onsProat: Oorlog en vrede

Afgelopen week was er veel te doen geweest over oorlog en vrede, vele programma’s en films over dit onderwerp, op tv. Buitenom dat het ook nog eens een goed boek is van Leo Tolstoj (met wel heuuuul veel pagina’s) zijn er ook nog meerdere films en tv serie’s, over Oorlog en Vrede, gemaakt! Jullie zullen er vast ooit wel 1 van gezien hebben!

Maar wat zegt Wikipedia over Oorlog en Vrede …. 🤓
Oorlog is een gewapende strijd tussen volkeren of staten. Als etnische of religieuze groepen binnen dezelfde staat met elkaar een gewapende strijd voeren spreekt men van een burgeroorlog. Men spreekt van een wereldoorlog als een meerderheid van de grootste en sterkste landen over de hele wereld bij de oorlog betrokken is.
Tegenover oorlog staat vrede, een toestand waarin volkeren en naties elkaars bestaan respecteren of zelfs waarderen. Tussen oorlog en vrede zijn allerlei tussenvormen denkbaar, zoals de Koude oorlog of wapenstilstand.

Het maakt niet uit hoe ver je terug gaat in de tijd, er is altijd wel een oorlog te vinden of een burgeroorlog! Het is toch niet te geloven hoe de mensheid met elkaar omgaat???!! We voeren oorlog met elkaar, met dezelfde soort mens zoals wij zelf zijn… die hetzelfde soort voedsel tot zich neemt.. dezelfde soort wensen of idealen hebben, hetzelfde kleur bloed heeft, ook gewoon moet poepen en plassen als het wakker wordt.. Misschien een andere kleur huid heeft of een ander geloof dus daarom gehaat wordt..??!! Hoe dan?! Je wordt bijv. geboren in een katholieke familie in Ierland en vanaf dat moment wordt je geleerd het protestante jongetje verderop, te haten… dezelfde kleur…hetzelfde dorp… dezelfde school…alleen een iets ander geloof! Ik kan er niet met mijn kop erbij!

Al 1000den jaren geleden waren er al oorlogen of onenigheden. Er zijn in die tijd graven gevonden met skeletten die sporen van geweld toonden. Elk land heeft zich wel eens schuldig gemaakt aan oorlogsgeweld o.i.d. MIJN grote vraag is nog steeds: WAAROM!?
Zelfs al ver vóór Christus werd er bijvoorbeeld de Heilige Oorlog gevochten. Uhhh… de eerste! Want er kwamen meerderen.. Deze speelde zich af in Griekenland zoals ook de 2e en de 3e.. en dan ook nog eens over hetzelfde onderwerp : Geloof!
Hoe kan het, dat een Hitler of een Stalin of een Julius Caesar hele bevolkingen kunnen meekrijgen in hun waanzin en tegen een andere bevolking kunnen opjutten en zover krijgen dat er miljoenen mensen hierbij omkomen??!! Ik vind dat fascinerend ! Waar draait het uiteindelijk om..? Macht?…Geld..? Hebberigheid ..? Ik-ben-beter-dan-jij gedrag ..? Zeg het maar!

Nou zijn de 1e en de 2e Wereldoorlog de meest bekende oorlogen waarbij heel veel doden zijn gevallen maar de lijst van oorlogen is bijna oneindig! En dan heb ik het niet eens over de burgeroorlogen of stamoorlogen!
Waar vroeger met knuppels of bijlen werd gevochten, wordt het steeds grimmiger zoals een atoombom of een chemische oorlog… waar eindigt dit?

Maar na een oorlog komt vaak de vrede en deze kan zeer zoet zijn! De ene keer moet je er langer op wachten dan de andere keer maar als de vrede dan eindelijk is gekomen, gaat het dak eraf!
We VIEREN onze vrijheid en VOELEN onze vrijheid weer! We denken aan de mensen die gevochten hebben om deze vrijheid aan ons door te geven!
De mensen die hun leven hebben gegeven, die hebben gestreden voor deze vrijheid!

Over “strijden” gesproken, moet ik ook aan Renske denken.. Mijn God, wat heeft zij een strijd geleverd, vaak zo optimistisch en met een glimlach.. Petje af! voor deze prachtige, lieve, mooie dame! “Je hebt je best gedaan, wijffie” Rust zacht ❤️Ik wens Edwin, Guus en de familie heel veel sterkte met dit grote verlies van een jong leven.

Ernestine