Gemeente haalt deel administratie terug na hack

De gemeente Hof van Twente heeft weer de beschikking over een fors deel van de verloren gewaande administratie. Dat schrijft de TC Tubantia op donderdag. De bestanden van drie servers zouden weer geopend en gelezen kunnen worden met dank aan de internationale datahersteller Ontrack. Volgens het regionale medium wordt nu onderzocht of de teruggehaalde bestanden ook weer op een veilige manier gebruikt kunnen worden.

Het zou bij de teruggehaalde bestanden gaan om de gegevens van de afdelingen Burgerzaken en het Sociaal Domein. Ook heeft de gemeente volgens de Tubantia weer toegang tot de complete financiële administratie. Of er nog meer teruggehaald kan worden is nog onduidelijk.

De gemeente Hof van Twente werd begin december getroffen door gijzelsoftware. De verantwoordelijke groepering eiste 50 bitcoin aan losgeld voor de ontsleuteling van de bestanden, omgerekend ongeveer 800.000 euro. De gemeente besloot niet te betalen. De schade loopt desondanks in de tonnen.