Fietsen langs WOII sporen

Naast de herinneringssteen in de gevel van Het Beaufort is vanmiddag het startsein gegeven voor een nieuwe fietsroute Sporen WO2. Aansluitend op de al bestaande wandelroute langs sporen van de Tweede Wereldoorlog is er in het buitengebied van Markelo in samenwerking met de Kunststichting Markelo en leerlingen van de Markelose basisscholen een fietsroute van 63 kilometer uitgezet langs 50 sporen van de Tweede Wereldoorlog. De Stichting Herdenken en Vieren van Vrijheid had in het kader van 75 jaar bevrijding vorig jaar meerdere activiteiten gepland. Vanwege de beperkingen als gevolg van de coronamaatregelen konden deze niet doorgaan. Nu de activiteiten ook dit jaar nog geen doorgang kunnen vinden heeft de stichting gemeend om op een andere wijze de bevrijding van 1945 te herdenken.

De route neemt je mee als sporen uit een spannende tijd die de inwoners uit Markelo hebben meegemaakt en maakt duidelijk dat er veel offers zijn gebracht. Er herinneringen zich in de omgeving van Markelo nog veel plekken aan deze tijd. Leden van de Kunststichting Markelo en leerlingen van Markelose basisscholen hebben speciaal voor de route 23 schilderijen vervaardigd rondom het thema ‘Bevrijding en Vrijheid’. De schilderijen geven een extra dimensie aan de foute die zowel als route van 63 kilometer als in twee afzonderlijke delen van circa 31 kilometer is te fietsen.

Het boekje bij de route is voor 5 euro verkrijgbaar bij onder meer het Infocentrum Markelo, Boekhandel Prins, ’t Wapen van Markelo en Landgoed Kattenbergse Hoeve. De opbrengst komt ten goede aan de activiteiten van de Stichting Herdenken en Vieren Vrijheid Markelo. Op de nieuwe website van de stichting is het ook mogelijk alle details op de plattegrond uit het boekje te bekijken.