Nauta ontvangt virtuele wandeling door Markelo

Burgemeester Ellen Nauta heeft vanmiddag uit handen van Anton Vedders, het eerste exemplaar in ontvangst mogen nemen van het boek ‘Markelo ons dorp van toen tot nu’. Het boek is opgezet als een virtuele wandeling door de geschiedenis van de dorpskern van Markelo. In aanwezigheid van de ‘mensen van het eerste uur’ vertelde Anton Vedders over de totstandkoming van het boek, voordat hij het boek definitief overhandigde aan Ellen Nauta. Het boek geldt als een speciale uitgave rondom het 25-jarig jubileum van Stichting Heemkunde Markelo. Met ruim 30 vrijwilligers wordt wekelijks gewerkt aan het in kaart brengen van de geschiedenis van Markelo. Noodgedwongen wordt dat werk door de huidige coronamaatregelen voornamelijk vanuit huis gedaan en niet in de Martinushof. 

‘Markelo ons dorp toen en nu’ is gebaseerd op het in 1998 door Heemkunde gepubliceerde boek ‘Markelo dorpsgeschiedenis’. “Er zijn echter de afgelopen decennia door ontsluiting van diverse archieven zoveel nieuwe informatiebronnen beschikbaar gekomen dat het nieuwe boek met z’n ongeveer 650 pagina’s bijna dubbel zo dik is geworden als het oude boek”, vertelt Anton Vedders. In het boek zijn nu meer panden en onderwerpen beschreven. De beschrijvingen zijn meer tot in detail uitgewerkt gedetailleerd en gaan bovendien veel verder terug in de tijd. “Dat komt natuurlijk doordat we inmiddels ook veel meer weten in vergelijk met 20 jaar geleden”, vertelt voorzitter van Stichting Heemkunde Markelo, Bertus Ensing. Het volumineuze boek is uitgevoerd in een blauwe hardcover en met de nieuwste druktechniek in kleur gedrukt. Meerdere kaarten en plattegronden verlevendigen de teksten terwijl het boek is geïllustreerd met meer dan 800 foto’s, deels in kleur uitgevoerd, van panden en bewoners van vroeger.

De bestelde boeken ‘Markelo ons dorp van toen tot nu’ kunnen vanaf dinsdag 9 maart door de voor-inschrijvers opgehaald worden bij de Martinushof aan het Kerkplein te Markelo en wel elke dinsdag- en donderdagmorgen van 9 tot 12 uur. De afleverstand zal buiten of voor in de hal opgesteld worden waardoor men op voldoende afstand van elkaar de bestelde boeken tegen contante betaling van 26 euro in ontvangst kan nemen (pinnen is niet mogelijk). Eventuele verzendkosten van het boek bedragen 7 euro.

Ook op elke dinsdag- en donderdagochtend zijn voor niet-voorinschrijvers de boeken te koop voor 28 euro op hetzelfde adres. Het boek is voor 28 euro ook verkrijgbaar bij Boek- en kantoorvakhandel Prins aan de Grotestraat 16 in Markelo.