Groep 8 jut 40 kg afval van strand

Met een waterig zonnetje maar een goede temperatuur fietsten de leerlingen van Obs de Zwaluw vanmorgen richting Het Westerpad op Ameland. Tijdens het jaarlijkse schoolkamp van groep 8 op Ameland hebben de leerlingen vanmorgen 4 kilometer strand schoon gemaakt. Maar liefst 40 kilo afval wisten de leerlingen op het strand aan de Noordzeezijde te jutten. Dit varieerde van een diversiteit aan plastic afval tot visdraad en touw. Vorig jaar hebben leerlingen van Obs de Zwaluw zich tijdens het kamp van groep 8 ook afval gejut en gezamenlijk 20 kilogram afval verzameld. Met de 40 kilogram van vanmorgen heeft de huidige groep 8 dit resultaat flink overtroffen. Met deze actie hebben de leerlingen tijdens hun eigen schoolkamp een goede bijdrage geleverd aan het milieu en zijn ze zich bewust geworden van de wegwerpcultuur. Door de coronamaatregelen was de Markelose groep 8 de eerste groep van dit jaar voor de Juttersvereniging Ameland waarmee zij het strand schoon hebben gemaakt.  (meer…)

Salut helpt jongeren met soos

Enkele jaren geleden hebben jongeren aangeven behoefte te hebben aan een jongerensoos in Markelo. Plannen hiervoor bij onder meer de ijsbaan waren er ook al. Welzijnsorganisatie Salut wil de Markelose jongeren helpen en wil met inwoners en betrokken organisaties in gesprek hoe zo’n jongerensoos samen gerealiseerd kan worden. Op woensdagavond 30 september is er tussen 19.30 en 20.30 uur een bijeenkomst hierover bij De Haverkamp. (meer…)

Crosscountry bij Snorrewind

Manege Snorrewind in Markelo organiseert op zondag 4 oktober een officiële KNHS eventing voor pony’s en paarden in de klasse B (Beginner). Op deze dag verschijnen er ruim 150 ruiters aan de start. Er kan genoten worden van een prachtige crosscountry door bos en weide rondom de accommodatie. De combinaties zullen in galop een ruim 2 kilometer lange route  afleggen, waarbinnen een aantal crosshindernissen genomen moeten worden. De prachtig aangeklede natuurlijke obstakels zijn een sportief vermaak om te aanschouwen. Natuurlijk is het springen door de waterbak een jaarlijks terugkerend hoogtepunt. Op deze dag zullen de ruiters ook een springparcours afleggen. Een mooie gelegenheid om eens te komen kijken naar een crosswedstrijd op het grote, overzichtelijke buitenterrein van Manege Snorrewind. Ook vanuit het strodorp kunnen toeschouwers onder het genot van een hapje of drankje zittend genieten van het af te leggen traject. (meer…)

Buitenlesdag op Melkveebedrijf Udink

De leerlingen van Obs Stokkum hebben vandaag in het kader van de Nationale Buitenlesdag een bezoek gebracht aan Melkveebedrijf Udink aan de Brummelaarsweg in Markelo. Henk en Alina Udink wisten de leerlingen van de basisschool uit Stokkum te verrassen met heerlijke pannenkoeken. Vervolgens kregen de kinderen een rondleiding op het melkveebedrijf waarbij de kinderen diverse opdrachtjes kregen voorgeschoteld. De leerlingen keken mee in de melkput en mochten zelfs helpen met het melken van de koeien. “De kinderen hebben vanmiddag zelfs boter gemaakt en waren allemaal erg enthousiast. Een geweldige dag onder perfecte weersomstandigheden”, vertelt Alina Udink die met regelmaat rondleidingen verzorgt op hun melkveebedrijf.  (meer…)

Start cursusseizoen in Het Beaufort

In de periode van maandag 28 september tot donderdag 1 oktober wordt het nieuwe cursusseizoen gestart in het cultureel centrum in Markelo. Het cursusaanbod is gevarieerd en naast een aantal vreemde talen staan er ook computer-, gebruik van mobiele telefoon en i-Pad en fotografiecursussen voor beginners en gevorderden op het programma van Het Beaufort. Het volledige cursusprogramma en de mogelijkheden van aanmelding evenals de uitgebreide informatie  vindt u op de website van Het Beaufort. Op het gebied van cultuur staat de cursus Twentse Historie en Cultuur  op het programma. Deze cursus wordt gegeven door de docenten Gerrit Kraa en Gerrit Dannenberg. Zij nemen u in 6 bijeenkomsten op de woensdagmiddag mee in de wereld van de rijke taal, geschiedenis en cultuur uit Twente. (meer…)

