onsProat: Keuzestress

Afgelopen woensdag mochten we naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Ik weet niet hoe het u vergaan is maar met 34 partijen op de lijst zag ik door de bomen het bos niet meer. Veel keus hebben is mooi maar we kunnen het ook overdrijven. Moeten we links of gaan we rechts. Als je bij Rijschool Relker vraagt hoeveel leerlingen niet goed het verschil weten tussen links en rechts zal je waarschijnlijk schrikken van het aantal dat er moeite mee heeft. In de politiek is het al niet veel anders. Veel mensen stemmen ergens op zonder te weten waar die partij voor staat en wat de gevolgen zijn van die stem. Ze brengen een stem uit zonder zich ergens in te verdiepen. Terwijl alleen een kieswijzer je al heel goed op weg kan helpen.

Onze oudste dochter mocht dit jaar voor het eerst stemmen. Moet je je voorstellen dat je dan een tafel vullende lijst krijgt waaruit je moet kiezen, dat is bijna niet te doen. Dan zou je in de stress schieten. En die lijst kon toch ook wel wat logischer worden opgebouwd zou je zeggen. Nu staan de rechtse partijen links, de linkse partijen in het midden en de rest rechts. Of weer net anders. Geen touw aan vast te knopen.

We moesten ook nog een ander stemlokaal kiezen. Door alle voorschriften waren verschillende traditionele stemlokalen dit keer niet in gebruik. Maar ik durf er een kratje bier op te zetten dat een aantal mensen toch eerst bij hun oude stemlokaal zijn geweest. En daar erachter kwamen dat daar niets te kiezen was.

Wij moesten de keus maken of we naar De Kroon of De Haverkamp zouden gaan. Zoveel mensen als afgelopen woensdag hebben ze helaas al een jaar niet in de zaal gehad. Bij beide horecazaken kom ik graag maar dan op een andere manier, onder het genot van een glas bier. Of een paar meer. Deze keer kwam ik geheel nuchter terug maar had ik de volgende dag toch een kater. Niet van de drank maar van de uitslag. Want het is zo ontzettend versnipperd dat er geen soep van te koken is. We roepen altijd dat het een voorrecht is in een democratie te leven. Dat klopt maar het wordt totaal niet waargemaakt. De rechtse partijen hebben flink gewonnen maar het eerst wat D66 roept is dat het nu tijd is voor een meer links beleid. Het komt er op neer dat de kiezer gesproken heeft en vervolgens de politiek er zo min mogelijk op uit doet. Wie het nog snapt mag het zeggen.  En 20 procent van de kiezers is al buitenspel gezet omdat ze op een partij stemmen die zich discriminerend uitlaat. Wel te begrijpen natuurlijk maar is het democratisch gezien juist?  Als deze lijn dan doorgetrokken wordt kunnen er nog wel een paar partijen buitenspel gezet worden wat mij betreft. Dat zijn de partijen die de boeren discrimineren en willen halveren. Blijkbaar is deze vorm van discriminatie wel geoorloofd. Als we dan de uitslagen in Markelo bekijken mogen we blij zijn dat hier het gezonde verstand nog aanwezig is. Landelijk gezien is er wel gekozen maar is de stress nog lang niet voorbij.

Wie ook keuzestress had is de systeembeheerder bij de gemeente Hof Van Twente. Die moest een wachtwoord kiezen en dacht dat het beter was deze niet te ingewikkeld te maken. Je moet het tenslotte nog wel kunnen onthouden natuurlijk. Het bleek inderdaad niet heel moeilijk te zijn om in de server te komen. De hackers waren in 2020 letterlijk en figuurlijk van harte welkom in de systemen. Goed van vertrouwen zijn is prima maar met gevoelige informatie is het zeer naïef. Ik had nog gehoopt dat de gegevens met betrekking tot gemeentelijke belasting ook verdwenen zou zijn. En we een jaar geen torenhoge rekening zouden ontvangen. Maar helaas is dat valse hoop.

Van alle kanten worden we steeds gewaarschuwd om wachtwoorden regelmatig te veranderen en ingewikkelde combinaties te gebruiken. Als je dan hoort dat zoiets bij de gemeente juist vergeten wordt dan verlang je ook daar naar een portie gezond boerenverstand. Daarvoor hoef je niet rechts of links te zijn. Ik stel voor dat we met ons allen vol gas recht vooruit gaan!

Prettig weekend,

Rinus