Karnhuisje geplaatst bij Eungs Schöppe

Het plaatsen van het karnhuisje bij museumboerderij Eungs Schöppe mocht gisteren rekenen op geïnteresseerde blikken. Al vroeg startte Arnold Bargeman om voorbereidingen te treffen. Voor deze gelegenheid werd hij daarbij ondersteund door zijn vader Johan, die als bestuurslid nauw betrokken is bij de komst van het karnhuisje. Het initiatief ligt bij Diederik Roeterdink die veel informatie zocht over de herkomst van de karnhuisjes en inmiddels weet dat er vroeger in Markelo op drie plekken een soortgelijk huisje heeft gestaan. “We weten dat er bij ‘ons huis’ de Zweer, de Pot, Wissink en Altena onder het Weldam een karnhuisje heeft gestaan. Het is geweldig dat we het voor elkaar hebben gekregen om bij museumboerderij Eungs Schöppe nu een authentiek karnhuisje te plaatsen die gebouwd is volgens het historische ambacht”, vertelt Diederik trots.

Voor het oude ambacht hebben Diederik en Johan een beroep gedaan op Stichting RIBO. Stichting RIBO (Scholing, Restauratie en Innovatie in de bouw in Overijssel) maakt het mogelijk dat jongeren zich bekwamen in het restaureren van monumentale gebouwen. Het betreft leerlingen die in opleiding zijn, maar ook om medewerkers van bedrijven die zich verder willen bekwamen in de restauratie. Overdracht van restauratiekennis en –vaardigheden blijft hard nodig om in de toekomst monumenten op een verantwoorde wijze te kunnen blijven restaureren. Het karnhuisje beschikt over een heus karnrad dat beschikbaar is gesteld door de Stichting Stadsherstel Almelo.

In onderstaand album is het plaatsen van het karnhuisje van stap tot stap in beeld gebracht.