Bevers gespot in Schipbeek

Vanmorgen heeft Markeloër Jelle Renes twee bevers gespot in de Schipbeek. Een bijzondere waarneming tijdens een wandeling langs de Schipbeek in Stokkumerbroek, die hij ook nog eens treffend heeft weten vast te leggen ondanks de mist vanmorgen. Jelle: “Een geweldig mooi gezicht. Nog niet eerder gezien, terwijl we er vaak lopen”. 

Twee jaar geleden publiceerde ecoloog en fotograaf Michiel Schaap een lijst met gevonden sporen waaruit bleek dat de dieren in januari 2019 langs de Schipbeek bij Diepenheim zijn gezien. Hiermee is aangetoond dat de bever terug is in Twente. De aanwezigheid van de bever in het gebied toont volgens deskundigen aan dat we goed bezig zijn met de natuur.

De bevers rukken op omdat er steeds meer aantrekkelijke leefgebieden komen. Kleine rivieren die recent een natuurlijk verloop hebben gekregen en waar de natuur volop ontwikkeld wordt. Op basis van tellingen gaf bever-coördinator Robert Pater al eens aan dat hij verwachtte dat er in Overijssel nu zo’n 60 bevers leven waarvan 90 % langs de IJssel. In 1988 zijn de eerste bevers in Nederland uitgezet nadat ze sinds 1826 door menselijk toedoen waren verdwenen.

Wie overigens denkt dat de bever een klein dier is heeft het mis. De dieren zijn enorm, ze hebben een afmeting van ruim een meter en kunnen wel 30 kilo zwaar zijn. Een bever zien is een unieke belevenis. Je ziet ze niet vaak, want ze zijn heel schuw. Een bever plant zich langzaam voort. Ze krijgen maar één worp per jaar waaruit twee jongen komen.