Een kijkje in het verleden bij Eungs Schöppe

Een kleine 60 leerlingen van de groep 5 van Obs de Zwaluw en de groepen 5 en 6 van de Brookschole en Obs Stokkum  hebben de afgelopen twee dagen een bezoek gebracht aan de jubilerende museumboerderij Eungs Schöppe in Markelo. Dit bezoek vond plaats in het kader van het cultuurproject de Cubahof van gemeente Hof van Twente. De vrijwilligers van de museumboerderij lieten de kinderen kennismaken met het boerenleven zoals dat er rond 1900 aan toe ging. Een tijd waarin er geen speelgoedwinkels waren maar spelletjes werden gespeeld zoals bijvoorbeeld petten gooien en hinkelen.

Het eerste deel van dit cultuurproject vond plaats in de groep op school waar een verhaal werd verteld over het oude boerenleven. Een tijd waarin opoe veelal de scepter zwaaide op de boerderij. Maar ook wat er allemaal te zien was in de grote kökk’n (keuken) in vroeger tijden. Tijdens de tweede les in Eungs Schöppe, hebben de leerlingen ervaren hoe het is om koffiebonen te vermalen in de koffiemolen. Maar ook probeerde de kinderen de juiste slag te pakken te krijgen achter het spinnewiel, figuurtjes met zand te strooien en met de riezebessem het erf aan te vegen. Buiten werd een kijkje genomen bij de waterput, want vroeger kwam al het water uit de waterput en niet uit de kraan.

Na de tweede les in Eungs Schöppe volgt nog een derde lesonderdeel in dit cultuurproject. Deze vind weer plaats op school en bestaat uit een evaluatie, waarbij de kinderen een ansichtkaart gaan maken van hetgeen ze hebben onthouden van het bezoek en de huidige woorden zoeken bij uitdrukkingen zoals bijvoorbeeld de melkkamer waarmee in de huidige tijd de koelkast word bedoeld.