Kaasfabriek geeft energie

Met de 210 zonnepanelen op het dak en een solarboom op het plein ervoor geeft De Kaasfabriek letterlijk energie. “Een hele mooie ontwikkeling voor Markelo, dat de laatste tijd alleen maar mooier wordt”, aldus wethouder Harry Scholten vanmiddag bij de officiële ingebruikname van de zonnepanelen. De zonnepanelen zijn geplaatst door energiecoöperatie ECHT, dat daarmee de eerste officiële gebruiker is van De Kaasfabriek. De stichting hoopt dat de zonnepanelen ook energie geven aan andere gebruikers om hun plannen in De Kaasfabriek te verwezenlijken. Wethouder Harry Scholten hoopt dat de bibliotheek dit jaar nog zal verhuizing naar deze locatie.

De 210 zonnepanelen op het dak zouden volgens prognose elk jaar 14 huishoudens van stroom kunnen voorzien. De zonnepanelen zijn in juni geplaatst en sindsdien is al 33% van deze prognose bereikt. Met het project was het voor inwoners van Markelo en omgeving mogelijk om te investeren in zonnepanelen zonder die op hun eigen dak te hoeven leggen. Volgens Alex Weekhout van ECHT biedt het dak nog mogelijkheden voor extra panelen. Belangstellenden die nog in een of meerdere panelen op De Kaasfabriek willen participeren kunnen dit kenbaar maken bij de energiecoöperatie per mail of door te bellen naar 0547 793 003.

Naast de zonnepanelen op het dak werd ook de solarboom vandaag officieel in gebruik genomen. Gebruikers van elektrische fietsen kunnen in de buurt van de boom hun elektrische fiets opladen met duurzaam opgewekte energie.