Truckrun Hof van Twente gaat door

Ook dit jaar zal er een Truckrun door de Hof van Twente plaatsvinden. Het is de eerste Truckrun in 2020 die in Oost Nederland doorgaat. Deze derde editie wordt gehouden op zaterdag 3 oktober. Vanwege de corona omstandigheden zal de Truckrun in een enigszins aangepaste vorm worden gehouden. De start en finish zijn verplaatst naar de parkeerplaats van Dieka van de Kruusweg, zodat er meer ruimte is voor de aanwezigen. Tevens is het eindfeest met live muziek geschrapt, maar zal de inmiddels traditionele Truckershap voor de deelnemers zeker niet ontbreken. De vrachtwagens zullen rond 14.00 uur vertrekken voor een tocht door onder andere Delden, Bentelo, Diepenheim, Goor, Stokkum, Elsen, Deldenerbroek, Hengevelde en Markelo. (meer…)

Helpers bij Stichting Paardrijden Gehandicapten gezocht

De Stichting Paardrijden Gehandicapten rijdt op Manege Snorrewind Markelo. Snorrewind geeft op woensdag en zaterdag SPG lessen door speciaal hiervoor opgeleide instructeurs.. Op zowel de woensdag als zaterdag nieuwe vrijwilligers van harte welkom om mee te lopen tijdens de lessen. De helpers hoeven niet te kunnen paardrijden. Het is alleen van belang dat je een groot hart en enthousiasme hebt en een paard durft vast te houden. Net als alle andere vormen van sport, heeft de paardensport een positief effect op de gezondheid. Voor sommige aandoeningen is een therapeutische behandeling waarbij een paard of pony wordt ingeschakeld succesvol. Het paard wekt bij de ruiter een bepaalde beweging op die hij of zij ‘gedwongen’ is te volgen. Therapeutisch paardrijden geeft gehandicapten niet alleen de mogelijkheid met dieren bezig te zijn, ze oefenen ook met intermenselijke contacten. Het versterkt hun gevoel van zelfstandigheid en eigenwaarde. Daarbij stimuleert het ademhaling, spierkracht, reactievermogen, concentratie en doorzettingsvermogen. En uiteraard is het bijzonder goed voor conditie en bloedsomloop. Belangrijk is dat het paardrijden niet als therapie wordt ervaren, maar als sport en recreatie. (meer…)

Solextocht vraagt om herhaling

Met 69 deelnemers van 17 tot ruim 60 jaar overtrof de Solextocht van de PJGO Markelo vanmiddag ruimschoots de verwachtingen van de organisatie. Vanmiddag omstreeks 14.15 uur ging de eerste groep van start bij De Kroon en rond 15.30 uur begon de laatste groep aan de tocht. In de route waren pauzemomenten ingericht bij Dieka van de Kruusweg, Toornsmit, De Haverkamp en Café Vennebekken. Het finishpunt was gelegen bij De Kroon waar ook de prijsuitreiking plaats vond. Bij Dieka volgden de deelnemers de bewegwijzering die verrassend genoeg door de koepel van de discotheek liep en mooie reacties opleverden. (meer…)

SC Markelo doet zichzelf tekort

Vanmiddag heeft Sportclub Markelo afgetrapt voor de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen. Onder zomerse omstandigheden legden beide ploegen veel energie in de wedstrijd waardoor de wedstrijd heen en weer golfde. Na een halfuur spelen was Sportclub Markelo dichtbij de openingstreffer maar Mickey Slotman zag zijn inzet op de paal belanden. Verder zag het aanwezige publiek een gelijk opgaande eerste helft zonder echt grote mogelijkheden voor beide ploegen. In de tweede helft kwam Sportclub Markelo in de 52e minuut op een 1-0 achterstand, Reünie was attent vanuit de hoekschop waardoor ze de bal voor het inschieten hadden. Vervolgens zette Sportclub Markelo aan en was Reünie alleen nog aan het tegenhouden. Roland Stege zag zijn kopbal nog op de lat belanden. SC Markelo drong vervolgens steeds verder aan en kreeg mogelijkheden voor de gelijkmaker, maar de bal wilde er niet in. Een zure en onnodige nederlaag voor de zwart-witten. Volgende week is Rood-Zwart de tegenstander aan de Endemansdijk.

onsProat: Maiskoorts

Onder het genot van een kopje koffie en wat boterhammen, kijk ik vanuit het keukenraam naar de langzaam wegtrekkende witte wieven die stroperig het landschap bedekken. In de verte bromt een hakselaar en overal hangt de geur van vers gemaaid gras. 

Het is september, misschien wel mijn lievelingsmaand. Het heerlijke nazomerweer, de prachtige vergezichten en de drukbezette loonwerkers die in opdracht van menig landschapsarchitect de percelen mais verwijderen, geven deze maand net dat extra beetje glans.

Terwijl de zon opkomt en de temperatuur aangenamer wordt, pak ik mijn fiets en begin ik aan mijn wekelijkse rondje. Ditmaal richting de heide op de Holterberg om vervolgens via Nijverdal en Rijssen terug te gaan naar huis. In plaats van de kortste weg stuur ik nog even naar links, op zoek naar meer kilometers, drukke loonwerkers en vers gemaaid gras. Het is genieten met hoofdletter G ook al heb ik niet veel tijd.  (meer…)

Laatste nieuws

Overig nieuws

Ons Proat

Klepperderk

Uitgelicht

Sport

Markelo in bedrijf

Oude toren

Algemeen