onsProat: Groen licht

De vorst is verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor koning Lente! De tractor kan uit de schuur. Het is weer tijd om het land te bewerken.

Caroline van de BoerBurgerBeweging heeft haar tractor al eerder van stal gehaald. De dag na de verkiezingen is ze hiermee naar het Binnenhof gereden. De rode loper was al uitgerold! Als een magneet op een stuk ijzer, trok zij de media-aandacht naar zich toe. Of je nu een voorstander van haar bent of niet, deze nieuwkomer heeft haar ene zetel gelijk verzilverd! Deze ene tractor op het Binnenhof trok meer aandacht dan alle grote leaseauto’s bij elkaar!

Een paar dagen geleden werd er geschoven met de verkenners op het speelbord van de politieke formatie veldslag in Den Haag. Het spel kan letterlijk opnieuw beginnen! Het doet me denken bij ons thuis tijdens het Yahtzee spelen! We gooien de dobbelstenen op tafel. En dan zien we dat er niets bijzit dat bijdraagt om een goede score te halen. We grissen dan alle dobbelstenen bij elkaar en gooien opnieuw. Het is geen garantie op een beter resultaat. Toch nemen we de gok en soms pakt het wél verrassend goed uit!

Afgelopen nacht is de tijd verzet, een uur vooruit. Ook de avondklok gaat een uur vooruit. Als we toch graag vooruit willen in de tijd, mag het van mij ineens met 10 weken tegelijk….

De terrasstoelen blijven nog opgestapeld. Geen groen licht voor de horeca. Initiatieven zoals de frituurloop getuigen opnieuw van grote creativiteit. Petje af voor al die ondernemers die ook ons betrekken bij het weinige dat wel mogelijk is. Een lichtpuntje richting het eind van de tunnel waarvan de deuren nog steeds moeizaam opengaan en/of weer dichtvallen.

Geen Oranjefeest met een hossende menigte op Koningsdag. De oranjebitter blijft in de fles! Nog altijd nadenken waar we lopen, met wie en met hoeveel. Samen met familie of vrienden eieren eten met Pasen zit er niet in. In plaats daarvan moeten we nog steeds op eieren lopen!

Ik focus mij daarom al maar vast op de tweede helft van de zomer. Daar valt ook het Maarkels Feest in.

Het bestuur is vast aan het puzzelen om hiervoor een plaatje te maken. Kan de optocht doorgaan? Dan moeten de wagenbouwers worden gemobiliseerd. Frühshoppen in de tent? Of wordt het opnieuw een rondje langs de horeca?

Er zijn mooie plannen voor de bouw van 26 appartementen op de plek van het oude Countuspand. Er is nog geen groen licht. De voor- en nadelen worden, als op een weegschaal, zorgvuldig gewogen. Is er voldoende parkeerruimte? Voldoende groen? Past het gebouw in het centrum?

De uitstraling kan alleen maar beter worden. Het gebouw uit de jaren ‘70 heeft zijn diensten geleverd aan verschillende ondernemingen: Boekhandel Prins, autobedrijf Bolsenbroek, de Rabobank, Countus en vorig jaar ‘de Zwaluw’. Het is nu van groot belang voor de leefbaarheid van ons dorp dat er appartementen worden gebouwd naar de inhoud van de portemonnee van onze jeugd!

Markelo kent gelukkig niet het huisjesmelken zoals in de grote steden. Pandjesbazen, in het bezit van honderden huizen, verhuren elke m2 vloeroppervlak duur aan hen die zitten te springen om woonruimte. En daardoor alleen aan hen die het kunnen betalen…. Een grote groep vist hierdoor achter het net. Hier een paar regels voor instellen lijkt me geen overbodige luxe. Het uitmelken van de pandjesbazen zelf kan geld opleveren voor nieuwbouw! Meer dan de melkkoe van onze boeren. Door alle regels en kortingen staat deze langzamerhand droog!

Door ook in de toekomst af en toe thuis te werken zijn er minder auto’s op de weg; is er minder co2- uitstoot; blijft de lucht schoner; daalt de agressie in het verkeer; verkleint de kans op ongelukken en de files worden korter. Bovendien betekent dit minder aanleg van nieuw asfalt. Hierdoor ontstaat letterlijk meer ruimte voor huizen en groen!

Of het allemaal haalbaar is?

Van mij krijgen ze in elk geval groen licht!

Mooie zondag,

Johan