onsProat: Transparantie

Transparant/transparantie… een woord waarbij mijn nekharen vaak overeind gaan staan! Een woord wat de laatste jaren vaak wordt gebruikt mbt openheid van zaken bij bedrijven, regeringen en vergaderingen of presentaties!

Maar wat betekent ‘transparant’ eigenlijk? Ik heb het in Wikipedia opgezocht (mijn lijfsite): Allereerst betekent het natuurlijk dat je door iets kunt heen kijken, zoals bijvoorbeeld een raam. Je ziet alles wat achter het raam gebeurt of staat; het is doorschijnend. Er staat ook dat een transparante cultuur, een cultuur is waar weinig tot geen privacy in bestaat. Dus kan je concluderen dat bij transparantie alles ‘zichtbaar’ moet/zou moeten zijn..??!! Toch?

Daar begint mijn irritatie al, want kan een bedrijf, een regering of wat dan ook, wel helemaal transparant zijn? Hoe vaak ik het woord wel niet heb gehoord tijdens mijn vergaderingen bij de KLM en/of andere bedrijven, is niet meer te tellen! En hoe vaak hebben wij het wel niet gehoord tijdens interviews met de ministers of CEO’s van multinationals ? Waarom beweren ze dat ze zo transparant zijn en dit ook willen uitstralen terwijl ze dat helemaal niet eens kunnen??

Welk bedrijf heeft geen kaarten achter de hand om zo op bepaalde situaties te anticiperen? Welke minister heeft geen dubbele agenda, voor noodsituaties? Sterker nog… welk MENS is helemaal transparant?? Die zou ik graag willen ontmoeten!

Niemand en niets is totaal transparant, dat kan ook helemaal niet! Hoe zou de wereld eruit zien als de regeringen transparant zouden zijn? Dat je precies weet wat het ene land doet en wat het andere land gaat uitgeven aan landmacht of luchtmacht? Of weten waar de atoombommen liggen in een bepaald land?  Wat als de politie transparant zou zijn? In moordzaken kan/mag je niet eens transparant zijn! En zo zijn er wel meerdere voorbeelden te noemen waarin men niet transparant is en kan zijn omdat je gewoonweg niet alle troeven in je hand wilt laten zien!

En als je dan niet het “hele” verhaal op tafel legt (dus niet transparant bent) ben je dan een leugenaar of een jokkebrok? Of ben je dan juist iemand die het hele verhaal overziet dus een helikopter view heeft over de gehele situatie en het beste voor heeft, voor iedereen? En dus daarom bepaalde dingen (nog) niet openbaar maakt? Zoals misschien wel Rutte heeft gedaan? Of dichter bij huis: onze Burgemeester Ellen Nauta? Zolang men niet alle ins & outs kent van de situatie (en die krijgen wij toch niet te weten) is daar moeilijk over te oordelen.

Ga maar eens in hun schoenen staan!

Dan kom ik gelijk op het volgende : WILLEN wij wel alle ins & outs over alles weten? Wat wil je daarmee bereiken en wat moet je met al die informatie? Sterker nog, begrijpen we wel alle informatie? Is het niet beter om een mening te hebben over de uitkomst en niet de weg daar naar toe? Móet alles wel zo transparant zijn?

Mijn mening: stop met het gebruiken van het woord en ga lekker aan het werk en kom met feiten op tafel waarover gepraat kan worden.

Laten we eerlijk zijn, je weet nooit wat een ander mens denkt of wat achter een glimlach schuilt.. dus mijn conclusie is dat geen enkel mens transparant is! Maar dat hoeft ook niet, ieder mens heeft recht op zijn eigen gedachte en mening, al worden deze niet geuit! Het is aan de ander om hier achter te komen en aan de persoon zelf om het prijs te geven!

“Iej hooft nich alman in de speen te loatn kiekn”

Als jullie dit lezen ben ik net terug uit het ziekenhuis (hoop ik) en heb ik een nieuwe knie gekregen zodat ik in de zomer weer heerlijke lange wandelingen kan maken met mijn vriendje!

Dus zullen jullie mij de komende tijd voorbij zien lopen met krukken! 😂

Ik wens jullie een hele ‘transparante’ zondag!

Ernestine