Diamanten bruidspaar Willem en Jannie Welmer

bruidspaar Welmer Markelo 60 jarig huwelijkWillem en Jannie Welmer zijn vandaag exact 60 jaar getrouwd. Het diamanten bruidspaar gaf elkaar het ja-woord in het voormalige gemeentehuis in Markelo. Namens de gemeente Hof van Twente bracht wethouder Harry Scholten vanmorgen een bezoek aan het 60-jarig bruidspaar en feliciteerden hen met deze bijzondere dag. “Het was koud, heel erg koud die dag. Ik weet het nog goed”, antwoord Jannie lachend als Harry Scholten haar vraagt naar hun huwelijksdag. Jannie verhuisde na hun huwelijk van de Larenseweg naar de Nieuwe Meendijk in Markelo. De straatnaam is inmiddels veranderd in Kluunvenneweg maar de boerderij staat er heden ten dage nog steeds. Willem en Jannie wonen er echter niet meer. In 2015 hebben ze een ruim appartement gekocht in de Hofstaete aan de Holterweg in Markelo. In de boerderij is nu zorgclub ’t Lenfert gevestigd. “We hebben de opening van ’t Lenfert begin september mogen verrichten als oude bewoners van de boerderij”, vertelt Willem niet zonder trots.

Willem en Jannie leerde elkaar kennen in hun schooltijd. Jannie ging naar de huishoudschool en Willem naar de landbouwschool. De vonk sprong echter pas over toen ze op dansles zaten in Goor. Ze werden elkaars danspartner. “Na een paar onderbrekingen zijn we op 23 november 1962 getrouwd”, vertelt het diamanten bruidspaar.

In 1926 werd de boerderij aan de Kluunvenneweg gebouwd door de ouders van Willem. De boerderij gaat van vader op zoon en deze geschiedenis herhaalt zich wanneer hun zoon André op zijn beurt de boerderij besluit voort te zetten. Willem hield zich naast de boerderij ook bezig met de handel van vee. De veehandel maakt dat Willem de boerenbedrijven in de wijde omgeving goed kent. Zijn broer Egbert hielp hem in die tijd met de administratie van de veehandel en bezocht de boeren ook om af te rekenen. Jannie zorgt ervoor dat thuis ondertussen alles op rolletjes verloopt. Naast André is het gezin uitgebreid met de komst van Anja en Marianne. Inmiddels hebben Willem en Jannie 5 kleinkinderen en zelfs 6 achterkleinkinderen.

Op eigen houtje heeft Willem vanmorgen een prachtige bos rode rozen gekocht en aan zijn vrouw gegeven. “Ook wij wisten hier niets van. Hier was geen zetje voor nodig maar heeft hij echt uit eigen beweging gedaan”, vertellen de kinderen lachend. Jannie vult aan; “Zo vaak krijg ik geen bloemen van Willem, maar vanmorgen was het een hele mooie verrassing”. Vanmiddag vierden Willem en Jannie hun 60-jarig huwelijk met familie, buurt en vrienden bij Dieka. “We gaan vast en zeker genieten van een heerlijk diner”, vertrouwd Willem ons toe. Lekker eten is wel aan het paar toevertrouwd. Een eindje toeren in de omgeving en ergens een klein hapje eten is een grote hobby van het diamanten bruidspaar.

Op de vraag van wethouder Scholten; “Wat is het geheim achter het behalen van deze 60-jarige huwelijksdag?” hebben Willem en Jannie een duidelijk antwoord. “Je moet elkaar geen verplichtingen opleggen”. Willem vult lachend aan: Als vrouwleu moppert, moet je stil zijn. Na vijf minuten stopt dat gemopper vanzelf”.