Authentieke, handgedraaide worsten terug in Markelo

In februari startte de Twentse Worsterij met de verkoop van worst. Hiermee gaat een langgekoesterde wens van Dennis Hendriksen in vervulling: “Aan de keukentafel waar mijn ideeën voor de Worsterij werden uitgedacht, draaiden tientallen jaren terug mijn grootouders ook zelf worst. Prachtig toch!”

Als jonge knaap herinnert Dennis zich hoe, niet alleen worst, maar ook de door hem geliefde ‘schreumkes’ thuis gemaakt werden. Natuurlijk niet wetend dat het werken met vlees zijn beroep zou worden. “Als chef-kok bij De Kroon werk ik veel met vlees, dit is echt een passie van mij. Enkele jaren geleden maakte ik mijn eerste recept voor droge worst. Deze was, met zijn kenmerkende kruidnagelsmaak, toen al favoriet bij veel café gasten”, aldus Dennis. Vanaf aankomende zaterdag zijn de worstspecialiteiten van de Twentse Worsterij verkrijgbaar op het Kerkplein tussen 9.00 en 12.00 uur.

Dat juist nu de Twentse Worsterij opent is geen toeval. Door de Corona-pandemie kreeg hij meer tijd om zijn plannen verder uit te werken. Maanden van recepten uitproberen en zoeken naar de beste ingrediënten gingen hieraan vooraf. Tot nu toe resulteert dit in: verse worst, rookworst, knakworsten, grillworst en droge worst; met kruidnagel, naturel, peper, pesto-tuinkruiden en truffel. Dennis: “Een oproep tot suggesties voor worstsoorten op Instagram en Facebook bevestigde bestaande ideeën. Reacties waren onder andere: knakworst, truffel- en pepersmaak. Nieuwe ideeën zijn altijd welkom”.

Vanaf zaterdag 27 maart rolt Dennis zijn antieke handkar wekelijks naar het Kerkplein. Tussen 9.00 en 12.00 uur verkoopt hij daar worst én staan de bestellingen klaar. De proefpakket-aanbieding, waarmee Dennis in maart al veel mensen liet kennismaken met zijn producten, bracht hij persoonlijk aan huis. “Dit was een hele fijne manier om de Twentse Worsterij af te trappen. Het lijkt me ontzettend leuk om vanaf nu klanten te ontvangen aan de kraam. Hopelijk wordt de Worsterij zo nog beter zichtbaar en makkelijk bereikbaar. Nieuwsgierig naar de smaken? Er valt zaterdags van alles te proeven dus loop vooral even langs!”, roept Dennis op.

Naast de verkoop aan de kraam biedt de Twentse Worsterij complete borrelplanken. Dennis: “In de eerste weken kreeg ik direct telefoontjes met de vraag om een mooie borrelplank of vleespakket samen te stellen. Gaaf om te doen! Het is steeds weer een uitdaging om er wat moois en smakelijks van te maken. We hebben nu zelfs cadeaubonnen klaarliggen. Juist het inspelen op vragen en ideeën vind ik erg leuk, het houdt me scherp. Ik kijk ernaar uit om te zien waar het de Twentse Worsterij in de toekomst brengt!”.