Sven Smit start niet op WK Zijspancross Markelo

Terwijl we in de starttoren van de Markelose Motorclub op de Herikerberg in gesprek zijn met voorzitter Eelco Laarman en penningmeester Herbert Hoevink over het komende Wereldkampioenschap Zijspancross schuift ook Sven Smit aan. Het lopen op krukken en de blik op zijn gezicht verraadt het slechte nieuws al. “Vanmiddag hebben we definitief besloten om niet te starten in Markelo. Afgelopen weekend tijdens de crosswedstrijd in Oss ben ik zelf gecrasht”, vertelt Sven terwijl hij naar zijn voet wijst. Waarschijnlijk heeft Sven tijdens die wedstrijd zijn enkelbanden gescheurd en was het op dat moment over. In overleg met zijn fysiotherapeut heeft Sven vandaag het besluit moeten nemen om af te zien van deelname aan de wedstrijd in Markelo. “Natuurlijk baal ik er van dat ik hier nu niet kan rijden in mijn eigen woonplaats op een circuit dat zo afwisselend is met zijn harde en zachte ondergrond en veel springbulten”. Herbert vult aan: “Niet alleen voor rijders maar ook voor publiek is de baan erg afwisselend. Op het terrein rondom de starttoren is de beleving heel anders dan achterop het terrein waar je in de nabijheid van de Wolsinkbult de rijders voor een heel groot deel in het bos kunt volgen”. (meer…)

Schuim oorzaak stalexplosie

Gemeente Hof van Twente heeft na de explosie die op 22 februari van dit jaar plaatsvond in een rundveestal aan de Enterbroekweg in Markelo opdracht gegeven aan de Omgevingsdienst Twente (ODT) om onderzoek te doen naar dit ongeval. Uit het onderzoek van de ODT blijkt dat het bedrijf waar de explosie zich heeft voorgegaan zich aan de regels heeft gehouden. De uitkomst van het onderzoek is gisteren gedeeld met de 22 boeren in de gemeente Hof van Twente, die een vergelijkbare stalvloer hebben. De boeren hebben hun waardering uitgesproken voor het onderzoek maar gelijkertijd hebben zij ook hun zorgen over hun veiligheid geuit. Zij hebben de gemeente nadrukkelijk gevraagd om de onderzoeksresultaten te delen met de rijksoverheid en aan de te dringen op nader onderzoek.”Wij voelen ons verantwoordelijk voor onze boeren en willen ze met praktische tips begeleiden. Een vervolgonderzoek gaat er komen. Als het nodig is en het Rijk doet het niet, doen we het zelf”, aldus wethouder Wim Meulenkamp. (meer…)

Sloop schoolgebouw Zwaluw gestart

Deze week is gestart met de sloop van het voormalige schoolgebouw van Obs de Zwaluw. Het gebouw, waarvan de oudste delen 65 jaar dienst hebben gedaan als school, moet plek maken voor het nieuwe kindcentrum. Waar de bebouwde kom van Markelo begin jaren ’90 met de Dorpsschool, de Wehmekampschool en de Ichthus (nu de Welp) drie basisscholen kende zal er na oplevering van het kindcentrum nog maar een schoolgebouw binnen de bebouwde kom staan. Begin jaren ’90 fuseerden de Wehmekamp en Dorpsschool tot Obs de Zwaluw. In het schooljaar 2020-2021 zullen De Welp en De Zwaluw samen gehuisvest worden in het Kindcentrum Markelo. (meer…)

Open Kerkdagen in teken van Kerk Preuverieje

De Martinuskerk is er voor alle Markeloërs. Ook niet-Markeloërs mogen zich Markeloër voelen in de Martinuskerk. Tijdens de Open Kerkdagen iedere donderdag tussen 10.30 en 13.30 uur in de periode van 18 juli tot en met 22 augusus laat de Martinuskerk haar gastvrijheid blijken aan iedereen die iets wil proeven, zien of meemaken van het geloof. Letterlijk wordt er samen genoten van proeverijtjes en een passend verhaal in Maarkelse stijl tijdens de ‘Kerk Preuverieje.  (meer…)

Gemeente bestrijdt processierups toch in alle kernen

Gemeente Hof van Twente heeft vandaag besloten om de eikenprocessierups toch overal binnen de kernen te gaan bestrijden. Dat betekent dat alle meldingen binnen de kernen vanaf nu worden doorgegeven aan Gildebor. Gildebor zorgt dan dat de rupsen worden weggehaald. Er is veel vraag naar verwijderen van eikenprocessierups. Aannemers doen wat ze kunnen, maar zij hebben op dit moment te weinig personeel om aan de grote vraag te voldoen. Daarom kan het even duren voordat de bestrijders ter plaatse kunnen zijn. Deze wijziging gaat per direct in en geldt voor dit seizoen. Kijk hier voor meer informatie.

