Evenementen

Mocht u een activiteit missen in het overzicht of mochten gegevens niet kloppen, dan ontvangen we hierover graag een bericht op ons mailadres redactie@maarkelsnieuws.nl.

Evenement details:

 • zo
  16
  aug
  2015

  Koffieklets met Schapenkeuring

  10.30 - 14.00 uurSchaapskudde Hof van Twente

  De stichting Schaapskudde Hof van Twente houdt weer een koffieklets met schapenkering als thema. Het keuren van de Drentse heideschapen duurt van 10.30 tot 14.00 uur en wordt georganiseerd bij de schaapskooi, op de Borkeld. Die is eenvoudig te bereiken  vanaf de parkeerplaats bij Info boerderij ’n Witten van Staatsbosbeheer, Borkeldweg 17, 7475 RV Markelo. Eventueel kunt u daar ook uw auto parkeren.

  De Stichting schaapskudde Hof van Twente heeft als één van de doelstellingen het behoud van het raszuivere Drentse Heideschaap. Dit is het oudste schapenras van West Europa en na de komst van kunstmest in de 50er jaren helaas bijna geheel verdwenen. De jaarlijkse keuring van de schapen is een heel belangrijk onderdeel van ons fokprogramma. Keurmeesters van het stamboek (NFDH) komen dan naar ons toe en bekijken per schaap of het aan die eisen van de ras standaard voldoet.  U kunt het keuren op de voet volgen en onze herders zullen daar uitleg bij geven.

  Afgekeurde schapen van vorige jaren kunnen opnieuw worden gekeurd als zij zich alsnog  positief ontwikkeld hebben. Omdat de schapen grote afstanden moeten lopen en goed moeten kunnen eten zijn het beenwerk en het gebit twee zeer belangrijke aandachtspunten. Daarnaast zal de keurmeester letten op bijvoorbeeld:  raszuiverheid, kwaliteit van de vacht, erfelijke gebreken en goed ontwikkelde geslachtsorganen. Ook meer algemene kenmerken worden meegewogen. Het dier moet bijvoorbeeld gezond zijn van lijf en leden, duurzaamheid uitstralen en een werkbaar karakter hebben. Ooien worden alleen in hun totaliteit beoordeeld. Dit in tegenstelling tot rammen, die op de verschillende hoofdonderdelen beoordeeld worden en hiervoor punten toegewezen krijgen.

  Dit jaar hebben zij ook enkele rammen die ter keuring kunnen worden aangeboden. Ze hopen op goedkeuring door de keurmeesters zodat deze heren bij andere kuddes aan het werk gezet kunnen worden.