Brandweervereniging Markelo 75 jaar

Met een meer dan tevreden gevoel kijken de leden van Brandweervereniging Markelo terug op de Open Dag, die vandaag werd georganiseerd op het Kaasplein en het Roggeplein in Markelo. Een Open Dag in het teken van het 75-jarig bestaan van de Markelose Brandweervereniging. Een vereniging, die bestaat uit de huidige vrijwilligers van het korps Brandweer Markelo maar ook uit de leden die lid zijn gebleven nadat zij hun brandweer carrière in Markelo hebben beëindigd. 

Brandweer op de kaart
In 1947 werd Brandweervereniging Markelo opgericht. Kazerne coördinator Toon Bouwmeester beaamt dat de vereniging een rijke geschiedenis kent en trots is op haar 75 jarig bestaan: “Voor de organisatie van deze Open Dag hebben we binnen de vereniging commissies gevormd, die elk hun eigen bijdrage hebben geleverd aan deze geweldige dag”. Hoewel hij het zelf heel anders ziet, komt uit gesprekken duidelijk naar voren dat Jeffrey Groothuis een belangrijk aandeel heeft gehad in de organisatie van de Open Dag. “Je gebruikt je netwerk en doet je best om iets neer te zetten. Deze dag hebben we met z’n allen neergezet. Samen hebben we de schouders eronder gezet en hebben we een mooi aantal bijzondere en indrukwekkende brandweervoertuigen naar Markelo weten te krijgen. Door onder meer Brandweer Twente, Bergingsbedrijf Wolves en de Jeugdbrandweer van Nijverdal en Almelo hebben we de brandweer in zijn algemeenheid weer eens op de kaart gezet”, vertelt Jeffrey enthousiast.

Brandweervereniging Markelo
Toon Bouwmeester is nu 33 jaar verbonden aan Brandweer Markelo. “In deze periode hebben we als Brandweer Markelo slechts eenmaal niet kunnen uitrukken omdat er niet voldoende manschappen paraat waren. Brandweer Markelo bestaat uit een team goed opgeleide mensen waaronder zelfs op dit moment twee vrouwen”, vertelt Toon. Brandweervereniging Markelo en Brandweer Markelo hebben veel raakvlakken met elkaar. “We hebben beiden een belangrijk aandeel in de jaarlijkse korpsavond. Deze samenwerking betekent voor beide een meerwaarde. Publiek kent Brandweervereniging Markelo met name door de inzet tijdens Houtdorp, de begeleiding van de optocht van Dorpsfeest Markelo of de brandweerspelletjes tijdens Koningsdag op het terrein van De Haverkamp’, vertelt Mariska Bussink.

Demonstraties
Om 11.00 uur werd de Open Dag vanmorgen op het Kaasplein geopend waarbij een belangrijke taak weggelegd was voor burgemeester Ellen Nauta en haar man Robert. Met het blussen van een buitenbrand door Robert en mooie openingswoorden door burgemeester Ellen Nauta werd het startsein gegeven voor de Open Dag. Op het Kaasplein werd de gehele dag demonstraties verzorgd in het teken van Technische Hulp Verlening. Technische hulpverlening (THV) is één van de vier kerntaken van de brandweer. De belangrijkste vraag bij THV is hoe we de klus gaan klaren. Het maakt daarbij niet uit of het om een kettingbotsing of een koe in de put gaat. We hebben een taak en dat betekent dat we zo snel mogelijk controle moeten krijgen over het incident. Er wordt op ons gerekend!”, vertelt Frank Bouwmeester.

Brandweervoertuigen
De ladderwagen van Brandweer Hengelo op het Kaasplein trok veel bekijks. “Met de uitschuifbare ladder op dit voertuig zijn we als brandweer binnen de kortste keren zo’n 35 meter boven de grond en is het voor ons mogelijk om de brandhaard van bovenaf te blussen. De bediening van de ladder kan bediend worden zowel boven in de bak als ook op de grond. De bemanning heeft contact met elkaar via de portofoon”, vertelt de bemanning.  Op het Roggeplein stonden prachtige brandweervoertuigen opgesteld waaronder, onder meer een defensievoertuig, de oude tankspuit en een oude brandweerwagen. De voertuigen golden stuk voor stuk als een indrukwekkende verschijning op de Open Dag van de jubilerende brandweervereniging.

Jong en oud
De kinderen genoten van verschillende waterspelletjes, het springkussen, schminken en keken hun ogen uit bij de demonstraties op het terrein. De oudere jeugd en volwassenen werden uitgedaagd om ook eens met brandweeruitrusting een parcours te lopen. Hoe is het om je te bewegen met een gasfles op je rug? “Ik had al respect voor de brandweer, maar nu helemaal. Het valt echt niet mee om met zo’n schaar gericht iets te pakken of door te knippen”, vertelt een bezoeker nadat hij zelf een poging heeft gewaagd.

Bewustwording
Ook een bezoek aan de escaperoom van Brandweer Twente op het evenemententerrein, zette aan tot nadenken. Binnen 3 minuten moest je proberen om de uitgang te vinden terwijl het stikdonker was. Dat dat niet meeviel werd duidelijk nadat we een aantal mensen gesproken hebben. “Dit soort dagen draagt ook bij aan een stukje bewustwording. Het houdt je soms een spiegel voor. Het is een goed georganiseerde dag hier in Markelo waar echt voor oud en jong voldoende te beleven is. We hebben genoten van de indrukwekkende demonstraties en de prachtige voertuigen”, vertelde een bezoeker na afloop van de Open Dag van de 75-jarige Brandweervereniging Markelo.