onsProat: De zak van Sinterklaas

December 1972 – Nederlandse school Slipi, Indonesië

De school was in rep en roer want Sinterklaas en zijn (toen nog) zwarte Pieten zouden onze school bezoeken! De aula was helemaal versiert en er was speculaas en pepernoten uit Nederland ingevlogen. Er stond een chocolademelkbar in de hoek en iedereen liep druk heen en weer om de laatste dingen te regelen. De leerlingen van de lagere klassen, die nog in Sinterklaas geloofden, waren niet meer te houden en de hogere klassen hadden voor elkaar een surprise gemaakt. Er werd verteld dat het, voor de paard van Sinterklaas, veel te ver was om uit Spanje te komen lopen dus kwam hij per helikopter! Alle leerlingen stonden op het sportveld om Sint en Piet te verwelkomen want het was tijd dat ze kwamen! Het was een hele happening, geluid en wind maar Sint was eindelijk geland in het tropische Indonesië alwaar een hoge temperatuur en vochtigheidsgraad heerste! Dat was wel te merken want na de wandeling over het sportveld, loste de lijm van Sint’s snor op en hing het bijna op zijn kin..

Anno 12 november 2022 te Markelo gaat het iets wat anders maar het gevoel, voor de kinderen, zal vast hetzelfde zijn! En ja hoor, wat een prachtige omgeving bij de molen met een strakke blauwe lucht en een lekker zonnetje, stonden vele kinderen al klaar voor de Sint! Hier kwamen Sint en Piet gisteren aan in een pick-up truck compleet met een fanfare band! Zelfs de brandweer moest er aan te pas komen om een paar pieten te bevrijden uit de molen. En kijk.. het waren allemaal echte zwarte pieten…zoals het hoort!

Maar wie was Sinterklaas eigenlijk? Het Sinterklaasfeest is afkomstig van Sint-Nicolaas van Myra, een gelovige die leefde in de derde en vierde eeuw na Christus in Turkije, dat toen Klein-Azië heette. Volgens de legende is Sint-Nicolaas een kindervriend. Zo zou hij drie levenloze jongetjes weer tot leven hebben gewekt.

Dus moet je nagaan hoelang het feest al wordt gevierd?? En dan hebben we ook nog DE PIETEN.. Deze hielpen de Sint om snoepgoed uit te delen en voorkennis te vergaren over stoute en lieve kinderen.. niets meer en niets minder! Aan deze zeer lange traditie moest een eind komen omdat men dit associeerde met slavernij maar het mochten wel blanke mensen zijn met roetvegen op hun gezicht! Dit was geen slavernij! Waarom tornen aan een eeuwenlange traditie voor kinderen? Wij, volwassenen, creëren dit probleem, niet de kinderen!

Wat de kinderen zien, is een lieve mijnheer met zijn hulpjes, die mooie en leuke cadeautjes uit hun grote zak toveren. En elke keer als ze de schoen mogen zetten en uit volle borst een Sinterklaasliedje zingen, zitten de schoenen de volgende dag vol met snoep en cadeautjes!

Wat zal er dit jaar in die grote zak van Sinterklaas zitten..??
*VERSTAND? Voor de regering: om de vluchtelingenstroom te stoppen? Omdat er nu al meer dan 200.000 vluchtelingen zijn (en dat is het inwonersaantal van een grote stad) die allemaal een huis moeten hebben terwijl er haast geen huizen zijn voor de Nederlander zelf?
*LOGICA? Voor de mensheid? Excuses aanbieden voor iets waar deze generatie helemaal niets mee te doen had, zoals de slavenhandel die in 1850 is afgeschaft?! En daar dan ook nog eens 200 miljoen euro aan uitgeven? Laten we juist zorgen dat DIT NOOIT MEER GEBEURD! Er zijn in het verleden heel veel foute dingen gebeurd, daar moeten wij NU een lering uit trekken zodat het nooit meer gebeurd!
*WERELDVREDE? Zal er ooit vrede zijn over de hele wereld? Ik betwijfel het! Als 1 iemand durft te beweren dat het een terreurdaad is om een brug op te blazen terwijl hij zelf een heel land naar de kloten heeft geholpen, vraag ik mij af waar deze man nog meer toe in staat is?? 1 man die de hele wereld economie 180 graden laat draaien!

Lieve mensen, geniet van het Sinterklaasfeest met jullie kinderen en kleinkinderen en laten we hopen dat de zak van de Sint GOED gevuld mag zijn!

Fijne zondag!

Ernestine