Natuur verbindt op burendag

Naast de uitreiking van de Beste Buur Bokaal in Hof van Twente staat de Burendag landelijk al ruim 15 jaar in het teken van het verbinden van de buurt. De buurt aan de A. ten Hovestraat heeft vandaag samen hard gewerkt aan een insectenhotel. De afgelopen weken werd in het kader van Machtig Mooi Markelo Zoemt al een poel gerealiseerd. Het gebied- langs de A. ten Hovestraat wordt hiermee steeds vriendelijke voor insecten zoals vlinders, (honing)bijen en libellen, waar vervolgens ook vogels, amfibieën, reptielen en kleine zoogdieren van profiteren. Het gebied moet onderdeel worden van de toekomstige I-1, oftewel insectensnelweg 1.

Het gaat niet goed met insecten, een groep bewoners van Markelo is dan ook in actie gekomen en heeft de Stichting Machtig Mooi Markelo Zoemt opgericht. “Insecten zijn belangrijk in de voedselketen. Denk hierbij aan het bestuiven van fruit en het maken van honing. Dankzij de stichting is het gebied aan de A. ten Hovestraat inmiddels een ‘Bed & Breakfast’ voor insecten geworden. Van stilstaand water om van te drinken en planten om van te eten tot een hotel om in te verblijven.

Als onderdeel van het project is ook het oude pad van het Beukenlaantje naar de boerderij ‘Koekgait’ in ere hersteld en zijn er langs dit pad bordjes van haiku’s geplaatst. Deze haiku’s zijn gemaakt door oud-bewoonster mevrouw Bijl en gaan over wat er in het gebied is te zien. Op deze wijze komt er een waar poëziepad.