Jeu de boules Buurttoernooi van start

De Markvogels Boules organiseren traditioneel het jaarlijkse Jeu de Boules Buurttoernooi in de laatste week van juni. Zo werden vanavond de eerste partijen gespeeld door de 12 deelnemende teams met als inzet de felbegeerde Tempelman Sierbestratingsbokaal. De wedstrijden worden gespeeld op de 9 jeu de boules banen aan de Endemansdijk in Markelo. De finale wordt op woensdagavond gespeeld. LOLA 1 zal ongetwijfeld in de aanloop naar het toernooi nog een aantal maal de tactiek hebben doorgenomen want zij zijn er natuurlijk op gebrand om de wisselbeker na het winnen van vorig jaar, opnieuw in de wacht te gaan slepen. 

Storing 112 weer voorbij

Als gevolg van een storing bij KPN waren hulpdiensten tussen ongeveer 16.00 uur vanmiddag en 19.30 uur vanavond niet bereikbaar op de gebruikelijk wijze. Zo was het noodnummer 112 onbereikbaar en was ook de politie op 0900-8844 niet bereikbaar. In de kazerne van de Markelose brandweer werd een tijdelijk ‘crisiscentrum’ ingericht waar mensen in geval van nood naar toe konden. Zowel leden van de Markelose brandweer als mensen van de ambulancedienst waren tijdelijk aanwezig in de kazerne. De storing is inmiddels verholpen en noodnummers zijn weer op de gebruikelijk wijze bereikbaar.

Maarkel Open Air met Oostenrijkse Volksmuziek

Maarkel Open Air maakt op 6 juli zijn opwachting door een zeer interessante samenwerking. De organisatie is enthousiast, over de band die ze dit jaar hebben weten te strikken, voor dit jaarlijks terugkomende evenement. De uit het Zillertal afkomstige band Die Jungen Zellberger treden tijdens de Maarkel Open Air op bij De Haverkamp in Markelo. De drie broers zijn op dit moment één van de grootste bands uit Tirol en ze werden tweede op het Oostenrijkse Grand Prix der Volksmusik. Naast deze prijs wonnen ze bijvoorbeeld ook de ZDF Hitparade en de Herbert Roth Preis. De mannen timmeren hard aan de weg en de organisatie is zelf erg enthousiast over de komst van de broers. Naast dit kleurrijke trio zullen ook Marcell Dominik, de uit Tirol afkomstige rasmuzikant en toetsenist van Atlantis maar ook het Brook Duo op het podium verschijnen. (meer…)

Aangepaste lessen door aanhoudende hitte

Het RIVM heeft vandaag onder meer voor het oosten van het land het Nationaal Hitteplan geactiveerd en het KNMI heeft om diezelfde reden code geel afgegeven. Volgens het KNMI wordt het vandaag al warmer dan 28 graden op een aantal plekken in het land, na dinsdag wordt het zelfs warmer dan 30 graden. Een aantal Markelose basisscholen, waaronder De Welp en Elserike, werken vanwege de hitte komende week met een aangepast rooster. Ouders zijn hierover door de scholen geïnformeerd. (meer…)

onsProat: HЀNIG AN

We bereiden ons voor op een week met tropische temperaturen.  Ik weet niet exact onder welke code dit weergegeven wordt in meteorologische termen maar ik noem het code “hènig an”.

Gisteren hebben een aantal winkels goede zaken gedaan. Er zijn ventilatoren, mobiele airco’s en ijsjes gehamsterd en een korte broek of zonnejurkje is nog  snel gescoord.

Na de wekelijkse wasbeurt van het beddengoed heb ik het bed opgemaakt met enkel een (boven)laken. En dan ook nog een apart laken voor Jan en een aparte voor mij. Omdat ik 2 benen er bovenop wil leggen en hij niet. Zodat hete strijd wordt voorkomen. Als voorbereiding op zwoele, zwetende, verstikkende en vooral slapeloze nachten. Slecht slapen betekent ’s morgens brak  opstaan . Dat kan een kort lontje tot gevolg hebben. Meerdere dagen temperaturen tegen de veertig graden maakt mensen vermoeid en minder scherp. Daar loert een gevaar. Bijvoorbeeld bij deelname aan het verkeer. Vooral op lange afstanden kak je snel in, ondanks je koele auto en je flesje water. Hoef je niet persé te gaan, doe het dan niet. Je bent vooral een gevaar voor andere weggebruikers.

We gaan een week tegemoet die voor werkend Nederland absoluut nadelig uitpakt. Niemand is optimaal productief. Bij slechts een sporadisch deel van de gebouwen is de klimaatbeheersing zodanig dat je liever binnen bent dan buiten. Airco’s blazen niet, niet hard genoeg, blazen stof uit jarenlang niet gereinigde roosters of blazen te hard. In dat laatste geval leidt het tot keelpijn, verkoudheid en algehele malaise. Wat ziekmeldingen tot gevolg heeft in de week na de warmte; een moment waarop iedereen juist fris en fruitig weer winst voor de zaak zou moeten binnenhalen. (meer…)

Laatste nieuws

Overig nieuws

Ons Proat

Klepperderk

Uitgelicht

Sport

Markelo in bedrijf

Oude toren

Algemeen