onsProat: Liefde versa Wetenschap

Kan liefde wetenschappelijk benaderd worden? Kijken jullie ook soms naar Married At First Sight (MAFS)? Ik kijk af en toe want het interesseert mij wel degelijk hoe de wetenschap de mensen matchen en uiteindelijk blijft er, deze keer, maar 1 stel over… hoe kan dat??? Zelfs als stelletjes meer dan 80% match krijgen, loopt het toch nog verkeerd af! Hoe dan..???!! Ik ben erin gedoken en ben tot het volgende gekomen:

Wetenschap: Je vult vragenlijsten in en je wensenlijst en die worden met elkaar vergeleken en daar komt een match uit. Maar vult men de vragenlijst wel eerlijk in? Of geeft men niet het wenselijke antwoord of een antwoord die je graag in jezelf zou willen zien? Hoe objectief is dan de vragenlijst ingevuld? En hoe goed kunnen de wetenschappers dan een match voor je vinden?
Is het niet menselijk dat je jezelf graag beter voor doet dan je in werkelijkheid bent? Is het misschien niet beter dat een beste vriendin voor jou de vragenlijst invult? Of misschien wel je ouders? Zou er dan geen ander soort man/vrouw voor je worden gevonden?
Op papier kan je dan wel een goede match zijn maar het hart is niet van papier en die kan hele andere signalen af geven. Ze zeggen niet voor niets dat er een verschil bestaat, als je een keuze moet maken, om of met je hart te voelen (intuïtie) of met je hersens (rationeel) een beslissing te nemen.
In MAFS is er vaak, in het begin wel een soort klik maar dat is meer omdat men nog in de roes zit van het trouwen en iedereen ziet er mooi uit in pak en jurk. De voorbereiding is 1 groot feest en zo ook de huwelijksdag en denkt men zijn/haar prins(es) op het witte paard te vinden voor het altaar.
Maar ja…. dan komt de volgende dag of misschien wel al in de huwelijksnacht, waarbij er vraagtekens op komen… Tijdens de huwelijksreis komen de eerste ‘excuses’ naar boven: Omdat ik zo moe ben, reageer ik zus of zo… ik mis mijn eigen huisje…ik mis mijn eigen ruimte om mij heen…ga zo maar door! Eigenlijk zeggen ze dat ze geen klik hebben met hun partner want als je die wel had, heb je energie voor 10! Dus het hart zegt: NEE!! Dan moet je wel van goede huizen komen wil je dit nog rechtbreien!

Liefde: (ik schrijf nu vanuit de vrouwelijke kant) Je bent in de sportschool of supermarkt of je loopt op straat of waar dan ook.. je ziet een man lopen/staan en denkt: ohh…lekker ding.. je kijkt nog eens.. hmmm.. mooie ogen en je ziet dat hij ook naar je kijkt…je krijgt een kriebeltje in je maag en kijkt weg! Als je hem weer tegenkomt begint dit ritueel weer van voren en dit keer spreekt hij je aan! De kriebels worden meer en al helemaal wanneer hij vraagt of je een kop koffie wilt gaan drinken! Je wappert een paar keer met je wimpers en haalt je hand door je haar en zegt ja!
Je geeft hem je telefoonnummer en wacht gespannen af op zijn belletje! Checkt af en toe of je telefoon het nog doet want je wilt hem wel heel graag zien! Dan belt hij eindelijk voor een afspraak en je bent in de 7de hemel (hij heeft ook nog een mooie donkere stem), trekt alles uit je klerenkast voor de beste outfit die je hebt! Daar zitten jullie dan eindelijk samen en de vonken springen over en weer.. hij probeert je te veroveren en jij doet je best om er zo bevallig mogelijk bij te zitten! Het KLIKT! En er komt een nieuwe afspraak waarin je de eerste kus krijgt! Zelfs dat smaakt naar meer!! En de vlinder veranderd in een zwerm van vlinders in je buik en je hart maakt tekens weer een sprongetje als je hem ziet! Jullie hebben verkering en na een tijd gaan jullie trouwen en op de Esch wonen..lang en gelukkig… bla..bla…bla..

Is dít niet meer de normale gang van zaken? En VOELT dit ook niet beter?? Nou ben ik zelf meer een gevoelsmens, dus ik vind van wel! Maar is het handig om alleen op je gevoel af te gaan?
Nu is MAFS een experiment en een tv programma maar in het werkelijke leven worden er nog steeds vrouwen uitgehuwelijkt! Overeenkomsten tussen families, die denken dat het stel goed bij elkaar past (waar soms veel geld mee gemoeid is). Deze mensen kunnen niet na een paar weken hun ring op het dienblad gooien en scheiden!

Zo was ik een keer in India en was er een huwelijk in het hotel bezig en ik mocht erbij zijn om te kijken. De bruidegom kwam met veel bombarie voor het hotel aan op een olifant! Hoe rijker de familie hoe groter het dier dus deze was behoorlijk rijk! De muziek was hard en er dansten veel mensen om de olifant en zo werd hij naar de bruid gebracht, die gesluierd op hem wachtte in een soort tent (midden in een zaal in het hotel) Midden in de tent brandde een vuurkorf en de sluier werd afgedaan. Ze zag er prachtig uit met de mooiste kleuren om haar heen gedrapeerd! Maar of ze nu echt gelukkig eruit zag…NEE! Tijdens een gesprek met haar oom vertelde hij mij dat ze elkaar nog niet hadden gezien, voor het huwelijk, maar ze wist dat ze met hem mee moest gaan naar Amerika omdat hij daar als arts werkte. Misschien daarom keek ze zo ongelukkig omdat ze zich realiseerde dat ze haar familie en haar land moest verlaten na dit huwelijk! Toen ik vroeg hoe het zat met de liefde zei hij dat liefde moet groeien en dat zijn familie niet anders wist dan dat het altijd goed kwam! Zo zou het ook met dit huwelijk gaan!
Ik heb mijn ogen uitgekeken deze avond maar ik heb haar geen 1 x zien lachen!
En nee! Het gaat niet altijd goed in dit soort huwelijken, vrouwen worden vaak geslagen of in brand gestoken omdat ze niet aan de eisen van de man en zijn familie voldoen!

Wat is nu beter? Is een combinatie van wetenschap en liefde niet de oplossing? Maar hoe doe je dat dan? Liefde zal altijd wel een onderwerp zijn waarover veel wordt gesproken en waar mensen naar blijven hunkeren.
Ik kan er wel over blijven doorgaan maar ik zie dat ik er nu toch echt een eind aan moet breien!

Een liefdevolle Zondag gewenst!

Ernestine