Participeer in lokale zonnepanelenprojecten

Zonnepanelen op De Kaasfabriek Markelo

De 210 zonnepanelen op het dak van de De Kaasfabriek Markelo was het eerste zonnepanelenproject van Energie Coöperatie Hof van Twente (ECHT). De zonnepanelen wekken inmiddels alweer 2 jaar lang energie op. Een tweede project – waarin ECHT samenwerkt in het Energie Collectief Midden-Twente – op voormalige vuilstortplaats ’t Rikkerink in Ambt-Delden is afgelopen voorjaar binnen enkele weken volgetekend. De lokale energie coöperatie komt nu met 2 nieuwe projecten in Markelo en 1 in Goor waar in totaal ruim 5.200 zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Afhankelijk van de beschikbare subsidie in de Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking worden de projecten in 2021 of 2022 uitgevoerd.

In Markelo gaat het om circa 2.680 zonnepanelen in het project ‘Zon op Rietman’ en circa 1.380 zonnepanelen in het project ‘Zon op Snorrewind’. In Goor heeft ECHT in het project ‘Zon op Wijnkamp circa 1.160 zonnepanelen gepland. Om te kunnen participeren in de projecten is het noodzakelijk dat je energie afneemt in de postcode van het project of een postcodegebied grenzend aan de postcode van het project, de zogenaamde postcoderoos. Dat betekent dat inwoners uit Markelo kunnen participeren in alle zowel de 2 projecten in Markelo als het project in Goor. Nieuwe inschrijvers zullen automatisch op de wachtlijst worden geplaatst door de energiecoöperatie. Door je aan te melden voor de nieuwsbrief op de website van ECHT word je als eerste geïnformeerd over nieuwe projecten.

De Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking vervangt de fiscale regeling verlaagd tarief (beter bekend als de postcoderoosregeling). Met deze subsidieregeling worden energiecoöperaties en VvE’s gestimuleerd om in coöperatief verband in de eigen leefomgeving (afgebakend door een postcoderoos) hernieuwbare elektriciteit door zonne-energie, windenergie of waterkracht op te wekken. Zowel grootverbruikers- als kleinverbruikersaansluitingen kunnen in aanmerking komen.