van het gebouw. Zo is bij de restauratie van het prachtige Haupt-orgel in 2008 in de panelen en de kleurstelling de situatie van vóór 1932 teruggebracht. In het plan voor de onlangs gestarte verbouwing worden de oorspronkelijke toegangsdeuren vanaf de Grotestraat in ere hersteld.
Na de verbouwing in 1962, toen de ronde kerkbanken verwijderd zijn en de preekstoel op de plek kwam van de oorspronkelijke toegangsdeuren, werden er rond 2010 nieuwe plannen gemaakt. In die plannen was al sprake van het terugbrengen van de toegangsdeuren en het verwijderen van de preekstoel en het liturgisch centrum. In 2018 kwam er een projectplan om de kerk multifunctioneel te maken, en Diederik kreeg het verzoek om een schets te maken in de lijn van de plannen van 2010. Vanuit zijn passie met alles wat met Markelo, de historie en architectuur te maken heeft, is hij met verve aan de slag gegaan. Raadpleging van de provincie, de Erfgoedcommissie van de gemeente en álle Markeloërs heeft geleid tot het plan dat nu wordt uitgevoerd.
Een vijftal studenten van de Jan des Bouvrie-academie in Deventer heeft de kerk als afstudeerproject opgepakt. Zij zijn vanuit Diederiks basisplan bezig gegaan met materialisatie van de plannen, meubilair en verlichting. Door middel van een enquête onder de Markeloërs hebben ze ook de wensen van de bewoners meegenomen. Een adviesbureau heeft de akoestiek onderzocht; er zullen immers activiteiten van allerlei soort plaatsvinden, waaronder concerten en theater.
De kerk moet een gebouw worden dat alle Markeloërs aanspreekt. De verbouwing is een investering in de toekomst. Het beleven van de kerk was vroeger anders dan nu, en daarmee komen er minder mensen naar de eredienst. De bedoeling is de drempel weg te nemen en mensen nieuwe redenen te geven om naar binnen te gaan en te genieten van de prachtige ruimte. Momenteel zijn er verschillende zomeractiviteiten, waaronder orgelbespelingen en activiteiten in samenwerking met Eungs Schöppe. Gaat u er eens (weer) naartoe! U zult aangenaam verrast worden.
In komende artikelen vertellen we meer over de nieuwe indeling, de aankleding van de kerk, verwarming en akoestiek, fundering en graven, fasering van de verbouwing, het plafond en de verlichting. Op naar de toekomst! Of om met Diederik te spreken: ‘Verbouwen van de kerk is van alle tijden.’