onsProat: Creatief

Het voorjaar komt eraan. Langzamerhand komen de bladeren weer aan de bomen, alles komt in bloei en wordt weer groen. Ik vind dit de mooiste tijd van het jaar. Filmpjes van koeien die voor het eerst de weide weer in mogen komen regelmatig voorbij. Daar wordt je vrolijk van. Prachtige creatieve foto’s van fel kleurende bloesem laten ons zien dat de winter voorbij is. Dat betekent ook dat alle activiteiten die normaal in het winterseizoen plaats vinden achter ons liggen. Maar helaas ging er ook daarvan heel weinig door.

Markelo is een dorp waar veel toneel gespeeld wordt. Wat Volendam op het gebied van zang is, is Markelo dat met acteren. Achterhoek, Kerspel-Goor, PJGO, Markelosebroek, Stokkum, Herike-Elsen, Bilderdijk en Elsenerbroek. Overal zijn ze in de winter actief. Ieder op hun eigen manier en met hun kwaliteiten. Maar allemaal met hetzelfde doel: de bezoekers een leuke avond bezorgen. Voor de laatste twee groepen was dit al het 2e jaar dat er niet gespeeld kon worden. En dat is niet alleen vervelend voor de spelers maar ook voor de penningmeester van de betreffende vereniging. Als alles een beetje leuk draait is het een mooie inkomstenbron waar de rest van het jaar andere activiteiten deels mee mogelijk gemaakt worden.

Als zoiets dan weg valt scheelt dat een flinke slok op een borrel.

Natuurlijk gaat er ook flink wat voorbereiding aan vooraf. Er moet een stuk uitgezocht worden, de rollen verdeeld. En dan wat mij betreft het mooiste van alles: het oefenen. Gaat veel tijd in zitten maar is bijzonder gezellig. Er zijn avonden bij dat er bijna niet gerepeteerd wordt maar heel veel geouwehoerd. Met als gevolg dat er de laatste weken nog heel fanatiek geoefend moet worden om wat goeds neer te zetten en om de regizeur enigszins tevreden te stellen. Dus spelers die zeggen dat ze tot laat in de avond aan het repeteren zijn geweest: ik zou het als partner of familielid niet helemaal serieus nemen. Het sociale aspect is met dit soort activiteiten heel belangrijk.

Vrijdagavond sprak ik voor het eerst sinds lange tijd een aantal spelers en vrijwilligers van de Koele. Op zo’n moment besef je des te meer hoezeer je de contacten mist en hoe gaaf het is om met een hele groep wat moois neer te zetten.

Ik ben heel benieuwd wat er straks naar boven komt als er wel weer gespeeld mag worden. De creativiteit van al die mensen zit nu al meer dan een jaar verstopt. Datzelfde geldt voor de wagenbouwers van Markelo. Mogen zij straks weer aan de slag? Met welke creatieve oplossingen komt het Dorpsfeest? Of is Nederland dan weer helemaal vrij? Het worden nog spannende maanden. Maar ook hiervoor geldt: de saamhorigheid en gezelligheid staan bovenaan. Ik ben heel benieuwd wat er straks naar buiten komt als er wel weer van alles mag. De talenten van al die mensen zit nu al meer dan een jaar weggestopt. Dat moet toch een creatieve explosie geven.

Creativiteit zien we ook terug bij de vorderingen op en rond het Kaasplein. De werkzaamheden bij de pekelbaden zijn in volle gang. Het duurt even maar dan heb je uiteindelijk ook wat.

Ook op het Beaufortplein zal het nodige gaan veranderen. Dat er grote behoefte is aan woningen in Markelo is wel duidelijk. Het vergt alleen nog wat creatieve oplossingen om het voor iedereen acceptabel te maken. Een metertje hoger of lager. Iets breder of toch niet. Parkeergarage, of auto’s ergens anders in Markelo parkeren? Misschien een idee om de auto’s te gaan stapelen? Of alleen mensen toelaten met maximaal 1 auto?

Het is te hopen dat er snel begonnen kan worden met bouwen. Voorlopig worden er jongvolwassenen ondergebracht in leegstaande scholen. Natuurlijk ook zonde om met die gebouwen niets te doen dus het lijkt mij een mooie tijdelijke oplossing. De schooltafels en stoelen eruit, keukenblokje en bankstel erin en er kan gewoond worden. Lijkt me ook een prima idee om met andere leegstaande gebouwen te doen in de Hof. Niet verder naar buiten bouwen maar in de bebouwde kom creatief omgaan met ruimte. Is toch een mooie uitdaging voor de komende jaren.

Prettig weekend

Rinus