Gert Jan Oplaat: “Rutte heeft zichzelf in de nesten gewerkt”

Vanavond in de uitzending van Nieuwsuur om 21.30 uur op Nederland 2 is een interview te zien met Markeloër Gert Jan Oplaat. Nieuwsuur bracht vanmiddag een bezoek aan Gert Jan in Markelo om zijn reactie te horen naar aanleiding van de politieke ontwikkelingen rondom Mark Rutte. Gert Jan: “Rutte heeft zichzelf als lijsttrekker van de VVD in de nesten gewerkt. Dit heeft weerslag op de formatie. Deze actie betekent een beschadiging aan de persoon Rutte, dat is een feit”. Gert Jan benadrukt dat het echter niet om de persoon Rutte moet gaan maar om de VVD. Volgens Gert Jan moet Rutte plaats maken voor een andere onderhandelaar in het belang van de VVD en de pijlers van de politieke partij.

Directe aanleiding voor de recente vertrouwenskwestie rondom Mark Rutte werden de notities die minister Kajsa Ollongren in haar rol als verkenner onder haar hand had toen ze het binnenhof verliet na een positieve coronatest. In deze notities stond “Positie Omtzigt, functie elders”. Mark Rutte reageerde in eerste instantie dat hij het met de verkenners niet had gehad over Pieter Omtzigt, uit de verslagen van de ambtenaren die bij de verkenningsgesprekken met de fractievoorzitters waren geweest bleek dat er in het gesprek met Mark Rutte wel degelijk over Pieter Omtzigt is gesproken. Mark Rutte gaf in het debat van afgelopen donderdag aan dat hij zich dit niet meer kon herinneren, coalitiepartners CDA en D66 kwamen hierop met een motie van afkeuring die door de gehele kamer met uitzondering van de VVD werd aangenomen.

Met aandacht heeft Gert Jan deze ontwikkelingen van het debat rondom Rutte gevolgd. Gert Jan is een korte periode gelijktijdig met Mark Rutte Tweede Kamerlid geweest van de VVD. “D66 heeft de motie van wantrouwen niet gesteund waardoor Rutte bleef bungelen en D66 hierdoor een goede onderhandelingspositie kreeg”, vertelt Gert Jan. Ook over de opstelling van de ChristenUnie is Gert Jan duidelijk: “Notabene een dag voor Pasen geeft de ChristenUnie de Judaskus door te zeggen, niet met Rutte te willen reageren maar wel met de VVD”.

Het voormalig Tweede kamerlid verwacht dat de positie van Mark van tafel gaat en dat D66 extreme ‘groene’ eisen gaat stellen. “Met name rondom de klimaatmaatregelen voorzie ik een horror scenario waarbij hoge kosten voor burgers en bedrijven het resultaat zijn maar ook landschaps-vernietigende mega windmolens in ons mooie landschap”, vertelt Gert Jan.